FidoAngel Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Tjaaaa....a jaką grubość ma FC stosowany do "zabezpieczenia" np plecionki #0.6 (10lb)? No trochę mniej niż 10lb, prawda? Czyli mniej niż niż #2.0 o wytrzymałości 10lb. I teraz dalej, ta plecionka ma 0,132 mm (z opakowania biorę) a taki FC ma 0,265mm. Naprawdę da się tym dłubać okonki na głowkach 1-3g. Powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 (edytowane) Tjaaaa....a jaką grubość ma FC stosowany do "zabezpieczenia" np plecionki #0.6 (10lb)? No trochę mniej niż 10lb, prawda? Czyli mniej niż niż #2.0 o wytrzymałości 10lb. I teraz dalej, ta plecionka ma 0,132 mm (z opakowania biorę) a taki FC ma 0,265mm. Naprawdę da się tym dłubać okonki na głowkach 1-3g. Powodzenia... nie do końca zrozumiałem, ale jestem trzeźwy......do plecionki PE 0.6 dowiązuję np. żyłkę czy fluorocarbon 0,16 mm.....albo 0,19 mm.....na takim zestawie (z fluorocarbonem 0,16 mm) wyjąłem szczupaka 98 cm (ale dodatkowo do agrafki doczepiony był cieniutki przypon wolframowy, taki do 5 kg chyba i z 15 cm długości), bolenia powyżej 70 cm itd.....da się dłubać okonki, ale zazwyczaj poniżej 2 gramów ołowiu nie schodzę guzik mnie interesują oznaczenia wytrzymałości na opakowaniach.....dobieram wedle własnego uznania.....do plecionki PE 1.0 można wiązać (wg moich standardów) choćby 0,26 mm fluorocarbonu.....a można 0,20 mm aaa.....i jeszcze jedno.....gdy zależy mi na osłabieniu zestawu (a to po to, by jak urywać, to tylko agrafkę z przynętą), używam do wiązania agrafki średnio wytrzymałego węzła.....dla jednych linek jest to Palomar, dla innych jakiś prosty, bez nazwy......gdy chcę mieć najmocniejsze wiązania z możliwych, licząc się z tym, że puści na łączeniu plecionki z fluorocarbonem, agrafkę wiążę węzłem 'na 3 końce' plecionki kupowane u forumowych Kolegów (dawniej Varivas, obecnie głównie Sunline.....dla Siglona x4 póki co nie widzę konkurencji w kategorii 'plecionki 4-splotowe') są oryginalne i wytrzymałe, nigdy mi się nie przytrafiło, bo któraś strzeliła w połowie odcinka między mną a przynętą.....ale jeżeli ktoś lubi chińskie loterie, może mieć doświadczenia zupełnie inne Edytowane 13 Lutego 2022 przez cristovo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 A jaki sens ma łowienie na plecionkę 10lb z dowiązanym FC 0.16 czyli 5lb? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 (edytowane) A jaki sens ma łowienie na plecionkę 10lb z dowiązanym FC 0.16 czyli 5lb? no widzisz....przywiązujesz wagę do cyferek na opakowaniu......ja nie.....sens jest duży - cienka plecionka ze stosunkowo cienką żyłką/fluorocrbonem dają dobre rezultaty cienka plecionka pozwala na dalsze rzutu lekkimi przynętami, pasuje do lekkich kijów i kołowrotków z płytkimi szpulami.....a dowiązany przypon jest na tyle cienki i na tyle krótki, że ani nie ogranicza tych dalekich rzutów, ani nie przeszkadza rybom, ani nie wpływa w sposób widoczny na pracę przynęty dowiązuję od około metra, do około dwóch, w zależności od metody, długości kija, przelotek, przynęt, celu.....więcej brań, a końcówka plecionki zabezpieczona przed kontaktem z dnem i przetarciami o leżące przeszkody.....same plusy oczywiście mógłbym zejść z grubością plecionki.....ale nie wierzę w deklarowane moce, do tego linka się zużywa, zaciąga, mechaci, osłabia się.....i po chwili jest połowa z opisu.....więc poniżej PE 0.5 nie ryzykuję.....i nie dowiązuję przyponów cieńszych niż 0,16 mm.....że ktoś inaczej łowi? lepiej? logiczniej? poprawniej? niech łowi, nie mój interes Edytowane 13 Lutego 2022 przez cristovo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 (edytowane) Ponawiam pytanie/prośbę.Szukam użytkownika, który mógłby coś napisać o tym produkcie. Coś ostatnio tylko o węzłach idzie.???? Edytowane 15 Lutego 2022 przez wiwaldi1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 125m niska cena jak na x12 i bez oznaczeń PE. Tyle mogę napisać o tym produkcie na sucho ☜ (↼_↼) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duszekpl Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 jaki plecionka do okoniówka a przypon flurocarbon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 16 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2022 jaki plecionka do okoniówka a przypon flurocarbon ?Witam, ktoś coś zrozumiał?Tomek 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 17 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2022 Plecionka Sunline Siglon PE4x 0,4 (6lb, 2,9kg)Fluorocarbon DRAGON Invisible 0,18mm (2,35kg) tylko po co? Przed obcięciem przez szczupaka nie uchroni, a okoni nie odstrasza przypon metalowy, polecam DRAGON Surfstrand Light 1x19/0,15mm (3kg) nie krótszy niż 30cm. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Chciałbym podpytać mądrzejszych ode mnie , czy do łowienia na Wiśle, Narwi za boleniem, sandaczem lepiej sprawdzi się plecionka pe 1.2 (20 lb) czy 1.5 (25 lb) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Chciałbym podpytać mądrzejszych ode mnie , czy do łowienia na Wiśle, Narwi za boleniem, sandaczem lepiej sprawdzi się plecionka pe 1.2 (20 lb) czy 1.5 (25 lb) ?Wszystko zależy od tego co i czym zamierzasz łowić. 1.2 da ci większy komfort łowienia i łowiąc do 30 , 40 gram po więcej bym nie sięgał. Osobiście preferuję x4ki i jeśli łowię sandacze , bolenie czy szczupaki trzymam się róż #1 i #1.2. 8mka z racji swej delikutasnosci zostaje na inne okazje i tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 18 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2022 Szukam użytkownika, który mógłby coś napisać o tym produkcie. Coś ostatnio tylko o węzłach idzie.????Miałem przygodę z 8ka z tego miotu . Fajna ładna , ale kulawą i nogi jej się płaczą. Miała mega tendencje do plątania. Ale w łapkach super. Wywalilem na 2 wyjezdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 Jaka plecionkę polecieli na Wiśle sandacz/bolen kolejny sezon power pro 10lb.Czy może coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 Plaga jakaś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 Plaga jakaś?Może za mocne podmuchy wiatru? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Kolega się pytał o grubość plecionki a nie o jaką .Ja wziąłem varivas high grade 1.5 pe .2.0 pe sprawdza mi się na na zestawie castingowym .(wcale nie jest gruba coś jak pp 15lb )1.2 pe wydaje mi się że będzie za cienka do orania wiślanego dna .Za to pod Bolka cieńsza będzie lepsza .Szkoda że tak ciężko się dowiedzieć jakie plecionki oprócz power pro sprawdzaja się w ciężkich warunkach jak np pełna kamieni i zaczepów Wisła .Z biegiem czasu na forum coraz mniej treści merytorycznej a coraz więcej głupiego cwaniakowania . Edytowane 20 Lutego 2022 przez jacob1993 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Jaka plecionkę polecieli na Wiśle sandacz/bolen kolejny sezon power pro 10lb.Czy może coś innego ?Najpierw przeczytaj co napisałeś, a później miej pretensje. Bo po polsku to raczej nie jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Niech będzie... W ciężkich warunkach, jak opisałeś, sprawdzą sie 4x a z mojego doświadczenia Sunline Siglon oraz Duel Xwire (nie pamiętam pisowni) Edytowane 20 Lutego 2022 przez strary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Auto korekta się wdała i nie przeczytałem drugi raz co przeczytałem pisze ze smartphona.Cienką plecionka da oczywiście większy komfort łowienia zasięg rzutów szczególnie jak wieje .Ale przy spotkaniu z sumem czy metrowym sandaczem jesteśmy skazani na porażkę .Ja w zeszłym sezonie straciłem wielkiego sandała gdyż lowilem cienką pletka i fluoro 0.20 które strzeliło jak byłem zmuszony rybę podnieść do góry a przykleiła się do kamienistego dna .Parę dni później kolega złowił z tego miejsca 90+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Tjaaa...FC o wytrzymałości 3kg i zdziwko... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Tak to jest że człowiek uczy się na błędach .Bolki do 70cm i sandacze do 60 wyjeżdżały bez problemu na taki secik, takiej ryby się nie spodziewałem .Teraz fluoro 0.3 do gum i łowienia z dna lub żyłka 0.22 na bolenia do łowienia przy powierzchniowego .A biorąc pod uwagę sumy to nic nie jest za grube . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Ja łowię klenie 030 , 033 , mówię klenie w kamieniach itp. trudnych warunkach do boleni i sandaczy itp 040 040+ , wyżej nie używam bo szczupaki łowię stricte z wolframem. Przepon ma za zadanie jak najdłużej utrzymać Ci rybę na kiju wzorująca po kamieniach muszlach kółkach prętach... Woda brudna typu Wisła która niesie masy ilowe , piach i inna chemię zniszczy cin kazda linkę niezależnie od ceny czy modelu. Chodź w tym przypadku wiadomo im grubiej tym dłużej. Moje doświadczenie nie każe mi sięgać po grubiej jak #1.2 jeśli łowię ciężko co u mnie oznacza do 40 g. Chętnie też macham #1 , utarlem sobie i lowie tylko x4 kami bo poprostu znoszą mi więcej. Testuję różne marki od tanich po drogie i na chwilę obecną favorytem jest duel x-wire. Dobry był też stary upgrade od ygk. Siglon w tej cenie też jest ok ale z siglona bardziej przypadły mi cienkie sznurki czyli poniżej #0.8. bardzo fajna 4ka za śmieszna kasę to ygk cord. Podobna linka co siglon lecz piekielnie długo trzyma kolor. Moc w zasadzie też. Każdy musi swoje poplątać , porwać i poczuć w łapkach żeby wysnuć wnioski. Tak że ten tego ja już nie szukam bo wiem czego chce ale nowinki nie dają nam żyć więc testuję do kilku linek w roku różnych marek i. Cen pułkowych Edytowane 20 Lutego 2022 przez FRS1985 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dir33 Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 Kupiłem z chęcią próby łowienia na UL. Niedroga i nawet mocna,jak na 2kg.Niestety na węzłach słaba. Strzępi się.Próbowałem wiele mi znanych węzełków z krętlikiem, żyłką, czy fluokarbonem. No Bieda straszna.Plecionka budżetowa. Niedroga(nie podam teraz nazwy, nie wiem czy mogę).Pewnie już było. SorkiZapytuję o pomoc, czy to już do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 Zrywanie w ręku to nieporozumienie. Dziecko nie zerwie najsłabszej, a Pudzian pewnie taką linkę 100 kg bez problemu. Sprawdź przy pomocy wagi ile realnie te węzły wytrzymują. Sprawdź z zestawem i ciężarkiem czy wytrzymują zacięcie. Jak to się strzępi? Używałeś? Czy szorstką ręką strzępisz? Jak się zachowuje na przelotkach? Weź wielokrotnie potrzyj na przelotce i co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 1 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2022 czemu nie możesz podać nazwy? forum służy właśnie w celu wymiany takich informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi