Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Co do do łączników bezwęzłowych to wiadomo, że ich główną zaletą jest to, że otrzymujemy prawie 100% mocy liniowej plecionki.

Ale mają też wadę.

Ich wadą jest to, że otrzymujemy prawie 100% mocy liniowej plecionki.

Nie ma tu sprzeczności. Co się dzieje z linką z łącznikiem, kiedy siłowo rwiemy przynęty na zaczepach? Naprężenia na całej długości linki dochodzą do 100% jej wytrzymałości. Fatalnie wpływa to na jej żywotność powodując ogólne osłabienie parametrów na całej użytkowanej długości.

Dlatego osobiście korzystam z łączników łowiąc z wody (kiedy zawsze mogę podpłynąć nad zaczep) albo na łowiskach bezzaczepowych. Nie używam łączników np. łowiąc z brzegu sandacze na Odrze, kiedy guma może utknąć w zaczepie od razu po opadzie...

• Like 7

Cześć, dość sporo różnych plecionek testowałem, co później tutaj opisywałem. Zawsze zrywałem przez łącznik. Bardzo często druga i trzecia próba dawała lepszy wynik niż pierwsza. Porządne plecionki puszczały tuż przy łączniku bezwęzłowym. Moim skromnym zdaniem dlatego, że warkocz którym są był w miarę jednorodny, a przy wyjściu plecionki z łącznika zawsze jakiś ucisk się pojawia

Tomek

• Like 3

Używałem łączników gdy tylko pojawiły się w sklepach, ale tylko przez 1 sezon. Teraz leżą sobie w pudełku i jeśli jest ktoś chętny, mogę sprezentować. Co by nie mówić stanowi w zestawie dodatkowy element metalowy, a również zdarzyło mi się kilkakrotnie, że plecionka wyślizgnęła się mimo prawidłowo wykonanego oplotu.

Moim niezawodnym węzłem jest

trzy-koce.jpg

Teoretycznie utrzymuje niemal 100% mocy linki, a praktycznie oceniam na 96-98% w zależności od linki. Po każdym łowieniu odcinam węzeł i przewiązuję ponownie.

Przy cienkich plecionkach 0,03-0,06 tworzę dodatkową pętelkę do pierwszego przeplotu i wiążę go z podwójnie złożonej linki.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 4

Używałem łączników gdy tylko pojawiły się w sklepach, ale tylko przez 1 sezon. Teraz leżą sobie w pudełku i jeśli jest ktoś chętny, mogę sprezentować. Co by nie mówić stanowi w zestawie dodatkowy element metalowy, a również zdarzyło mi się kilkakrotnie, że plecionka wyślizgnęła się mimo prawidłowo wykonanego oplotu.

Moim niezawodnym węzłem jest

trzy-koce.jpg

Teoretycznie utrzymuje niemal 100% mocy linki, a praktycznie oceniam na 96-98% w zależności od linki. Po każdym łowieniu odcinam węzeł i przewiązuję ponownie.

Przy cienkich plecionkach 0,03-0,06 tworzę dodatkową pętelkę do pierwszego przeplotu i wiążę go z podwójnie złożonej linki.

Stosuje tylko ten węzeł do cienkich jak i grubszych linek ale finałowe wyjście robie podwójny oplot poprawnie zacisniety daje maximum tego czego można szukac w każdym węźle, uważam , że lepszego nie ma , Ja przynajmniej nie znam

• Like 2

Ja wiążę najczęściej podwójną linką (przewlekam złożoną linkę przez oczko i wtedy wiążemy jakby to była pojedyncza) i otrzymuję tzw. węzeł "trzy końce". Jak grubsza linka to na podwójnie nie więcej niż 5 razy oplot. Kluczem do sukcesu równe ułożenie splotu.

Potrzebuję plecionki pod nieco cięższy zestaw okoniowy. Używać będę główek 3-10g i gumki 3calowe. Głębokość łowiska 2-10m. Mam problem z doborem średnicy. Myślę nad PE 0.6, ale czy ona nie będzie za gruba? Interesują mnie linki raczej z wyższej półki np. DUEL HARDCORE 8X, YGK JIGMAN 8X, Z tańszych myślę nad Egi Metal.

