jajakub Opublikowano 8 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 (edytowane) Nie była nowa tzn kilka razy w wodzie byłaUżywam od kilku lat, zawsze zieleń lub limonka i było okTeraz jakoś jestem uprzedzony do pomarańczuI zawsze od jednego sprzedawcy ???? Edytowane 8 Maja 2023 przez jajakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 @jajakub a czy przypadkiem nie była mocno zleżała? Plecionka jest znacznie trwalsza i długowieczna od żyłki, ale z czasem też ulega degradacji, zwłaszcza gdy jest przechowywana bez opakowania, a już nie daj Panie na słońcu. Nie koniecznie musiała leżeć u Ciebie, mogłeś kupić "zalegacza" magazynowego albo co gorsza wystawowego i to było przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 10 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Patrząc po opakowaniu nie odróżniało się od reszty ( wyblakłe, pogięte, porysowane itp)Zawsze od tego samego dostawcy (robimy sobie zbiorcze zamówienie z kumplem, albo i dwoma)Dana średnica zawsze na tym samym kołowrotku, szpuli, kijuWięc jedyną zmienną był właśnie kolor stąd moje pytanieAle że był to przypadek jednostkowy przy tych linkach to może faktycznie jakich chochlik produkcyjny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Koledzy potrzebuję porady w doborze rozmiaru Siglona X4.Woda stojąca - jezioro, przynęty wahadłówki 2 i 3, gumy 10-12 cm na główkach 5-10g.Wybrać PE 1.2 czy 1.5?Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Koledzy potrzebuję porady w doborze rozmiaru Siglona X4.Woda stojąca - jezioro, przynęty wahadłówki 2 i 3, gumy 10-12 cm na główkach 5-10g.Wybrać PE 1.2 czy 1.5?Z góry dziękuję za odpowiedzi.1.2 wystarczy w zupełności... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Albo 1.0 nawet 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 A i 1.0 nie byłoby za cienko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 0.8 też będzie ok???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 (edytowane) Wy tak na serio? [emoji44] 0.8?Mam duela X4 PE 1.0 i wydaje mi się bardzo cienka, Siglona nie miałem w ręku dlatego myślałem o czymś grubszym.Przemyślę jeszcze temat 1.0 ale 0.8 to jednak podziękuję. Edytowane 20 Maja 2023 przez neronhell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Weź #1,2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 1.2 wystarczy w zupełności... Weź #1,2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 1.2 używam do wiślanego kija do 42g .Wcześniej miałem 1.5 ale skracało rzuty lżejszymi przynętami .Takie 1.0 4 sploty będzie spoko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Do ciężkiego boleniowania wziąłem 1.5 PE tego 6 splotowego sunlineNie jest grubo a jestem spokojny o wytrzymałość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 (edytowane) No to ja mam tak: Wędka 1-9g - pe 0,5 - najwięcej brań mam na gumy 7cm na 4g główce.Wędka 5-18g (ale rzeczywiste 11-20g) pe 0,6 a ostatnio 0,8 bo ... tak mi szpule pasują 0,6 poszło na drugi UL. To używam na przynęty większe.Wędka do 45g - pe 1,2 ale tam już zakładam minimum 20g do 50g Sumowa na trolling chyba 120g ja coś chcę porzucać czasem cegłami to pe 2,0 jak tylko dorożka to 0,28mm.Grubiej mam już tylko na kotwicy. I tak się składa, ze ostatnio łowię większość ryb na to pe 0,5 ... , szczupaki na razie do 70cm. Bez najmniejszych problemów. Za to biorą. Coś tam trafiam na to 0,8 np bolki do 65 na razie, ale to już mniej. Ostatnio trochę musiałam powalczyć z lecholem 56cm ze 3kg w odrzańskim nurcie ale był łapnięty za grzbiet na boleniowy wobler.a na grubasa 1,2 to w tym roku jeszcze niczego nie złowiłem ... A wnioski niech każdy wyciąga sam. Z tym 0,8 dla Ciebie to żaden żart i wcale nie cienko. Edytowane 21 Maja 2023 przez Qh_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 No to ja mam tak: Wędka 1-9g - pe 0,5 - najwięcej