Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pitbulla x12 pe 0,6 na wolnooscylacyjnym TP i ygk x8 pe 0,5 na wolnooscylacyjnym Vańku i nic sie nie dzieje. Fakt po szarpaniu zaczepu trochę się wcinają ale jeden długi rzut albo dwa bo pierwszy niekoniecznie będzie długi  ;) i wraca normalna praca. Zero odstrzałów.

Może supercienkie nie są ale grube też nie.

Kurczę muszę kiedyś spróbować multika. Kusi, ale zaś by sprzętu przybyło … może chociaż do trollingu i ciężkiego spina …

Ta linka wypadła bardzo dobrze w testach na kanale YT podanym kilka postów wyżej. Jak widać takie testy nie wychwytują istotnych niuansów (rozwarstwianie po czasie) niemniej sam mam zamiar przetestować grubszą wersję przy ciężkiej szczupakówce w tym sezonie. Jak do tego dojdzie to postaram się wrzucić swoje spostrzeżenia po sezonie.

Jednak nie potestuję przy szczupakówce...  Jako żem człek ciekawski, zamówiłem tą Zukibo Fire FT. Nie mogąc doczekać się sezonu, wziąłem wagę żeby przekonać się osobiście o jej mocy. No i bieda straszna. Na węzłach trzymała około trzydzieści procent deklarowanej mocy. Jeszcze się łudziłem, że może węzeł nie taki ale jak na łączniku bezwęzłowym puściła w połowie mocy to dałem sobie spokój. Przyzwoita plecionka o tej samej grubości jest o około dwa razy mocniejsza. Trzymajcie się z daleka od tego wynalazku.

Edytowane przez Grzegorz B.
  • Like 2

Jeśli chcesz łowić na twarde przynęty do 7cm to linka 12lb czyli 0.6-0.8 PE. Kolor nie ma żadnego znaczenia, ja stosuję przypon z żyłki clarusso 0.22mm. 

Gdybyś łowił miękkimi przynętami to linkę musiałbyś dobrać pod kątem masy używanych przynęt a kolor kontrastujący z tłem abyś dobrze widział linkę na styku powierza i wody. 

• Like 1

SpiderWire Stealth Smooth12 150 m translucent - 12 strands braided line 0.11 mm czy to będzie w granicach PE#0.6? Bo to różnie ludzie piszą jeśli chodzi o oznaczenia w mm

Zerknij na podaną wytrzymałość tej linki, którą planujesz kupić - Kuba podał wyżej, i ok. 12 lb mocy wystarczy.

Moim zdaniem 0,6max jak zaczepy, jak bez to nawet 0,5. Ale przy cieńszych plecionkach jakość jest szczególnie ważna. 
Ja w tej grubości wybrałem ygk x8 pentagram uprade i pitbulla x12. Pierwsza sztywniejsza, druga miękka. 
Jak za drogie, to egi metal 0,5, super linka i mocna tylko jak to x4 głośniejsza.

No i masz jeszcze przyzwoitą miękką JMC a tańsza.

Ale ja jakbym miał liczyć kasę, to różnice miedzy dobrą a średnią plecionką … pokrywa jeden wyrwany rzece wobler  ;)

• Like 2

Stealth Smooth 8X mam już na dwóch szpulkach , ale czeka na warunki bojowe dopiero.Zainwestowałem z ciekawości, ale i z rozczarowania . Polecana tak bardzo Sunline X8 AMZ u mnie na przelotkach Fuji SIC w rozmiarze 1.2 po tygodniu wakacyjnego łowienia na mazurach wygląda raczej kiepsko...trzeba było odciąć spory kawałek , już wolę zwykłą X4.

• Like 1

Przelotki do dupy.

Fuji SIC Slim na moim topowym kijku - P- Line po dwóch sezonach z tym zestawem przewinięta na drugą stronę i czeka na nowe zadania. Tą Sunline łowiłem tylko tydzień przynętami max 25 g . Do tego czyste jezioro , woda jak marzenie.Standardowe zielsko , szybkie do zapamiętania i rozpracowania aby nie szarpać linki. Błyskawiczną utratę koloru mogę przemilczeć, ale tak szybkie zużycie? Może trafiłem na gorszą partię.

Przyjrzę się jeszcze tej sytuacji. Słyszałem o przypadkach kiedy to początkowe metry plecionki na szpulce są nie wiedzieć czemu osłabione.Bardzo lubię wyroby Sunline i zawsze je polecałem , posiadam inne np. Siglon X4 0.8 PE i jest super. Ta sama woda i warunki i nie posiada znaczących oznak zużycia.

Stealth Smooth 8X przy 0.11 opisana jako 1.2 - opisy z kosmosu , nie ma co na to patrzeć.Dodatkowo widziałem tą 12X zdjęcie pod mikroskopem i słabo to wyglądało - płaska i luźne włókna.

Mam taka samą i opis był 1,0 PE ale głowy nie dam czy prawidłowy…

Na 100 % 0.11 Stealth Smooth 8X ma 1.2 - na dniach dokupiłem drugą w tym ocean camo kolorze.

Tu widzę jeden problem, na mojej naklejce z linką była nalepka andgielsko-japońska tu powyżej jest sam angielski. Na szczęście jutro będę w sklepie gdzie kupowałem i zrobię fotki na żywca. Ogólnie polecam te linki z całego serca, x4 nie wchodzi w grę u mnie przez hałas a reszta co miałem na młynkach nie wytrzymywała sezonu na moich wodach(„czyste” niderlandzkie kanały żeglugowe i rzeczki i jeziorka w polach gdzie nawóz z płynie aż miło), na castingach mam trzeci sezon a na lekkich kijach drugi. Edytowane przez Thomas-xXx
  • Like 1

A tu masz panie rację. W Polsce pod ziemniaki na chipsy zalecaliśmy 100-120kg azotu na ha. W Holandii 300-350kg/ha.

europejska czysta produkcja.

Produkcja jakiejkolwiek żywności na t.zw. zachodzie niema nic wspólnego z czystością….. używając żyłki nie kupuje nic innego jak morskie, reszta nie wytrzyma sezonu(kwiecień i maj kiedy okres ochronny drapieżnika jest a na moich wodach łowienie bialorybu na plecionkę jest zabronione)????

Stealth Smooth 8X przy 0.11 opisana jako 1.2 - opisy z kosmosu , nie ma co na to patrzeć.Dodatkowo widziałem tą 12X zdjęcie pod mikroskopem i słabo to wyglądało - płaska i luźne włókna.

Spiderwire x8 fotka ze sklepu, nie mam zielonego pojęcia dlaczego na różnych zdjęciach w necie jest 1,2PE ale ta ma 1,0 ???????? Pozdrawiam.

post-73626-0-76404000-1740759986_thumb.jpeg

Edytowane przez Thomas-xXx
  • Like 1