Potrzebuję plecionki pod nieco cięższy zestaw okoniowy. Używać będę główek 3-10g i gumki 3calowe. Głębokość łowiska 2-10m. Mam problem z doborem średnicy. Myślę nad PE 0.6, ale czy ona nie będzie za gruba? Interesują mnie linki raczej z wyższej półki np. DUEL HARDCORE 8X, YGK JIGMAN 8X, Z tańszych myślę nad Egi Metal.

Zajrzyj tu:

http://jerkbait.pl/topic/133491-s-sunline-siglon-pe-4x-i-8x-x-plasma-asegai-promocja-na-rozmiary-ull-i-xxl/

Masz i porównanie z PP 0.10

• Like 2

Witam

Czy używał ktoś plecionki jmc 8xcj. Planuje zakup jakiejś plecionki pod rzeczną troć i zaciekawiła mnie propozycja od jmc. A może ktoś poleci jakąś dobrą plecionkę z myślą właśnie o trociach . Najbardziej zależy mi na wytrzymałości  aby nie strzelała na zaczepach jak nitka. 

Która plecionke na sandacza do łowienia z opadu byscie polecili bardziej mam dylemat miedzy : VARIVAS AVANI SEA BASS PREMIUM 150M PE 1,5 a YGK EGI METAL PE 1.0 . W gre wchodzą tylko 4 splotowe linki bo łowiska u mnie pełne kamerdolców i zaczepów , ewentualnie cos innego przynety do 30 gram razem z główką beda wchodzic w gre , cos to nie bedzie sie łatwo przecieraz na kamieniach .

Edytowane przez phelela

Witam

Czy używał ktoś plecionki jmc 8xcj. Planuje zakup jakiejś plecionki pod rzeczną troć i zaciekawiła mnie propozycja od jmc. A może ktoś poleci jakąś dobrą plecionkę z myślą właśnie o trociach . Najbardziej zależy mi na wytrzymałości  aby nie strzelała na zaczepach jak nitka. 

Plecionka na troć to słaby wybór, więcej ryb spada niż na żyłce. Jeśli łowisz na obrotówki (wahadła też), to żyłka także jest bezkonkurencyjna. A jeśli zdarzają się zimowe połowy, to tym bardziej. A na zaczepy lepiej nosić pluska, na "swojej połowie" rzeki, dużo przynęt uwolnisz.

Ale oczywiście Twoja wola, po bodajże 2 dniach odechciało mi się plecionek.

Biegam z plecionką już wiele sezonów i do żyłki już nie wrócę, chyba że przy minusowych temperaturach. Łowiłem na PP, daiwe tournament , berkleya itp. Szukam teraz jakiejś dobrej klasy japan plecionki , najważniejsze żeby była mocna i nie rwała się jak nitka.

Biegam z plecionką już wiele sezonów i do żyłki już nie wrócę, chyba że przy minusowych temperaturach. Łowiłem na PP, daiwe tournament , berkleya itp. Szukam teraz jakiejś dobrej klasy japan plecionki , najważniejsze żeby była mocna i nie rwała się jak nitka.

Jak masz ochotę to testuj kolejne a i tak wrócisz do 4 splotowej  15-20 lb PP

Jak masz ochotę to testuj kolejne a i tak wrócisz do 4 splotowej  15-20 lb PP

Bardzo wątpię o ile spróbuje ygk egi metal o czym już  było "kilka" razy pisane.

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

Napiszę krótko. PP miałem z odzysku ponoć około PE 1,0 i przy egi metal w tym samym rozmiarze była tasiemkowatą liną holowniczą ... Czy są grubsze rozmiary egi ? Nie wiem. Na moje potrzeby ygk egi metal w rozmiarze PE 1,0 jest wystarczająca.

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

Napiszę krótko. PP miałem z odzysku ponoć około PE 1,0 i przy egi metal w tym samym rozmiarze była tasiemkowatą liną holowniczą ... Czy są grubsze rozmiary egi ? Nie wiem. Na moje potrzeby ygk egi metal w rozmiarze PE 1,0 jest wystarczająca.

Kolega Jogi pytał o plecionkę na trocie więc : jesli rzeka(dużo zaczepów) mi się sprawdziła PP 15-20 lb , jesli wchodzę do morza to używam 8x Varivasa PE 1,2 -1,5 , plecionkami  PE 1,0 łowię okonie ciężej

• Like 1