Andżej Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Z ostanich porównań wychodziło mi PE/10 = odpowiednik w mm. Ten przypadek z Daiwą wpisuje się w to. W sumie może tylko na forum brandzlujemy się nad tą numeracją. Daiwa chce dostarczyć produkt, który nie będzie uwierał klienta niewiedzą. Japończyk widzi gou i wie co acz a mm go nie interesują. Z kolei europejczyk mm i nie zastanawia się ile to w GOU. A że to się rozjeźdża całkiem między sobą - a co to obchodzi producenta Ważne że każda grupa klientów wie o co chodzi. Niby tak, ale nie do końca. Bo 0.6 PE od Daiwy jest opisane jako... 0,08mmI co teras? - jak zwykł pytać klasyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Mam jeszcze w domu daiwę J-Braid X8 0.16mm , Power Pro Super 8 Slick 0,15mm i Sunline siglon X8 1.5 PE którego obecnie używam.Organoleptycznie na oko oraz w palcach wydają się być podobne grubościowo. Na opakowaniu siglona pisze 0.209 mm a mimo to patrząc od najcieńszej to powiedziałbym że w kolejności jest Siglon , PP, Daiwa. Te tabelki z internetu przelicznik PE na mm nijak ma się do różnych marek i realiów rynkowych. Każdy producent gra swój koncert, kwestia na który kupimy bilet. Ja rozwiązałem to sobie w prosty sposób, poszedł w jednego producenta i nie kombinuję dalej, bo co się nawkur.. i kilometrów plecionki wyrzuciłem to moje.Siglon X4, X8 ,ADV załatwia mi cały temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Niby tak, ale nie do końca. Bo 0.6 PE od Daiwy jest opisane jako... 0,08mmI co teras? - jak zwykł pytać klasyk. To tak dosyć blisko 0,06mm. Ale faktu -idealnie nie jest. Chociaż lepiej to wygląda jakbyś miałeś jakieś 0,14 wiodącej rodzimej marki i postanowisz zakupić siglona 0,132/0.6 bo w sumie to jest fajnie, ale chciałbyś minimalnie cieniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 (edytowane) To tak dosyć blisko 0,06mm. Ale faktu -idealnie nie jest. Chociaż lepiej to wygląda jakbyś miałeś jakieś 0,14 wiodącej rodzimej marki i postanowisz zakupić siglona 0,132/0.6 bo w sumie to jest fajnie, ale chciałbyś minimalnie cieniej....A to tak Z drugiej strony, taki Dragon Invisible 0,12mm jest minimalnie grubszy od 0.6 PE, powiedziałbym, że to takie 0.8, ale według opakowania, to powinien wytrzymywać 10kg. I teraz skąd klient ma wiedzieć, co kupuje, jak na opakowaniu nie ma ani jednej prawdziwej informacji.Na drugim końcu jest Sunline, choć u nich można się czepić, że średnia wytrzymałość jest raz podawana na węźle (Xplasma), a raz linowo (Adv), a zwykle w ogóle Teraz zastanawiam się, czy do łowienia na paprochy brać Siglona X4 0.3 czy Prorexa. Cena podobna. Edytowane 6 Grudnia 2022 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Dzień Dobry Na stronie VARIVAS-a znalazłem taką tabelkę :https://www.varivas.fishing/products/max-power-pe-x8-lime-green/Może to cos pomożeW tym roku trochę łowiłem na spinning ( ogólnie tylko muchówka) Używam tej plecionki 8 splotowa ,rózne "średnice"Dla mnie superOstatnia plecionka jaką używałe to Corastrong ( oznaczona była jako 0,30)Kłaniam się Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Musiałem to sprawdzić. Wizualnie i dotykowo jak japońskie PE1.7, okrągła, gładka jak ośmiosplotowa. Mikrometr do pierwszego oporu pokazał 0.22mm, dokręcony 0.18mm. Zabieram nad wodę i zobaczę jak szybko ten sznurek polegnie ???????? