Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

A podpowiedzcie jaka plecionką do kija w okolicy 100g cw gdzie w większości będzie używany do trolingu. Czasami z ręki łowienie dużymi obrotówkami i gumami ok 15cm plus max 20g ołowiu

Tego nie wiem ale... W mojej epizodycznej przygodzie nauki castingu był moment, w którym przy Power Pro 30lb, z ogromną łatwością "odstrzeliwałem" w dal wabiki takie, jak np.: SLIDER 12S

Edytowane przez popper
  • Like 1

:D

Możecie sobie kpić.

Dziś był fajny dzień. Mocno przełowiony, okupowany zbiornik. Sporo ludzi, ogólne narzekanie.

Pojechałem sobie lajtowo po obiadku, o 13 byłem na wodzie, czyli typowa zasiadła na sandały. ;)

Wyjąłem 6 sandaczyków od 53 do 69cm. Z czego 5 na UL do 9g i 0,5 egi metal. Żaden nie spadł, niczego nie urwał. Wyjęte bez żadnych problemów i odjazdów. Tylko jeden z nich na 5-18g z plecionką 1,0. I to chyba ten najmniejszy. Na kij do 45 i pe 1,2 znów nic. Chyba do jesieni ją odwieszę na kołek. I to nie kwestia przynęt bo zakładałem podobne. A na UL i light nawet dokładnie tę samą przynętę. 7cm + 4g główka.

O 17tej się zwinąłem bo się nałowiłem.

Także, jakby co, to wy sobie jaja ze mnie róbcie, a ja będę sobie łowił  :lol:. Na razie maj i czerwiec bez mniej niż 3 rybek wypadu nie było. A jak tam u was?

• Like 1

:D

Możecie sobie kpić.

Dziś był fajny dzień. Mocno przełowiony, okupowany zbiornik. Sporo ludzi, ogólne narzekanie.

Pojechałem sobie lajtowo po obiadku, o 13 byłem na wodzie, czyli typowa zasiadła na sandały. ;)

Wyjąłem 6 sandaczyków od 53 do 69cm. Z czego 5 na UL do 9g i 0,5 egi metal. Żaden nie spadł, niczego nie urwał. Wyjęte bez żadnych problemów i odjazdów. Tylko jeden z nich na 5-18g z plecionką 1,0. I to chyba ten najmniejszy. Na kij do 45 i pe 1,2 znów nic. Chyba do jesieni ją odwieszę na kołek. I to nie kwestia przynęt bo zakładałem podobne. A na UL i light nawet dokładnie tę samą przynętę. 7cm + 4g główka.

O 17tej się zwinąłem bo się nałowiłem.

Także, jakby co, to wy sobie jaja ze mnie róbcie, a ja będę sobie łowił  :lol:. Na razie maj i czerwiec bez mniej niż 3 rybek wypadu nie było. A jak tam u was?

Jestem z Wrocka, jak zobaczę to uwierzę ;)

• Like 1

Czytam i czytam ten wątek. Czasem coś napiszę. Ostatnio będąc na paszokach takich około 400 gr, zacząłem od 0,2 PE YGK. Wędka miękka do 3,5 gr. Pierwsze 2 ryby urwane przy zacięciu. 0,4 PE załatwiło problem. Może jakimś cudem kolega ma odpowiedni kij i technikę. Czego sami nie umiemy, nie możemy zakładać, że inni też nie umieją. Mój rekord skoku wzwyż to 165 cm, a nie brakuje takich co skaczą znacznie wyżej. Nie jest to pierwszy raz gdzie słyszę, jak to cienka plecionka otwiera wodę. Próbujmy może się nauczymy.

Tomek

• Like 1

Jestem z Wrocka, jak zobaczę to uwierzę ;)

Dawaj na priv numer telefonu. Wyślę fotki.

Wszystkim nie bo mam to w D czy ktoś wierzy czy nie. Ale tak dla jaj komuś, krajanowi, mogę.

Zresztą na tym zbiorniku od rana były zawody. Powkurzalem kumpli fotami.

A ze lubię wyzwania, możemy się nawet umówić. Będziesz łowił na grubo a ja na cienko i zobaczymy kto polowi grubo a kto cienko.  :D

Edytowane przez Qh_

Egi Metal PE 0.5 to jest już 10lb wytrzymałości liniowej. Także mimo wszystko to nie to samo co pajęczynka PE 0.3. 

No ja już cieniej nie łowię niz 0,5. Nie potrzebuję. Nie mam sprzętu ani talentu. Nawet nie próbowałem.

Pisałem o gościu który dla mnie na Odrze jest mistrzem. Nie zapomnę jak byłem ze szwagrem, tylko się zwodowaliśmy a on już nam z Łodzi pokazał bolka taką 70siatkę. Pływaliśmy pół dnia ja ze szwagrem nic a on co chwila SMS do szwagra (bo obaj są z Kątów) to szczupak to okoń. My spłynęliśmy na pusto a on w sumie z okoniami z synem z 50 ryb … największy szczupak koło metra,

No to ja jakby … się nie śmieje tylko uczę.

A egi 0,5 zerwać na zaczepie ręką wyzwanie jest. Palucha raz rozciąłem. W niedzielę na zaczepach dwa haki kamatsu 2/0 na tym podprostowałem. W połączeniu z UL okoniówką pięknie amortyzuje szarpnięcia. No to weź to zerwij rybą …

Edytowane przez Qh_

"A egi 0,5 zerwać na zaczepie ręką wyzwanie jest. Palucha raz rozciąłem. W niedzielę na zaczepach dwa haki kamatsu 2/0 na tym podprostowałem. W połączeniu z UL okoniówką pięknie amortyzuje szarpnięcia. No to weź to zerwij rybą …" 

Ja mam w bagażniku w kole zapasowym obok lewarka plecionkę PE 3.0, służy jako linka holownicza. 

• Like 3

"A egi 0,5 zerwać na zaczepie ręką wyzwanie jest. Palucha raz rozciąłem. W niedzielę na zaczepach dwa haki kamatsu 2/0 na tym podprostowałem. W połączeniu z UL okoniówką pięknie amortyzuje szarpnięcia. No to weź to zerwij rybą …" 

Ja mam w bagażniku w kole zapasowym obok lewarka plecionkę PE 3.0, służy jako linka holownicza. 

Po co Tobie taka gruba? Przecież 0,3 wystarczy  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

• Like 2

No ja już cieniej nie łowię niz 0,5. Nie potrzebuję. Nie mam sprzętu ani talentu. Nawet nie próbowałem.

Pisałem o gościu który dla mnie na Odrze jest mistrzem. Nie zapomnę jak byłem ze szwagrem, tylko się zwodowaliśmy a on już nam z Łodzi pokazał bolka taką 70siatkę. Pływaliśmy pół dnia ja ze szwagrem nic a on co chwila SMS do szwagra (bo obaj są z Kątów) to szczupak to okoń. My spłynęliśmy na pusto a on w sumie z okoniami z synem z 50 ryb … największy szczupak koło metra,

No to ja jakby … się nie śmieje tylko uczę.

A egi 0,5 zerwać na zaczepie ręką wyzwanie jest. Palucha raz rozciąłem. W niedzielę na zaczepach dwa haki kamatsu 2/0 na tym podprostowałem. W połączeniu z UL okoniówką pięknie amortyzuje szarpnięcia. No to weź to zerwij rybą …

Ogólnie, to w praktyce trzeba bardzo kombinować, by zerwać plecionkę wędką i zwykle (bo są też sandaczowe pały z niesamowitymi możliwościami w tej dziedzinie, chyba dzięki możliwości wygenerowania bardzo dynamicznego "uderzenia") potrzeba do tego jakiegoś twardego obiektu po drodze i gwałtownych szarpnięć i takiego ustawienia kija, by jak największa część szarpnięcia poszła "w kołowrotek" (czyli w miarę równolegle do linii ręka-zaczep w momencie szarpnięcia) a i tak może się nie udać.

Jeśli chodzi o normalne ustawienie wędki i próbę podnoszenia czegoś z ziemi (czyli sytuacja bliska tej w trakcie holu), to podniesienie 1kg okoniówką to jest już wyczyn, patrząc na jerkbaitową galerię ugięć.

Jak się umawiacie na zawody, to mogę wpaść pokibicować? ;)

Edytowane przez Andżej

Bedzie problem z tym wyzwaniem bo ja też ............................łowię bardzo lekko :P

Ale jakoś damy radę ;)

No ale mógłbyś mimochodem dodać że foty dostałeś i połów piękny … ;) oraz niezmyślony (każdy sądzi po sobie). A że niektórzy nie łapią to się ich złośliwe wątpliwej jakości żarty trzymają.

Andżej zawody już były w niedzielę  :D ale jak chcesz pokibicować jak sie będziemy wyzywać - spoko, tylko:

1. Będzie sie trzeba zerwać wcześnie, tak koło pierwszej. (Bo sie wybieram zaraz po obiedzie)  :D

2. Musisz dać telefon, bo tu sie umawiać nie będziemy. Widzisz co sie tu dzieje  ;)

Co do zaczepów, następna zaletą łódki, opływasz z drugiej strony i zazwyczaj nawet z drewna wyrwiesz, tylko zazwyczaj wtedy hak się odgina. Nie szarpie kołowrotkiem, nawijam na rękę. No i mi egi metal skórę palca przeciął do kości nawet nie poczułem kiedy  :D

Edytowane przez Qh_

W ogóle nie jedziemy poza tematem. Dyskusja jest na temat „plecionka ale która?” I ja uważam, że cienka.

W niedziele spróbujemy to znów zweryfikować. Miałem już grubego kija (w sensie grubej 1,2 plecionki) nie brać, ale wezmę, zobaczymy.

Kumpel jest tam dziś i próbuje :-) 

• Like 2

• 2 tygodnie później...