Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź.

Plecionka Konger Streeto Ultratiny 0,04 mm x 150 m

Trzymam odcinek 0.5m czy 1m , nie rozerwiesz. Nie jestem Pudzianem.

Jakikolwiek węzeł i pstryka jak qłos

Powtórzę - ile to ma tej wytrzymałości na węźle? Pstryka - to żadna jednostka:)

Zastosuj łącznik bezwezłowy - wtedy będziesz miał nominalną wytrzymałość.

Powtórzę - ile to ma tej wytrzymałości na węźle? Pstryka - to żadna jednostka:)

Zastosuj łącznik bezwezłowy - wtedy będziesz miał nominalną wytrzymałość.

j/w - do sprawdzenia wytrzymałości, łącznik wydaje się najbardziej odpowiedni.

Kolego @dir33, jeśli nie stosujesz łączników i w grę wchodzi tylko węzeł, to pamiętaj, żeby węzeł zaciskać na mokro, bo tak cienką linkę, jeśli zaciskamy na sucho, mogą powstać mikro przetarcia i normalne, że też przez to jest słabsza. 

Mam linki do UL 0,04, 0,06, które użytkuję kilka lat bez zmiany i nic się niepokojącego z nimi nie dzieje. Zaznaczę tylko, że łowię najczęściej w wodzie stojącej, w mało zaczepowych miejscach, więc nie szorują o kamienie, gałęzie itp.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Plecionka Konger Streeto Ultratiny 0,04 mm x 150 m

Trzymam odcinek 0.5m czy 1m , nie rozerwiesz. Nie jestem Pudzianem.

Jakikolwiek węzeł i pstryka jak qłos

Potrzenuj też węzły. Parę postów wyżej było o tym trochę. Polecam Trilene, naprawdę bardzo mocny węzeł tylko owinąć 8-10 razy.

No i pytanie - czy próbujesz zerwać równomiernie zwiększając napięcie, czy robisz szarpnięcie, strzał.? Przy szarpnięciu jest o wiele łatwiej zerwać.

• Like 1

Kupiłem z chęcią próby łowienia na UL.

Niedroga i nawet mocna,jak na 2kg.

Niestety na węzłach słaba. Strzępi się.

Próbowałem wiele mi znanych węzełków z krętlikiem, żyłką, czy fluokarbonem. No Bieda straszna.

Plecionka budżetowa. Niedroga(nie podam teraz nazwy, nie wiem czy mogę).

Pewnie już było.

Sorki

Zapytuję o pomoc, czy to już do kosza.

Reklamuj, wywal, kup coś innego....taka sytuacja nie może mieć miejsca przy tak "grubej" plecionce. Zobacz co Psulek ma z Siglona albo podobnych.

Albo jakiegoś Intecha w tej grubości choć mam wrażenie, że przegrubiony w stosunku do wspomnianego Siglona czy np YGK.

I raczej w w grubościach poniżej #5-6 sprawdza mi się X4 bo mniej urazowa, pewniejsza.

• Like 1

Z kongerowskich plecionek dobra była Techron Olive Green, niestety chyba wycofana z oferty bo była dobra i tania. Innych kongerowskich nie polecam. Z plecionek o przyzwoitej cenie i dobrych parametrach użytkowych polecam Sunline Siglon, tak jak wyżejnapisał @strary 4-rosplotową. Obecnie używam kupioną u @psulka PE 0,4/6Lb/2,9kg/orange, jeszcze mnie nie zawiodła, polecam.

Edytowane przez Alexspin

• 2 tygodnie później...

@Piotrek1991, każda będzie dobra byle nie jakaś podróba czyli od pewnego sprzedawcy. Zobacz co jest na giełdzie.

Za bolkiem może byćx8 bo nie orasz po kamieniach, jest cichsza ale jak teren trudny, to jakąś x4

Chyba tyle ;)

A 0,14 to w/g rozpiski @psulka: 0,6 10 LB 4,5 kg 0,132mm   czyli raczej okoniowa linka.

@Piotrek1991, każda będzie dobra byle nie jakaś podróba czyli od pewnego sprzedawcy. Zobacz co jest na giełdzie.

Za bolkiem może byćx8 bo nie orasz po kamieniach, jest cichsza ale jak teren trudny, to jakąś x4

Chyba tyle ;)

A 0,14 to w/g rozpiski @psulka: 0,6 10 LB 4,5 kg 0,132mm   czyli raczej okoniowa linka.

Za bolkiem orasz po kamieniach i to mocno. Niemniej używam 8ki na bolenie. Dobrą metodą jest przypon żyłkowy przed plecionką, ja robię nawet ponad 2m długości.

