Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

A jeszcze nie tak dawno krytyka szła po jakiego grzyba ekonomizer jak można sobie 100m starej żyłki podwinąć :D

https://jerkbait.pl/topic/46701-dob%C3%B3r-ko%C5%82owrotk%C3%B3w/?view=findpost&p=3157434&hl=economizer

Teraz po lekturze, to się zastanawiam jak dobrze nawinąć nową plecionkę na Ceratę  ;) bo.... szpula głęboka, inny rant niż w Shimano, plecionka grubsza, nie mam ekonomizera ani płytszej szpuli tunningowej...ehhh

• Like 1

Weż jakąś cienką żyłkę, np. 0,10-0,08 - im cieniej, tym lepiej i nawiń. Jak ją dobrze napniesz, to będzie jak kamień a powierzchnia będzie wirtualnie gładka :). Z wiązaniem do podkładu może być problem, bo cieniutka linka przykrywa węzeł cieniutką warstwą i nie zniweluje nierówności, co rzeczywiście może stanowić jakiś problem przy wyrzutach. Żyłki typu 0,20-25 odradzam, bo takie PE 0.2 może wchodzić miedzy te zwoje, a że jej mało to jak wyżej.  

Edytowane przez psulek
  • Like 1

Prośba moja do was, czy mógłby ktoś podlinkować gdzie dostanę takie economizery do szpul Shimano?

Na szybko znalazłem coś takiego: 

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/shimano-line-reducer-economizer-stella-vanquish-twinpower-sustain/1995748607-230-7245

• Like 1

Dyskusja nieco zboczyła, nie mniej jednak jest ciekawa ;) Dopytałbym jeszcze o sposób nawijania. Od lat czytałem, że szpula oryginalna, na płasko i zwoje mają spadać odwrotnie do wskazówek zegara. Miało to ograniczyć skręcanie linki. Natomiast coraz częściej obserwuję po prostu odwijanie ze szpulki nałożonej na patyk lub coś podobnego. Jak to jest ?

Dyskusja nieco zboczyła, nie mniej jednak jest ciekawa ;) Dopytałbym jeszcze o sposób nawijania. Od lat czytałem, że szpula oryginalna, na płasko i zwoje mają spadać odwrotnie do wskazówek zegara. Miało to ograniczyć skręcanie linki. Natomiast coraz częściej obserwuję po prostu odwijanie ze szpulki nałożonej na patyk lub coś podobnego. Jak to jest ?

Ja to rozumiem tak:

W procesie produkcji żyłka czy plecionka jest nawijaną na wirującą szpulkę bez skręceń.

Wiec odwijając ją z patyka czy jak ja ośki od wyważania kół motocyklowych  :D odwijam ją odwrotnie do procesu produkcji czyli idealnie prosto.

Nawijając ją tak na kołowrotek trochę ją skręcam na szpuli.

Przy rzucie odwija się do stanu prostego - czyli takiego na jakim mi zależy.

Oczywiście to przerost formy nad treścią bo pierwsza obrotówka ją skręci bardziej niż nawijanie niezależnie od sposobu. :D

Natomiast wracają do przerostu odwijając z leżącej szpulki możesz nawinąć teoretycznie prosto na szpulę kołowrotka (tez nie do końca bo by musiała być ta sama średnica obu szpul) a przy rzucie „odzyskasz” skręt  :D

• Like 2

Cast pod gumy do 60g. Jaką moc plecionki wybrać 20lb(0.23mm), czy 30lb(0.28mm) ?

Ja bym brał max tego, na co pozwala blank. Jeśli wiążesz na węzeł, to na pewno i tak linka będzie słabsza niż nominalna moc podana przez producenta, a 60gr to znowu nie tak dużo. Slider 12 tyle waży. Wiem, wiem - niektórzy producenci podają moc na węźle ????

• Like 2

Cześć plecionek w ogóle nie znam a SM to stwardnienie rozsiane czy sadomacho?

Tomek

Wiedziałem, że tu można spotkać dinozaury :) SM - Social Media.  A plecionki Mahi Mahi kręcą z spectry, bez barwników itp. Od kumpla sumiarza wiem tyle, że mocna. Myślałem, że ktoś tu już miał to w innej średnicy. 

• Like 1

Zwykła chińska linka, dość gruba, strzępi się dość szybko, nie jest zbyt mocna, zużyłem kilka motków i nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. 

Przykład na identycznych szpulach 3000MHG

150m mahi 0.6pe (biała)

150m linki JP 1pe (lila róż)

attachicon.gif IMG_20241002_103001.jpg

Dzięki za opinię, ale pogrzebałem trochę i 0,6pe chyba nie ma teraz w ofercie, ale to nie ważne. Dzięki.

To samo miałem powiedzieć. Myśląc ze to jakiś Chińczyk. Ale jestem bystry ;)  i zauważyłem ygk i sprawdziłem sobie cenę. Czego się obawiasz w plecionce za ponad 400pln i 12lb? Na słabszą można wyciągnąć suma 100cm wiec bardziej bym sie zastanawiał czy nie wziąć cieńszej na okonie.

Edytowane przez Qh_

Cześć. Polećcie proszę linkę do castingu do przynet max 90g. Myślę o rozmiarze 2,5 lub 3 żeby chociaż trochę zminimalizowac odstrzały. Najlepiej że znacznikiem/markerem odleglości np co 25m. Ewentualnie multicolor. Zastanawiam się jaka grubość wybrać i ile splotów. Zależy mi na tym żeby plecionka nie szumiała.

Siedzę sobie, przeglądam neta i nagle trafiam na taki produkt: plećka WESTIN W10 13 BRAID COASTAL 0,08mm o mocy 5,8kg i PE 0.2!!! WTF?! Może ktoś coś więcej wie jak to jest na prawdę w tymi 13 splotami i przede wszystkim objętością, w domyśle PE, z tym Westinem? Bo gdyby nawet rozjazd PE był dwukrotny to i tak była by to najmocniejsze PE0,4. A przez to bardzo mnie kuszące ;-)

Zatem ktoś, coś? Jakiś handlarz, hurtownik czy zwykły użytkownik wie więcej w tym temacie?