Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

A tak wygląda MOMOI Ryujin 0,10mm, od ładnych kilku lat na kołowrotku, gdybym tak zliczył, to wyszedł by pewnie jeden bardzo intensywny sezon łowienia, w 90% na Odrze, główki, kamienie itp.

Przez cały okres użytkowania straciłem może kilka metrów na zaczepach, na fotkach końcowy odcinek ze sporym przebiegiem.

post-75036-0-62594000-1750088266_thumb.jpg

post-75036-0-60206400-1750088273_thumb.jpg

A tak wygląda ten sam rozmiar po ponad tygodniu pacania w Adriatyku przynętami 30-80g.

post-46318-0-45596800-1750092378_thumb.jpg

@Adaś Niezgódka - zapraszam nad Wisłę, szczególnie jak jest przybór, można się zdziwić, co się z linkami dzieje, szczególnie na przyborach.

Edytowane przez psulek
  • Like 2

A tak wygląda ten sam rozmiar po ponad tygodniu pacania w Adriatyku przynętami 30-80g.

IMG_20250616_183829366_MP~2.jpg

@Adaś Niezgódka - zapraszam nad Wisłę, szczególnie jak jest przybór, można się zdziwić, co się z linkami dzieje, szczególnie na przyborach.

Czyli Odra bardziej agresywna ????

Niestety poza tym, że zrobiło się futro, to plecionka prawie zupełnie straciła ciemno zielony kolor

attachicon.gif IMG_20250616_183829366_MP~2.jpg

Dziękuję za zaproszenie, ale Wisła jakoś mi nie po drodze  :).

A jeśli chodzi o przybory, to ja najczęściej  łowię kilka kilometrów poniżej elektrowni wodnej która tak zwane przybory serwuje mi kilka razy dziennie. 

Edytowane przez Adaś Niezgódka

Nie śmiem wątpić w to, że Warszawska "kawa z mlekiem" jest lepsza od Wrocławskiej, i żeby nie było niedomówień, nie doszukuj się proszę w moim wpisie podtekstów, bo ich tam nie ma.

Jest natomiast niemiłosierny syf w wodzie jeśli poza turbiną otworzą choćby jedną z trzech wanien, a to u mnie zjawisko często spotykane, ponadto łowię poniżej Wrocławia, który to zapewnia moc atrakcji niesionych w wodzie. 

Ok... ja łowiłem Siglonem ADV 1.2 przez tydzień na mazurach w czystej wodzie . Wcześniej już o tym pisałem , przelotki Fuji Sic Slim . Efekt to spłaszczona i postrzępiona linka , zużycie drastyczne jak na takie warunki i czas używania. Mogę jedydynie wrzucić poglądowe foto po odcięciu zniszczonego odcinka.

Kolor multi, niebieskawy fragment . Na zdjęciu od góry :

Spiderwire Stealth Smooth 1.5

P-Line TCB 8 0.15

Spiderwire Stealth Smooth 1.2

Siglon ADV 1.2 - linka robi nawet teraz wrażenie delikatnej i jest ewidentnie spłaszczona a to odcinek kilka metrów odświeżony

Kamatsu Full Drag 8X 1.0

Siglon X4 0.8

post-50934-0-79135500-1750140072_thumb.jpg

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Zmęczyłem kilka motków, chińskiego zillion-a i ku mojemu zdziwieniu, plecionkę oceniam całkiem dobrze.

Czy to 0.6 odpowiada 0.6 japońskiemu?

IMG_20250629_223305.jpg

Nie zauważyłem pytania, w mojej ocenie, odpowiada. Ja łowię najczęściej na 0.5 PE i jestem pod wrażeniem zarówno mocy jak i osiąganych dystansów za co, jak wiadomo, odpowiada "średnica" linki.

Ostatnio zauważyłem, że sucha, używana, plecionka drze ryja. Po jakimś czasie, jak nasiąknie wodą, cichnie.

No i kupiłem więc silicon varivasa do plecionek. Tam coś opisane na nową. Ktoś podpowie jak to aplikować I KIEDY na kołowrotku?

Bo tak dumam czy to robić wcześniej w domu i niech wsiąka, czy tuż przed użyciem nad wodą, jak będzie przewijana.

I chyba jeszcze zrobię doświadczenie varivas 50ml za 80 PLN, vs silikon do uszczelek 500ml za 30 PLN no Wurtha  :D silikon to silikon

Ostatnio zauważyłem, że sucha, używana, plecionka drze ryja. Po jakimś czasie, jak nasiąknie wodą, cichnie.

No i kupiłem więc silicon varivasa do plecionek. Tam coś opisane na nową. Ktoś podpowie jak to aplikować I KIEDY na kołowrotku?

Bo tak dumam czy to robić wcześniej w domu i niech wsiąka, czy tuż przed użyciem nad wodą, jak będzie przewijana.

I chyba jeszcze zrobię doświadczenie varivas 50ml za 80 PLN, vs silikon do uszczelek 500ml za 30 PLN no Wurtha  :D silikon to silikon

Używam silikonu "spożywczego" tzn. na opakowaniu piszą że może mieć kontakt z przedmiotami służącymi itd.. ;) Psikam na szpulkę przed wędkowaniem w domu no i oczywiście pierwszy raz podczas nawijania. O ile przynęta ma lecieć "po horyzont" - czasem też psikam po rzucie. Działa super, wydłuża rzuty i trwałość plecionki. Nie sądzę aby ów varivas za 80 pln ;) był dużo lepszy :) :)

Też tak myślę, ale skoro ma wystarczyć na 30 „zabiegów” a to połowa wartości dobrej plecionki - się szarpnąłem. Kupię też wurtha silikon do uszczelek w sprayu i zobaczę czy będzie różnica. 
Ale jak psikasz to tak, żeby ciekło? Czy trochę? Wcierasz coś czy samo wsiąka?

Nad wodą lipa, bo linka będzie mokra. Ale chyba pójdę do ogrodu, rzucę sobie z 40m w trawnik i przy nawijaniu psikał będę. Drugą zrobię po wierzchu i tyle, potem sie zobaczy czy nad wodą będzie różnica.

• Like 1

Też tak myślę, ale skoro ma wystarczyć na 30 „zabiegów” a to połowa wartości dobrej plecionki - się szarpnąłem. Kupię też wurtha silikon do uszczelek w sprayu i zobaczę czy będzie różnica. 

Ale jak psikasz to tak, żeby ciekło? Czy trochę? Wcierasz coś czy samo wsiąka?

Nad wodą lipa, bo linka będzie mokra. Ale chyba pójdę do ogrodu, rzucę sobie z 40m w trawnik i przy nawijaniu psikał będę. Drugą zrobię po wierzchu i tyle, potem sie zobaczy czy nad wodą będzie różnica.

Trochę, tyle aby wsiąkło, bo potem upaprane wszystko i trudno wytrzeć. Czasem poprawiam bo dość fajnie wsiąka. To chyba ma związek z budową polarną lub nie - cząsteczek ;) Nad wodą (o ile możliwe) - rzucam daleko i psikam po tym co zostało na szpulce.

Ciekawe, przez przypadek odnalazłem fotki plecionek spod mikroskopu. Dla dociekliwych: szkiełko podstawowe, parę kropel wody, plecionka, szkiełko nakrywkowe, coś jak drożdże czy inne drobnoustroje. W sumie to nieco odwzorowuje warunki podczas łowienia tyle, że bez naciągania. ;)

Na początek (też przypadek :) ) G soul super jigman x8 w dwóch wersjach. #2 bez silikonu i #1,2 z silikonem. Różnice widać od razu. Wnioski też raczej proste :)

post-45692-0-63933800-1753623672_thumb.jpg

post-45692-0-43319600-1753623689_thumb.jpg

• Like 1