• Like 2

Za bolkiem orasz po kamieniach i to mocno. Niemniej używam 8ki na bolenie. Dobrą metodą jest przypon żyłkowy przed plecionką, ja robię nawet ponad 2m długości.

To dość sroga linka na okonia i wytrzyma więcej niż przeciętna wędka 5-25g, więc bolenia absolutnie nie bałbym się tym wyciągać z wody, po prostu ryby 60+ lepiej podebrać, a nie podnosić na plecionce :)

0,14 to już pogranicze 0.8 PE swoją drogą. Ale wiele firm w Polsce potrafi opisać plecionkę 1.2 PE jako 0,12mm :D

Auto korekta się wdała i nie przeczytałem drugi raz co przeczytałem pisze ze smartphona.

Cienką plecionka da oczywiście większy komfort łowienia zasięg rzutów szczególnie jak wieje .

Ale przy spotkaniu z sumem czy metrowym sandaczem jesteśmy skazani na porażkę .

Ja w zeszłym sezonie straciłem wielkiego sandała gdyż lowilem cienką pletka i fluoro 0.20 które strzeliło jak byłem zmuszony rybę podnieść do góry a przykleiła się do kamienistego dna .

Parę dni później kolega złowił z tego miejsca 90+

Tjaaa...FC o wytrzymałości 3kg i zdziwko...

3kg to na pewno FC 0,2mm nie wytrzyma. 0.15mm rwie się jak żyłeczka 0,08mm, totalna padaka,żeby 0.2 wytrzymał 3kg, to musiałby być raczej przegrubiony, no i 3kg to by wędkę prawdopodobnie połamało, polecam temat Jerkbaitowa baza ugięć i zobaczyć, co 2kg robi z naprawdę srogimi wędkami.

Tak czy owak, ja bym FC tej grubości dał jakieś 2kg wytrzymałości. Marketing kłamie naprawdę perfidnie i tak to się kończy... Na sandacza z niczym cieńszym niż 0,235mm bym się nie pchał, a najlepiej 0,25 i więcej.

Z tymi grubościami to jest coś na rzeczy, bo sam to zauważyłem metodą porównań. Jak ktoś się pytaj, jak dobrać PE w stosunku do tego co jest w sklepach, to mówię teraz 0,12 = PE 1.2 , 0.15 = PE 1.5 itd. Najprostszy i efektywny przelicznik. Z FC to są jeszcze dwa niuanse - pierwszy to węzeł do agrafki, palomar mi się wcale nie sprawdza, czuję, że linka jest wyraźnie słabsza. Drugie to węzeł do łączenia z plecionką - tam często też jest słabiej, mam wrażenie, że plecionka ścina FC. Z doświadczenia to wychodzi, że do plecionki PE 0.6 uczciwe FC 0,22 jest w sam raz. Największa ryba jaką wyjąłem na FC 0,19 to sandałek 57cm, ale w nurcie i z łódki. Tylko z podbierakiem, bo na balona to na 100% bym go urwał albo połamał wędkę. Ale zgodzę się z Andżejem - 0,20mm to realnie okolice 2kg na węźle, może z lekkim okładem jak porządnie zawiązane. Inna sprawa, że często 0,20 to tak naprawdę 0,23mm i wtedy wiadomo, że jest mocniej.

• Like 1

Nie bez znaczenia są też modele plecionek i FC. U mnie np 0,148mm do 0.25; 0.165mm do 0.4 i 0,185 do 0.6. dopiero po kilku zerwanych agrafkach potrafi pęknąć na węźle łączącym fc i plecionkę

Także wszystko metodą prób i błędów

Edytowane przez Pescador de caña

Potrzebuję linki 8x PE 0.2 lub 0.3,0.4 do UL. Co polecacie tak do 200pln?

Używam i sobie chwalę z tym że x4.

https://krokodyl.sklep.pl/pl/product/7226/Varivas-plecionka-Avani-Light-Game-X4

Jak za gruba to na grupie na fb masz 0.2

https://m.facebook.com/groups/1100563060019951/permalink/4940352299374322/?m_entstream_source=contextual_profile_feed&ref=content_filter

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez neronhell

Potrzebuję linki 8x PE 0.2 lub 0.3,0.4 do UL. Co polecacie tak do 200pln?

Jest EGISTA 8 0.4 150m w tej kwocie, a z 0.3 jeszcze Siglon. Tylko musisz pamiętać, że 0.2-0,3 to już specyficzne linki , bardziej w stronę XUL, łowienia na lekkie mikro przynęty itp. Z wszystkimi wymienionymi zmieścisz się w 150 PLN.

• Like 3