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Musiałem to sprawdzić. Wizualnie i dotykowo jak japońskie PE1.7, okrągła, gładka jak ośmiosplotowa. Mikrometr do pierwszego oporu pokazał 0.22mm, dokręcony 0.18mm. Zabieram nad wodę i zobaczę jak szybko ten sznurek polegnie Na słoną wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 6 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Tylko na słoną. Na razie Bałtyk, jeśli wytrzyma to pojedzie na większe zasolenie ????. Liczyłem, że będzie nieco cieńsza i wahałem się pomiędzy tą a 0.12mm. Nie chce mi się odsyłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Na drugim końcu jest Sunline, choć u nich można się czepić, że średnia wytrzymałość jest raz podawana na węźle (Xplasma), a raz linowo (Adv), a zwykle w ogóle Sytuacja z X-Plasma jest nietypowa. To jest plecionka robiona dla amerykanów, na rynek US. Na opakowaniu jest nawet odnośnik do strony amerykańskiej a nie japońskiej. W związku z tym ma oznaczenia przystające do tamtego rynku. Większość producentów ma z tym problem, bo takie 20lb liniowo nijak przystaje do 20lb na węźle, a amerykanie nie wiedzą co to takiego ta wytrymałość liniowa. Logika zakupowa jest prosta: zazwyczaj kupują najcieńszą, która ma interesującą ich wytrzymałość. Więc pojawiły się komentarze "Najcieńsza 20lb jaką miałem ale strzela przy zacięciu". W pozostałych produktach Sunline podaje maksymalną wytrzymałość liniową, a czasami maksymalną i przeciętną (ADV). Moim zdaniem japońscy producenci, aby polepszyć odbiór wśród nabywców, zapędzili się trochę w ślepą uliczkę pod tytułem "kto da więcej" i zaczynają powoli pisać głupoty. Jeżeli chodzi o wytrzymałość, to jak tak dalej pójdzie, to będziemy mieli za 2-3 lata fish up tu. Dla dociekliwych - High Grade PE sprzed kilku lat. A teraz 20-30% więcej. Nie chodzi tu tylko o Varivasa - wszyscy mają tak samo za uszami (Sunline, YGK też) Edytowane 7 Grudnia 2022 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 Tak na gorąco napiszę o ww Jaxon x12. Po całodniowym praniu w Bałtyku lekko odbarwiła się, nieznacznie. Łowiłem na mrozie i żadnej brody, węzełka itp. Rzuty bardzo dalekie, nawet nie chcę wiedzieć ile można machnąć porządną x12 np PE1.2 , przynajmniej na razie ???? Dwa razy aplikowałem silikon w sprayu na linkę. Mroziło i lód zbierał się na przelotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 Ten Jaxon x12, to rewelacyjna linka. Używam 0.12 do sandaczy i pstrągów. Cały sezon i mogę z czystym sumieniem polecić. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roost Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 https://www.varivas.fishing/products/area-super-trout-es2-esterline/ Czy ktoś jest w stanie mi coś powiedzieć o linkach tego typu ? Jakieś porównania do plecionki klasycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Z plecionką to to ma niewiele wspólnego. To żyłka raczej. Kupiłem pod białoryb jakiś cienki.. 0,105 . Nawinąłem na Vanquisha. Spostrzeżenie mam takie. Znacznie sztywniejszy od żyłki co skutkuje tym że trzeba choler...bardzo uważać bo po wpadnięciu przynęty do wody easter odwija się dalej. Mówiąc krótko łatwo o splątanie.Miałem też sąsiada na łowisku Area trout który używał "wyrazów" na eastera po kolejnej urwanej blaszce Nories..Ja się trochę zawiodłem. Czułość może i lepsza od żyłki. Jak są warunki do uważnego łowienia to daje radę. Ale jak trochę wiatru, pośpiech, zgrabiałe z zimna ręce to wolę plecionkę lub na mrozie żyłkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narzynacz Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Witam,Pomoże ktoś przy doborze plecionki na pstrąga? Nie ukrywam mam już mętlik w głowie od czytania i jak ktoś mi nie doradzi, to się chyba nigdy nie zdecyduje Więc tak kijek do 7g łowienie na lekko. Przynęty głównie gumowe typu tanta, libra i ewentualnie małe woblery twitchowe. Łączna waga używanych przynęt już z obciążeniem to 2-6g.Zastanawiam się nad dwoma plecionkami Sunline X Plasma Asegai PE 0.6 i Siglon ADV PE 0.4.W przypadku plasmy nie wiem, czy nie będzie, aby za grubo do takiego łowienia. Zeszły sezon używałem siglona x4 PE 0.5 i było ok. Tylko że to dwie różne plecionki.Jaka według was plecionka sprawdzi się najlepiej do takiego łowienia?Przy okazji, jakiej grubości fluorocarbon zastosować przy plecionce PE 0.6 (jeśli bym się zdecydował na plasme). Tak, żeby nie zaburzyć pracy małych gumowych przynęt?Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Cześć, moim zdaniem ADV PE 0,4 to idealny wybór. Jak lekki mróz też da radęTomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narzynacz Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Cześć, moim zdaniem ADV PE 0,4 to idealny wybór. Jak lekki mróz też da radęTomekDzięki, biorę adv. Jeszcze zostaje kwestia koloru. Turquoise blue czy multicolor? kolorystycznie podoba mi się ten turquoise blue, ale obawiam się słabej widoczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Dzięki, biorę adv. Jeszcze zostaje kwestia koloru. Turquoise blue czy multicolor? kolorystycznie podoba mi się ten turquoise blue, ale obawiam się słabej widoczności. Właśnie przeciwnie, jest bardzo dobrze widoczna, miałem, używałem i wiem co piszę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narzynacz Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 (edytowane) Właśnie przeciwnie, jest bardzo dobrze widoczna, miałem, używałem i wiem co piszę W takim razie biorę turquoise blue. Dzięki wielkie za pomoc. Edytowane 12 Grudnia 2022 przez Narzynacz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Polećcie koledzy jakąś dobrą plecionkę o wytrzymałości 6lb Cztery sezony łowiłem Sunlinem Super PE 8 Szpulka starczał mi na dwa sezony. W tym roku kupiłem wyglądającą tak samo Sunline Siglon PE 8 i jestem strasznie zawiedziony. Wytrzymałość liniowa, na węźle, lotność, śliskość porównywalna do poprzedniczki. Problem w tym, że się cholernie rozwarstwia i zaciąga. Ponadto bardzo szybko odbarwia się i robi się płaska jak wstążka. Ma straszne tendencje do plątania. O ile poprzedniczka splątała mi się dwa może trzy razy w ciągu 4 lat, to ten nowy model w zasadzie na każdym 2 godzinnym wypadzie jest rozplątywany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 polecam to : Sunline Saltimate EGISTA 8 PE 0.4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 (edytowane) Problem w tym, że się cholernie rozwarstwia i zaciąga. Ponadto bardzo szybko odbarwia się i robi się płaska jak wstążka. Ma straszne tendencje do plątaniaZgadzam się w zupełności z porównaniem. YGK Upgrade do wyboru 8x czy 4xYGK BornrushYGK SUPER JIGMANSunline ADV lub x-plasmęTomek Edytowane 15 Grudnia 2022 przez kostom63 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 Parę miesięcy minęło. Ma ktoś może pod ręką Momoi Oshikage 0.1 PE i byłby w stanie strzelić fotkę (np. telefonem w trybie makro) porównawczą z np. Siglonem X4 0.4, czy inną cienką plecionką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2022 (edytowane) . Edytowane 16 Grudnia 2022 przez elmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 (edytowane) Były takie fotki. Poszukaj, o ile pamiętam porównanie Siglonu z innymi plecionkami prezentował @psulek. Edytowane 18 Grudnia 2022 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 Były takie fotki. Poszukaj, o ile pamiętam porównanie Siglonu z innymi plecionkami prezentował @psulek.Była jedna fotka, sam ją tu cytowałem. Widziałem Oshikage 0.15 PE i uczciwie byla cieniutka. Wytrzymałość zapewne słaba, ale nie o to tu teraz chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi