dante Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 Tutaj fajny opis z plecionki ygk. Podawana jest waga i średnica oraz ciężar właściwy.Tłumaczenie Google translate. Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 Tylko jeśli uznamy, że każda linka jest wykonana z tego samego materiału, bez dodatków i barwinków bo w każdym innym przypadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 Tylko jeśli uznamy, że każda linka jest wykonana z tego samego materiału, bez dodatków i barwinków bo w każdym innym przypadku...to jak porównanie ówczesnych Platila/Tectan do żyłki Stilonu.Lub jak porównanie taśmy magnetofonowej stilonowskiej (lub ORWO) do taśm firm japońskich.Chemicznie były identyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2024 Poproszę jeszcze o podpowiedź. Który Siglon x8 będzie odpowiednikiem Mikado Octa 0.16 ?Ile PE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 30 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2024 Poproszę jeszcze o podpowiedź. Który Siglon x8 będzie odpowiednikiem Mikado Octa 0.16 ?Ile PE ?Patrząc na wytrzymałość to 1.7 PE,Ale oceniam po podanej wytrzymałości przez producentów, octa 0.16 na żywo nie widziałem i nie użytkowałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2024 Kolejny przykład polskiego januszobiznesu. Lonford w Polsce 482pln a z internetów bez problemu 39-48E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2024 Mógłbyś pokazać gdzie widziałeś taką cenę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2024 Kolejny przykład polskiego januszobiznesu. Lonford w Polsce 482pln a z internetów bez problemu 39-48E. Dolicz koszt prowadzenia działalności i jeszcze kwotę „zarobić na chleb” i powiedz proszę, jaka powinna być cena bez „januszowania”. Nie bronię „Januszy biznesusu”, ale wiem też, ile kosztuje prowadzenie działalności w tym kraju…. Zawsze kupując na własną rękę kupisz taniej. Mam też dobre porównanie cen ciuchow z USA. Jeśli do rynkowej ceny w USA doliczysz cło i VAT wyjdzie niewiele mniej niż cena w PL…. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2024 Cena w Europie. Sklepowa, więc z transportem od producenta, podatkiem, marżą itd. Wystarczy wpisać w Google i otworzyć parę stron. No właśnie … marża. Każdy ma inny apetyt a my Polacy jesteśmy chyba wybitnie wygłodzeni.To nie dotyczy tylko plecionek, wędek stc …Potrzebuje kupić kosę stihla. Zapytałem o rabat 5%. Nie. No to czekam na pierwszy wyjazd do Niemiec i kupie taniej tam, jeszcze z szansą na lepszą jakość bo to wymagający rynek. Na szczęście mój Chińczyk kupiony 10lat temu za 300pln zepsuć się nie chce … poczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2024 Ale dlaczego płaczesz, że coś jest tam tańsze, a u nas droższe? Ja kupiłem Plasmę u nas za pińcet i jest mi z tym dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 31 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2024 Jeśli znalazłeś w EU, cenę 39-48E to proszę podaj linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2024 (edytowane) Leniuszki. Chyba 4 link po wpisaniu Lonford https://fishingmania.club/en/line/ygk/ygk-lonfort-real-dtex-wx8-150-m-pe-line i to na std 150m bo trzeba uważać są tez fajne na 200m ale są i na 90m …tu przy zakupie 2-3 linek wysyłka gratis (czego tez często brakuje w polskich sklepach, np jak sie zapaliłem na stc to przy zakupie LTBS w coronie za juz wysoką cenę za przesyłkę trzeba płacić i … jeszcze czekać min 2 tygodnie …) Pisze o tym bo rynek reguluje sie sam. Tylko musimy nie wspierać łapczywców to wyginą albo sie dostosują.Łopatologicznie: to ze w Polsce panuje zdzierstwo … to nasza wina. Aaaaa i: tak wiem Anglia nie jest w UE ale jest w Europie a o tym pisałem. Edytowane 1 Listopada 2024 przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2024 Ja sprzedaję jeszcze taniej, ale akurat też nie mam na stanie. Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2024 Tak myślałem.Cała religia już stworzona tylko jeden malutki szkopuł, linki nie są dostępne. Nie pierwszy raz takie fake-i na forum. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2024 Macie jakieś doświadczenie z tą plecionką? Interesują mnie bardziej okoniowe średnice. Sunline Saltimate PE Egi ULT HS8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2024 Myślę, że jest w tym wątku, pewien problem, który powoduje duży galimatias. Mianowicie mieszają się tutaj wszystkie typy i klasy linek. Chcąc czy nie, linki X4, X8, X12... różnią się dość wyraźnie. Linki też warto podzielić na klasy cenowe i klasy PE. Trudno wkładać w segment UL linki, które są produkowane od 0.6 PE itd ... Jednocześnie dana frakcja jest opiniowana przez osoby łowiące ciężko i skrajnie lekko a wszyscy wiemy jak duża to różnica i jak trudno ocenić najcieńszą linkę komuś kto zwykle łowi szczupaki, sandacze czy sumy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2024 (edytowane) Podział, jaki taki istnieje, mamy ten temat,mamy ten: https://jerkbait.pl/topic/80269-plecionki-z-chin/?hl=%2Bnajcie%C5%84sza+%2Bplecionka oraz ten https://jerkbait.pl/topic/36531-najcie%C5%84sza-plecionka-na-okonie/?hl=%2Bnajcie%C5%84sza+%2Bplecionka To by wystarczyło, gdyby użytkownicy jakoś trzymali sie tematów a nie pisali wszędzie o wszystkim. Edytowane 1 Listopada 2024 przez strary 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2024 A ile tygodni czy miesięcy przełowiłeś chińskimi plecionkami ? Bo testowałem je dość intensywnie jak na moje lajtowe łowienie i zdania nie zmienię. Masz jakieś doświadczenie z nimi, którym się podzieliłeś i opisałeś tiu na forum ? Bo ja się swoimi uwagami podzieliłem w wątku "aliexpresowym". Czy tylko kocopoły wypisujesz jak te, które zacytowałem ...https://jerkbait.pl/topic/80269-plecionki-z-chin/page-63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroo85 Opublikowano 2 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2024 (edytowane) Przeglądając internet, trafiłem na ciekawy kanał, są tu testy znanych i lubianych plecionek, może komuś się przyda:www.youtube.com/@thelinelaboratory/videosCiekawe testy. Dużo ciekawsze niż a u mnie jest ta super a u mnie ta nie jest super. Jasna o rzeczowo pokazane parametry.W sumie nie dziwi dość wysoka pozycja SUNLINE Siglon PE ADV X8 i Daiwy JBraid Exp x8. Edytowane 2 Listopada 2024 przez zorroo85 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2024 Testy ciekawe ale w najmniejszym stopniu nieprzydatne dla wędkarza, który zajmuje się łowieniem ryb. Na podstawie tychże testów nie wybrałbym linki jaką chciałbym zabrać na wędkarskie wakacje czy wyprawę życia z dala od domu. Każde wyjście na ryby, traktuję jako szansę na złowienie okazu życia i tak samo się przykładam więc nie użyję linki, która była sprawdzona tylko w "laboratorium". Jakość linki, oprócz podstawowych cech fizycznych, w największym stopniu, charakteryzuje trwałość a tego parametru, nie da się zbadać przed monitorem... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2024 Myślę Kuba, że dałoby się zrobić i testy trwałości w laboratorium, oczywiście eliminując „szumy” takie jak bród w wodzie. Ale to wymaga już daleko bardziej specjalistycznego laboratorium. Wyobrażam sobie, że można byłoby na maszynie przewijać linke przez jakiś czas (np 24h) trąc nią o przelotki. Wiem, wiem - rozważania akademickie :-) Z rzeczy bardziej przyziemnych - zauważyłem, że moje linki dużo lepiej trzymają trwałość od kiedy od czasu do czasu przetrę przelotki z wiślanego brudu ???? Zatem polecam ten prosty i skuteczny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2024 Chodzi mi o to, że zdecydowanie wyżej, cenię opinię wędkarza, który spędza dużo czasu na łowiskach i jest w stanie ocenić realną przydatność danej linki, niż test wytrzymałości nowych linek, wykonany nawet w najlepszym laboratorium. Fakt, że parametry nowej linki są bliskie dedykowanym przez producenta nijak ma się do tego, jak szybko, owe parametry będą się zmniejszać wraz z czasem użytkowania... Czynników na łowisku jest wiele: woda, zawiesina, promienie słoneczne, zmienne temperatury, naprężenia, rozciąganie itd ... Dlatego nigdy, żaden, najlepszy test w laboratorium nie podpowie wędkarzowi, którą linkę warto kupić. Inną rzeczą jest ocena, tylko tego, jak dokładne można ocenić coś co da się wykonać przy pomocy urządzeń pomiarowych w laboratorium ale to nazywamy sztuką dla sztuki. Reasumując, podążanie drogą testów i wizji mikroskopowych, odsuwamy się od najcenniejszych informacji, które gwarantują tylko i wyłącznie, doświadczenia z szeregu łowisk gdzie linki były używane aż do utraty parametrów, w stopniu umożliwiającym ich dalszą eksploatację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2024 Kuba, ja rozumiem, co mówisz :-) Wyleczyłem się z szukania w nieskończoność i czytania godzinami internetu, zanim kupię linkę. Jeśli się waham, pytam ludzi, których znam/wiem, jak łowią i których zdanie szanuję. Wiem też, (niestety z własnego doświadczenia), że nawet najlepszą linkę można załatwić, jeśli się o nią nie dba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 3 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2024 Pooglądałem trochę tych testów i :- fajne, żeby jakaś plecionkę wykluczyć i nie testować osobiście - fajnie zobaczyć jakość powierzchni i rzeczywisty wymiar (czasem się można zdziwić przy nawijaniu)- niestety nic o hałasie (dla wielu ważny parametr), ani parametrów na mokro (bo jak), ani zużycia- niestety nie ma testów linek których używam … co trochę ogranicza rozważania Żeby nie zbankrutować najlepiej przejrzeć testy, poczytać/popytać o wrażenia innych i … samemu spróbować. Każdy ma inne upodobania. Najbardziej mnie zdziwiły rożne oceny tej samej linki tylko innej grubości. Co niestety potwierdza doświadczalnie zdobyte przekonanie że rownież partia jest ważna … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) Wszedłem dziś na stronę Mahi Mahi. Poczytałem chwilę marketingowy bełkot, sprawdziłem ambasadorów marki, a potem przyszedł czas na zakładkę "Produkty". I na dzień dobry plecionka X3 0,04 - 4,7kg, 0,06 - 5kg. Tyle mi wystarczyło. Ze mnie nie będzie użytkownika plecionek Mahi Mahi. Wolę kupić np. Sunline'a, a nie plecionkę opisaną z czapy... Edytowane 2 Grudnia 2024 przez Bartek_C 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi