Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Na pstrągowy kiju mam sunline 0.4 i daje radę, 0.6 moim zdaniem to max. tego co potrzebujesz, zwłaszcza, że jak dowiążesz FC, to na 12lb potrzebujesz już jakiś mega gruby, a jak wiążesz cieńszy/słabszy, to po co Ci taka pancerna linka główna...

Edytowane przez sinus

Generalnie na pstrągi używam żyłki, ale chciałbym spróbować z plecionką wędka według opisu 12lb, przynęty 6-9cm. Myślę nad Sunline Siglon 4x PE 0.8, ew 0,6. Która srednica będzie bardziej odpowiednia?

#0,6 w zupełności wystarczy. Ja na kropki biegam z #0,5-0,6.

Jeśli rzeka głęboka i ze sporą ilością zaczepów, to wtedy grubsza może się przydać, żeby rozgiąć hak/kotwiczkę i uwolnić przynętę z zaczepu.

Tak jak koledzy wyżej napisali - 0.6 do 0.8 , czasami można 1.0 . Znam kilku pstrągarzy co łowią na PE 1.2 - nastawiają się na duże, w zwaliskach itp, ale to ekstremalne sytuacje.  0.4 wydaje się lekko, ale bardziej kwestia warunków w łowisku i wielkośći ryb. 

• Like 1

Na pstrągowy kiju mam sunline 0.4 i daje radę, 0.6 moim zdaniem to max. tego co potrzebujesz, zwłaszcza, że jak dowiążesz FC, to na 12lb potrzebujesz już jakiś mega gruby, a jak wiążesz cieńszy/słabszy, to po co Ci taka pancerna linka główna...

Trocie łowię bez przyponu. Pstrągi też planuje bezpośrednio bez przyponu. Jak bym miał coś dowiązać to żyłkę. Pstrągi łowię klasycznie na grubo w UL się nie bawie. Nawet żyłkę stosuje 0.23-0.25.

Edytowane przez zandermafija*SpinnigistaWT
  • Like 1

Generalnie na pstrągi używam żyłki, ale chciałbym spróbować z plecionką wędka według opisu 12lb, przynęty 6-9cm. Myślę nad Sunline Siglon 4x PE 0.8, ew 0,6. Która srednica będzie bardziej odpowiednia?

Przerobiłem 3 szpule sunline siglon. Pierwsze wrażenie b.dobre. im dalej w las tym gorzej. Szybko się rozchodzi, pęka też zaskakująco szybko. Wersja pe 1.5 nie jest w stanie rozgiac zwykłego haka 3/0.

Witam serdecznie mam pytanie jaką plecionkę pod pstrąga. Głównie małe przynety do 7 cm rzeka max 20 metrów szerokości ryby przeważnie 40-50 cm zdarzają się 70+.Chodzi o grubość kolor ilość splotow. Dziękuję za wszelką informację

Robert- jak masz takie ryby w sensie 70+ to ostatnia rzecza potrzebna w zestawie jest plecionka. Znajdz swierza Trabucco T Force Perch 0.227 czy 0.255. Dobre agrafki, jakies mocne kotwice nie Ownery czy owneropodobne. Przerabialem to nad Avon. Trabucco to taka wyczynowka. Dobra na chwile, na moment. Trzeba czesto zmieniac. Ja w szwedowni jak bylismy pierwszy raz z Krzyskiem na jeziorze 70 cm orringa na 0.227 wytachalem na Batsonie rx8+ 12 lbs. Wedka jeczala az Pietrzak powiedzial ze jak sie zlamie to jest gwarancja wiec dolnik ciagnelem reka.

Nad Avon lowilem na 0.255, najwiekszy 66. Hol moment.

• Like 1

Cześć Michał żyłkę przerabiałem jest ok mniej spadów ale nie czuję przynety np larwy od libry na główce wolframowej 6.4.Problem jest nie tylko w długości przynety ale i wielkości haczyka(max.2 cm)chociaż od tego sezonu ten przepis zniesiono na całe szczęście

Ponawiam pytanie.

Linka jest przeciążona, dobra do łowienia na UL, tonie i jest mniej podatna na wpływ wiatru. Przy bardzo lekkich przynętach daje też trochę lepszy zasięg rzutu .

Edytowane przez psulek

Napiszesz Michał, co jest z Ownerami?

Kotwice, w ktorych grot jest wygiety do wewnatrz zacinaja mniej ryb gdy pstragi "odganiaja" woblera. Kiedys idealne robil Gamakatsu, z tych nowych to te Co siedza w Duo Sperhead Ryuki. Zlowilem duzo fajnych pstragow gdy caly wobler siedzi na "policzku" przy praktycznie zadnych spadach po braniu. Tyle ze to caly zestaw robil razem robote

• Like 1

Jaka plecionka pod sandacze, główki max 30g, gumy 12-14cm

Whiplash Berkleya 0,14 da radę czy coś mocniejszego/innej firmy?

Whiplash jest potwornie przegrubiona. Dla 0.14 ma opisaną wytrzymałość 42lb.

Dla porównania sunline siglon x8, 40lb wytrzymałości ma dla pe 2.5, co wg ich opisu odpowiada średnicy 0.27mm.

Nie oznacza to że whiplash jest jakiś tragiczny, sam mam przy jednym ciężkim spinie nawinięte 0.10 i gałęzie z dnia Biebrzy wyciągałem na ten zestaw.

Gość Umbra

Whiplash jest potwornie przegrubiona. Dla 0.14 ma opisaną wytrzymałość 42lb.

Dla porównania sunline siglon x8, 40lb wytrzymałości ma dla pe 2.5, co wg ich opisu odpowiada średnicy 0.27mm.

Nie oznacza to że whiplash jest jakiś tragiczny, sam mam przy jednym ciężkim spinie nawinięte 0.10 i gałęzie z dnia Biebrzy wyciągałem na ten zestaw.

tez byłem niejako zdziwiony gdy zobaczyłem tą moc w opisie :D

Coś zbyt potężna jak na 0,14

Ale nadal nie mam pojęcia jaką plecionkę wybrać...

edit

AMZ 8 splot pe1.5 18lb? Wystarczy?

Edytowane przez Umbra

Ale nadal nie mam pojęcia jaką plecionkę wybrać...

edit

Do średniego spina używam sunline 1.0 i moim zdaniem wystarczy, 1.5 (też sunline) mam założone do połowu na kotlety i jedną i drugą polecam.

Wcześniej miałem leydun z Ali i jak napisałem już w wątku o chińskich plecionkach, zdecydowanie nie polecam 8-splotu (4× natomiast a i owszem).

AMZ nie używałem, ale z tego co kojarzę na forum opinie ma pozytywne, wiec pewnie plecionka jest ok. Co do rozmiaru, to pytanie ile i jakich zaczepów masz w łowisku i na jakie ryby liczysz / się nastawiasz. Dla mnie 1.5pe to lina do rozprostowywania kotwiczek i rzucania ciężkimi przynętami, ale mówię o jeziorach z łodzi, czy niedużych rzekach

Tak

Na 1.2 że stalką 0,21 25cm (to było bardzo istotne) wytargałem 20 grudnia sumka 140 około 20kg. Jak nie zamierzasz łowić dużo większych ryb, to wystarczy. Wziął klasycznie, przy sandaczowaniu - puk i siedział, woda dosyć szybka. Nie bałem się o plecionkę, ale czy hak 3/0 się nie wyprostuje, bo lowiłem na ripperka 9cm. Dwa lata wcześniej na plasmę 1.0 wyciągnąłem, a jak, też w grudniu trzy sumy 120 do 150 w około półtorej godziny. Dwa wzięły normalnie, a ostatni podhaczył się za sam koniec ogona i dał popalić że się prawie ob....em. miałem jeszcze jedno puk i chwilę na kiju, yeż nie był ułomek. Ciekawostka - ewidentnie jak przychodzi lekkie ocieplenie, to sumy na przedzimiu wychodzą coś wrzucić na ząb. Teoretycznie nie biorą jak woda ma 3-5 stopni, ale są wyjątki jak wzrasta, wystarczy o 1-2 stopnie i się aktywują, zazwyczaj koło południa. Już dwa razy miałem taką sytuację.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

• Like 3

Cześć Michał żyłkę przerabiałem jest ok mniej spadów ale nie czuję przynety np larwy od libry na główce wolframowej 6.4.Problem jest nie tylko w długości przynety ale i wielkości haczyka(max.2 cm)chociaż od tego sezonu ten przepis zniesiono na całe szczęście

Ja starej daty. Pstragi to woblery, obrotowki i wachadla :)

• Like 2