Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Już dość dawno dostałem do przetestowania dwie szpule plecionki produkowanej w USA. Dopiero w miniony weekend udało mi się przetestować obydwie plecionki w zestawach:

• „Dragon Black Rock II Casting” 3-18g/12lb/198cm/dwuskład + „Daiwa Tatula 100HSL” (szpula 5,6g) „Hercules” 0,12mm/10lb,

• „Jaxon Gery Stream” 10-35g/30lb/265cm/dwuskład + „Daiwa Tatula 100HSL” (szpula 17g) „Hercules” 0,20mm/20lb.

Warunki testu:

• każda z plecionek była przetestowana przez 6 godzin intensywnego wędkowania,

• wiatr w plecy, więc nie utrudniał rzutów,

• łowisko piaszczysto-kamieniste.

Spostrzeżenia:

• Obydwie były początkowo dość sztywne, ale nie wpłynęło to na komfort rzutów, po niespełna godzinie nieco zmiękły,

• żadna z linek nie wykazała strzępienia,

• przez cały czas wędkowania na cieńszej plecionce, moja Pani, która pierwszy raz w życiu miała w ręku kijek castingowy, „zaliczyła” zaledwie dwie, całkiem niegroźne brody,

• na grubszej nie miałem żadnej brody,

• mimo dość częstych twardych zaczepów na kamieniach, udawało się łatwo uwolnić przynętę i żadnej nie utraciliśmy.

Opinia:

• linki przyzwoitej wytrzymałości,

• grubość w normie plecionek ze średniej półki,

• trudno określić jak długo linki utrzymają parametry i użytkowość, ale przy ich cenie (na Ali szpula 100m za niespełna 20.- zł) warto wymienić nawet po półrocznym, średnio intensywnym użytkowaniu.

post-63096-0-08681000-1716197119_thumb.jpg

post-63096-0-36404100-1716197141_thumb.jpg

• Like 1

Amerykanie mają po prostu inne podejście.

My patrzymy na grubosci i potem dopiero jaką to ma wytrzymałość.

Oni patrzą że linka/żyłka ma mieć załóżmy 10lb. dopiero potem spojrzy na grubość w zależności od tego gdzie i do czego będzie zastosowana...

Z tego co widziałem, Amerykanie nie muszą bawić się w takie drobiazgi - bass z rozkoszą walnie w przynętę, która u nas wchodzi w grę wyłącznie w bardzo dobrych miejscach, gdzie często pływa okoń 35+ (albo gdy łowiącemu wystarczy 1 okoń na wyjście) . Gdy na scenę wchodzą przynęty po 7+g, to faktycznie wiele już nie zmienia, czy mamy 0.8 czy 1.2 PE, ale jak próbujemy rzucić np. 3g, to różnica między 0.5 a 0.8 PE będzie niekiedy znaczna.

• 2 tygodnie później...

Szukam fajnej paletki pod sandacze 0.12-0.14 koniecznie fluo - dobrze widoczna. Możecie coś fajnego polecić ?

Od ładnych paru lat używam MOMOI Ryujin, mocna na węźle, nie strzępi się.

Bardzo ciasno spleciona, gładka i cicha. 

Polecam kolor pomarańczowy który jest dobrze widoczny nad wodą i słabo widoczny pod jej lustrem.

Do tego pomarańczowa zdecydowanie dłużej od zielonej trzyma kolor.

• Like 2

Od ładnych paru lat używam MOMOI Ryujin, mocna na węźle, nie strzępi się.

Bardzo ciasno spleciona, gładka i cicha

.

Dziękuję za odpowiedź

Polecam kolor pomarańczowy który jest dobrze widoczny nad wodą i słabo widoczny pod jej lustrem.

Do tego pomarańczowa zdecydowanie dłużej od zielonej trzyma kolor.

Edytowane przez Analityk85

• 2 tygodnie później...

Ktoś poleci jakąś plecionkę, nie za miliony (tak do ~150zł) ? 
Głównie chodzi o osiągnie jak najdalszych dystansów, łowione będzie głównie na slidery 7cm/wahadła. 
Rybostan to szczupaczki max 70/80cm, ewentualnie bolenie/sandaczyki.
Chciałbym 0.10mm żeby zwiększyć lotność zestawu.
Można prosić o konkretne modele które polecacie ? Tylko proszę o pełne nazwy a nie skróty bo po prostu w tym nie siedze.
Kolor nie ma znaczenia bo w tym syfie gdzie łowie na 20cm nie widać co się pod wodą dzieje ;) 
P.S. - kij lunamis 2.7m, młynek to albo stellka fk 4000 albo nowy TP (jak już w końcu się pojawi) 4000.
Z góry dzięki

Ostatnio wyrzuciłem Plecionkę YGK X-Braid Ohdragon F1 Sinking X4 . Strasznie traciła moc, zrywała się strzelała.. niby słabszy był przypon fc a więcej wytrzymywał. W sumie kilka bardzo dobrych przynęt straciłem przy wystrzale. Ucięcie pięciu metrów później dziesięciu dało tylko na chwilę oddech. Parę godzin później to samo. Łowie tylko plecionkami ygk ale jeszcze z takim czymś się nie spotkałem. Nie widać było żadnych objawów w postaci przetarcia czy odbarwienia no i łowię tylko w czystych jeziorach.  A tu taki psikus 

YGK używałem tylko kilka dni. Niestety nie pamiętam nazwy. Cieniutka, śliska, miękka. krwiście czerwona. Jak żadna, doprowadzała mnie do pasji, gdy plątała się na wietrze, przy połowie wzdręg i okonków w trzcinowisku.

Ale, to było dawno. Około 2016r., jak sądzę.

• Like 2

Ostatnio wyrzuciłem Plecionkę YGK X-Braid Ohdragon F1 Sinking X4 . Strasznie traciła moc, zrywała się strzelała.. niby słabszy był przypon fc a więcej wytrzymywał. W sumie kilka bardzo dobrych przynęt straciłem przy wystrzale. Ucięcie pięciu metrów później dziesięciu dało tylko na chwilę oddech. Parę godzin później to samo. Łowie tylko plecionkami ygk ale jeszcze z takim czymś się nie spotkałem. Nie widać było żadnych objawów w postaci przetarcia czy odbarwienia no i łowię tylko w czystych jeziorach.  A tu taki psikus 

Błąd produkcyjny albo podróba …

• 3 tygodnie później...

Kilkanaście lat przerwy w wędkowaniu zrobiło swoje. Potrzebowałbym pomocy bardziej doświadczonych kolegów w doborze plecionki.

Łowiska na których będzie użytkowana to głównie wodą stojaca. Płytkie mocno zarośnięte zbiorniki, oraz głębsze z dużą ilością zawad pod tafla wody (karpy na dnie, zwalone drzewa itp). Przeglądając ofertę sklepów internetowych w oko wpadły mi poniższe plecionki:

- Sunline Siglon AMZ x4 ORANGE 150m - 1.5 / 18lb

- Sunline Siglon AMZ x8 ORANGE 150m - 1.5 / 18lb

- Sunline X Plasma Asegai LIGHT GREEN 150m - 1.5 / 16lb

- Sunline Siglon ADV PE x8 TURQUOISE BLUE 150m - 1.5 / 18lb

- YGK X-Braid Super Jigman X4 200m - 1.5 / 25lb

- YGK X-Braid Super Jigman X8 200m - 1.5 / 25lb

- YGK X-Braid Upgrade X8 PENTAGRAM 150m - 1.5 / 30lb

Nie wiem tylko czy za grubo mierzę? Kolowrotek Shimano 4000, wedka do 28g (realnie 35 obsługuje). Przynęty to głównie gumy typu cannibal 10/12cm, slender shad 13/15cm czy jaskolki 14/17cm na lekkich główkach od 3 do 7 gram. Czasami mniejszy jerk, typu Slider 7, Swim 10, Sweeper 12.

Pozdrawiam

Łukasz

Sunline Siglon ADV PE x8 TURQUOISE BLUE 150m. Od kiedy usłyszałem pod wodą jak hałasują 4 sploty, to poza kleniowaniem, nie użytkuję ich w ogóle.

Możesz coś więcej napisać o tym hałasowaniu pod wodą, bo jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić? Kręcisz kolowrotkiem zanurzonym w wodzie czy kij wkładasz pod wodę?

• Like 3

Widać kolega jako dziecko nigdy się nie bawił w telefon z dwóch kubków i długiego sznurka.  ;)

Ja się bawiłem i przenoszenie przez plecionkę hałasu z kołowrotka pod wodę do mnie przemawia i aż mnie dziwi, że nawet o tym nie pomyślałem.

Ale faktycznie Pablo jakbyś podał jakieś fakty byłoby miło. Ciekawe jak rezonują na końcu takiej plecionki coraz częstsze puste plastikowe woblery?

U mnie 8x YGK Pentagram zaczął mi hałasować po kilku wyjazdach. Choć na początku był śliski i cichy. Dziwne bo 1,0 zaczął hałasować a 0,5 nie.

Natomiast miło zaskoczony jestem JMC katuję kilka drugi sezon i jak było cicho tak jest. A cenowo ok.

Spincast. Ja bym nie szedł w tak grube przy tej gramaturze. Co Ci to da? Jak wbijesz kopyto w karpę albo gałąź to i tak jej nie wyrwiesz albo zniszczysz hak. Natomiast gruba plecionka mocno ograniczy zasięg rzutu i pracę przynęty. Jak miałeś przerwę to spróbuj ręką urwać np pentagrama 1,0. :) Na przetarcia długi fluorocarbon.

Edytowane przez Qh_

Bo czterosplotowe ygk np mają na mikrowłóknach jak na winylu zapis który rezonuje na przelotkach i odtwarza pod wodą Kool & The Gang - Celebration.  Ryby wtedy stają dęba i umierają. 

Edytowane przez Pescador de caña
  • Like 4