brań mam na gumy 7cm na 4g główce.Wędka 5-18g (ale rzeczywiste 11-20g) pe 0,6 a ostatnio 0,8 bo ... tak mi szpule pasują 0,6 poszło na drugi UL. To używam na przynęty większe.Wędka do 45g - pe 1,2 ale tam już zakładam minimum 20g do 50g Sumowa na trolling chyba 120g ja coś chcę porzucać czasem cegłami to pe 2,0 jak tylko dorożka to 0,28mm.Grubiej mam już tylko na kotwicy. I tak się składa, ze ostatnio łowię większość ryb na to pe 0,5 ... , szczupaki na razie do 70cm. Bez najmniejszych problemów. Za to biorą. Coś tam trafiam na to 0,8 np bolki do 65 na razie, ale to już mniej. Ostatnio trochę musiałam powalczyć z lecholem 56cm ze 3kg w odrzańskim nurcie ale był łapnięty za grzbiet na boleniowy wobler.a na grubasa 1,2 to w tym roku jeszcze niczego nie złowiłem ... A wnioski niech każdy wyciąga sam. Z tym 0,8 dla Ciebie to żaden żart i wcale nie cienko. No i pod tym mogę się podpisać.0.6 PE to na luzie starcza do wędek z cw do 15-18g nawet. 1.0 PE spokojnie da radę przy wędkach z cw w okolicach 30g, bo na tym da się ze 4kg na węźle uwiesić (niech nawet będzie 3kg po długim używaniu). Nie próbowałem tyle wieszać na mojej wędce szczupakowej, ale spodziewałbym się, że to się nie uda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 (edytowane) No to ja mam tak: Wędka 1-9g - pe 0,5 - najwięcej brań mam na gumy 7cm na 4g główce.Wędka 5-18g (ale rzeczywiste 11-20g) pe 0,6 a ostatnio 0,8 bo ... tak mi szpule pasują 0,6 poszło na drugi UL. To używam na przynęty większe.Wędka do 45g - pe 1,2 ale tam już zakładam minimum 20g do 50g Sumowa na trolling chyba 120g ja coś chcę porzucać czasem cegłami to pe 2,0 jak tylko dorożka to 0,28mm.Grubiej mam już tylko na kotwicy. I tak się składa, ze ostatnio łowię większość ryb na to pe 0,5 ... , szczupaki na razie do 70cm. Bez najmniejszych problemów. Za to biorą. Coś tam trafiam na to 0,8 np bolki do 65 na razie, ale to już mniej. Ostatnio trochę musiałam powalczyć z lecholem 56cm ze 3kg w odrzańskim nurcie ale był łapnięty za grzbiet na boleniowy wobler.a na grubasa 1,2 to w tym roku jeszcze niczego nie złowiłem ... A wnioski niech każdy wyciąga sam. Z tym 0,8 dla Ciebie to żaden żart i wcale nie cienko.Nie dziwi mnie to że na pleteke 0,5 wyciągasz ryby ok 70cm.Bardziej zastanawia mnie fakt ciężaru przynęt i zaczepów.A co do tego że miałeś na niej najwięcej brań to może kwestia mniejszych/innych przynęt [emoji6]. U mnie bardzo często zawieszał się szczupak na zestaw okoniowy ale nie przypisuję tego właściwością plecionki ( 0.4 varivas light game) bo gdy założyłem tą przynętę na wędkę szczupakowa to nadal gryzły mimo że była tam Power Pro chyba 0.15. Mimo wszystko dziękuję za opinię. Edytowane 21 Maja 2023 przez neronhell 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 No to ja mam tak: Wędka 1-9g - pe 0,5 - najwięcej brań mam na gumy 7cm na 4g główce.Wędka 5-18g (ale rzeczywiste 11-20g) pe 0,6 a ostatnio 0,8 bo ... tak mi szpule pasują 0,6 poszło na drugi UL. To używam na przynęty większe.Wędka do 45g - pe 1,2 ale tam już zakładam minimum 20g do 50g Mogę wiedzieć jakich przyponów używasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 22 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 (edytowane) A co mi tam w ręce wpadnie. Stram się dobierać cienko, mniej więcej do wytrzymałości plecionki, albo mniej. I zawsze strzela na zaczepach plecionka. Zimą tez i bez przyponow ale wtedy jak szczupły zagryzie to ino pyk!Używam i wolframow i tytanowych, sulfstrand czy jakoś i fluorocarbonu. Na fluorocarbon mikado 5kg wyciągnąłem szczupaka 70 cm głęboko lyknietego to przypon nadawał sie na szmelc, ale wytrzymał. kupuje jawsy mikado, dragony, spinwale … jakoś nie narzekam. Edytowane 22 Maja 2023 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 23 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 (edytowane) Jak woda mocno skłuta to trzeba lekko. U mnie jest taka glinianka, że nic nie weźmie jak masz stalkę, ale zostawisz żyłkę 0,14 i w kilku rzutach obcinka. Edytowane 23 Maja 2023 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 28 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Mam pytanie co się lepiej sprawdzi do ciężkiego opadu na Odrę,40-50 gram? Berkley X9 braid 0,17 czy Siglon adv 2,0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 28 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Wg mnie Siglon ADV. Mniej nasiaknie zawiesina ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 28 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 (edytowane) Mam pytanie co się lepiej sprawdzi do ciężkiego opadu na Odrę,40-50 gram? Berkley X9 braid 0,17 czy Siglon adv 2,0?Nie bardzo rozumiem, chcesz jedną 0,17mm a drugą pe2,0? Przecież 2,0 to 0,23mm …Ale moim zdaniem do takich przynęt to pe 1,2 spokojnie czyli jak mówisz takie 0,17-0,18mm. Rzucam takimi na właśnie 1,2. Nawiasem mowiąc 1,0 to odpowiednik 0,16mm czyli też obleci.pe 2,0 to sie nadaje na miotanie przynęt ok 110-120g i targanie wielkich ryb … No i gruba plecionka spowolni ci opad. Lepiej cieńsza a mniejsza główka. A’propos dzisiaj widziałem w Odrze … z 8 metrowych sumów płynących na bzykanko. Szok. 8 krowiaków po metrze z ryjami do słońca tuż pod powierzchnią .. przepłynęły mi 2 metry od łódki. Edytowane 28 Maja 2023 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Nie bardzo rozumiem, chcesz jedną 0,17mm a drugą pe2,0? Przecież 2,0 to 0,23mm …Ale moim zdaniem do takich przynęt to pe 1,2 spokojnie czyli jak mówisz takie 0,17-0,18mm. Rzucam takimi na właśnie 1,2. Nawiasem mowiąc 1,0 to odpowiednik 0,16mm czyli też obleci.pe 2,0 to sie nadaje na miotanie przynęt ok 110-120g i targanie wielkich ryb … No i gruba plecionka spowolni ci opad. Lepiej cieńsza a mniejsza główka. A’propos dzisiaj widziałem w Odrze … z 8 metrowych sumów płynących na bzykanko. Szok. 8 krowiaków po metrze z ryjami do słońca tuż pod powierzchnią .. przepłynęły mi 2 metry od łódki.Berkley stosuje system określania grubości oparty na absolutnie niczym, więc nie ma sensu próbować nawet zgadnąć, czego odpowiednikiem jest ich plecionka "0,17mm". To coś jak z Daiwą, która podaje też grubość w Gou - to co podają w mm nie ma najmniejszego sensu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 (edytowane) A to sorki, nie wiedziałem. Ja pracuję w branży w której niezgodność produktu z deklaracją na opakowaniu grozi milionowymi karami .Ogólnie jakoś Berkeley mnie nie przekonuje. Nigdy nie miałem. Najwiecej mam JMC. Wytrzymałościowo normalnie jak inne ale za to miękka i cicha. Ostatnio dostałem egi metal 0,5 i jest fajna i mocna do UL wiec dokupiłem jeszcze taką 1,0 na boleniówkę. I już mam jej dość taka głośna. Lata fajnie ale to rzężenie mnie wykańcza. I nie wiem co mnie tknęło ale na sznur do bielizny na sumy do trollingu kupiłem SG 0,28mm (wędki i kołowrotki maja super) i … toto się rwie na poziomie JMC 2,0 co miałem wcześniej do kija od szczotki, a jeszcze nie wiadomo jak z pracą. Czemu sie skusiłem? Bo ma w rolce 300m … . Jakby JMC miało to bym nie zmieniał. No i tak się człowiek uczy najlepiej. Na błędach swoich. Musze nabyć jeszcze tego Siglona. Ale która wersja najlepsza? Ważne, żeby była mocna i cicha. Wolę też miękkie ale egi metal nie jest i jakoś to akurat mi nie przeszkadza. Tylko musze coś skołtunić albo naurywać bo na dziś nie mam wolnej szpuli Edytowane 29 Maja 2023 przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 (edytowane) SG 0,28mm (wędki i kołowrotki maja super)Masz na myśli kołowrotki Savage Gear?Jeżeli tak, to chyba pierwsza pozytywna opinia którą słyszę o kołowych tej firmy.Wszyscy generalnie narzekają. Edytowane 29 Maja 2023 przez neronhell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi