Szymon82 Opublikowano 8 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca Miałem z nią podobnie w rozmiarze 1.2 - tzn.szybko się postrzępiła i spłaszczyła ( chyba po tygodniu i to bez szaleństw ) , odciąłem zmęczony odcinek i zobaczę czy to się powtarza jak akurat będę nią łowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca (edytowane) Taki siglonPo 3 dniach łowienia w Odrze Edytowane 16 Czerwca przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca No coś ten Siglon coraz słabiej wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca A tak wygląda MOMOI Ryujin 0,10mm, od ładnych kilku lat na kołowrotku, gdybym tak zliczył, to wyszedł by pewnie jeden bardzo intensywny sezon łowienia, w 90% na Odrze, główki, kamienie itp.Przez cały okres użytkowania straciłem może kilka metrów na zaczepach, na fotkach końcowy odcinek ze sporym przebiegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca (edytowane) Taki siglon IMG_20250616_145853.jpgPo 3 dniach łowienia w Odrze IMG_20250616_150019.jpg IMG_20250616_151735.jpg A tak wygląda ten sam rozmiar po ponad tygodniu pacania w Adriatyku przynętami 30-80g. @Adaś Niezgódka - zapraszam nad Wisłę, szczególnie jak jest przybór, można się zdziwić, co się z linkami dzieje, szczególnie na przyborach. Edytowane 16 Czerwca przez psulek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca A tak wygląda ten sam rozmiar po ponad tygodniu pacania w Adriatyku przynętami 30-80g. IMG_20250616_183829366_MP~2.jpg @Adaś Niezgódka - zapraszam nad Wisłę, szczególnie jak jest przybór, można się zdziwić, co się z linkami dzieje, szczególnie na przyborach.Czyli Odra bardziej agresywna ???? Niestety poza tym, że zrobiło się futro, to plecionka prawie zupełnie straciła ciemno zielony kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca @Arek: zrób test ognia i powąchaj dymek- może to chińska bawełna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca (edytowane) A tak wygląda ten sam rozmiar po ponad tygodniu pacania w Adriatyku przynętami 30-80g. IMG_20250616_183829366_MP~2.jpg @Adaś Niezgódka - zapraszam nad Wisłę, szczególnie jak jest przybór, można się zdziwić, co się z linkami dzieje, szczególnie na przyborach.Dziękuję za zaproszenie, ale Wisła jakoś mi nie po drodze .A jeśli chodzi o przybory, to ja najczęściej łowię kilka kilometrów poniżej elektrowni wodnej która tak zwane przybory serwuje mi kilka razy dziennie. Edytowane 16 Czerwca przez Adaś Niezgódka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Elektrownie wodne mają to do siebie, że puszczają stosunkowo czystą wodę, a nie kawę z mlekiem. A to istotna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Nie śmiem wątpić w to, że Warszawska "kawa z mlekiem" jest lepsza od Wrocławskiej, i żeby nie było niedomówień, nie doszukuj się proszę w moim wpisie podtekstów, bo ich tam nie ma.Jest natomiast niemiłosierny syf w wodzie jeśli poza turbiną otworzą choćby jedną z trzech wanien, a to u mnie zjawisko często spotykane, ponadto łowię poniżej Wrocławia, który to zapewnia moc atrakcji niesionych w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 17 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca (edytowane) Ok... ja łowiłem Siglonem ADV 1.2 przez tydzień na mazurach w czystej wodzie . Wcześniej już o tym pisałem , przelotki Fuji Sic Slim . Efekt to spłaszczona i postrzępiona linka , zużycie drastyczne jak na takie warunki i czas używania. Mogę jedydynie wrzucić poglądowe foto po odcięciu zniszczonego odcinka.Kolor multi, niebieskawy fragment . Na zdjęciu od góry :Spiderwire Stealth Smooth 1.5 P-Line TCB 8 0.15Spiderwire Stealth Smooth 1.2Siglon ADV 1.2 - linka robi nawet teraz wrażenie delikatnej i jest ewidentnie spłaszczona a to odcinek kilka metrów odświeżony Kamatsu Full Drag 8X 1.0Siglon X4 0.8 Edytowane 17 Czerwca przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 17 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca Łowi ktoś na plecionkę Duel TX8? Opinie o niej mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 17 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca To ja z pentagram upgrade, pitbull oraz tańszą JMC takich problemów nie mam. Jedynie gubią trochę kolor. Męchacą się o kamienie w Odrze ale to dwa trzy metry, na przelotkach nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Dzisiaj zrobiłem domowy test tego zmechaconego siglona. Okazuje się, że tylko źle wygląda. Wytrzymałość na węźle ok 6kg. Czyli ponad 13lb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Zmęczyłem kilka motków, chińskiego zillion-a i ku mojemu zdziwieniu, plecionkę oceniam całkiem dobrze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Teraz sprawdzę, bardzo finezyjne, produkty firmy Zukibo, linki są ultra cienkie i nie wiem czy nie przesadziłem z delikatnością ale ciekawość wzięła górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasku10 Opublikowano 3 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca Zmęczyłem kilka motków, chińskiego zillion-a i ku mojemu zdziwieniu, plecionkę oceniam całkiem dobrze. Czy to 0.6 odpowiada 0.6 japońskiemu? IMG_20250629_223305.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca Panowie doradźcie plecionka do łowienia spinem z brzegu,przynęty gumy 18cm,jerki slidery 12 buster 15.Chciałbym żeby nie była za sztywna i pozwalała uratować trochę nie tanich przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca Zmęczyłem kilka motków, chińskiego zillion-a i ku mojemu zdziwieniu, plecionkę oceniam całkiem dobrze. Czy to 0.6 odpowiada 0.6 japońskiemu? IMG_20250629_223305.jpg Nie zauważyłem pytania, w mojej ocenie, odpowiada. Ja łowię najczęściej na 0.5 PE i jestem pod wrażeniem zarówno mocy jak i osiąganych dystansów za co, jak wiadomo, odpowiada "średnica" linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca Ostatnio zauważyłem, że sucha, używana, plecionka drze ryja. Po jakimś czasie, jak nasiąknie wodą, cichnie. No i kupiłem więc silicon varivasa do plecionek. Tam coś opisane na nową. Ktoś podpowie jak to aplikować I KIEDY na kołowrotku?Bo tak dumam czy to robić wcześniej w domu i niech wsiąka, czy tuż przed użyciem nad wodą, jak będzie przewijana. I chyba jeszcze zrobię doświadczenie varivas 50ml za 80 PLN, vs silikon do uszczelek 500ml za 30 PLN no Wurtha silikon to silikon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca Ostatnio zauważyłem, że sucha, używana, plecionka drze ryja. Po jakimś czasie, jak nasiąknie wodą, cichnie. No i kupiłem więc silicon varivasa do plecionek. Tam coś opisane na nową. Ktoś podpowie jak to aplikować I KIEDY na kołowrotku?Bo tak dumam czy to robić wcześniej w domu i niech wsiąka, czy tuż przed użyciem nad wodą, jak będzie przewijana. I chyba jeszcze zrobię doświadczenie varivas 50ml za 80 PLN, vs silikon do uszczelek 500ml za 30 PLN no Wurtha silikon to silikonUżywam silikonu "spożywczego" tzn. na opakowaniu piszą że może mieć kontakt z przedmiotami służącymi itd.. Psikam na szpulkę przed wędkowaniem w domu no i oczywiście pierwszy raz podczas nawijania. O ile przynęta ma lecieć "po horyzont" - czasem też psikam po rzucie. Działa super, wydłuża rzuty i trwałość plecionki. Nie sądzę aby ów varivas za 80 pln był dużo lepszy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca Też tak myślę, ale skoro ma wystarczyć na 30 „zabiegów” a to połowa wartości dobrej plecionki - się szarpnąłem. Kupię też wurtha silikon do uszczelek w sprayu i zobaczę czy będzie różnica. Ale jak psikasz to tak, żeby ciekło? Czy trochę? Wcierasz coś czy samo wsiąka?Nad wodą lipa, bo linka będzie mokra. Ale chyba pójdę do ogrodu, rzucę sobie z 40m w trawnik i przy nawijaniu psikał będę. Drugą zrobię po wierzchu i tyle, potem sie zobaczy czy nad wodą będzie różnica. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca Też tak myślę, ale skoro ma wystarczyć na 30 „zabiegów” a to połowa wartości dobrej plecionki - się szarpnąłem. Kupię też wurtha silikon do uszczelek w sprayu i zobaczę czy będzie różnica. Ale jak psikasz to tak, żeby ciekło? Czy trochę? Wcierasz coś czy samo wsiąka?Nad wodą lipa, bo linka będzie mokra. Ale chyba pójdę do ogrodu, rzucę sobie z 40m w trawnik i przy nawijaniu psikał będę. Drugą zrobię po wierzchu i tyle, potem sie zobaczy czy nad wodą będzie różnica.Trochę, tyle aby wsiąkło, bo potem upaprane wszystko i trudno wytrzeć. Czasem poprawiam bo dość fajnie wsiąka. To chyba ma związek z budową polarną lub nie - cząsteczek Nad wodą (o ile możliwe) - rzucam daleko i psikam po tym co zostało na szpulce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca Ciekawe, przez przypadek odnalazłem fotki plecionek spod mikroskopu. Dla dociekliwych: szkiełko podstawowe, parę kropel wody, plecionka, szkiełko nakrywkowe, coś jak drożdże czy inne drobnoustroje. W sumie to nieco odwzorowuje warunki podczas łowienia tyle, że bez naciągania. Na początek (też przypadek ) G soul super jigman x8 w dwóch wersjach. #2 bez silikonu i #1,2 z silikonem. Różnice widać od razu. Wnioski też raczej proste 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca (edytowane) Kolejne fotki zrobione tak samo, trochę przypadkiem - w miejscu uszkodzonym, tłumaczy to dlaczego czasem plecionki pękają "ot tak" nie wiadomo czemu ps. limit ogranicza ilość zdjęć, więc posty osobno Edytowane 27 Lipca przez doktorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi