Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

3 pomiary(wynik jest średnią),  testowałem na odcinku około 1 m, węzeł klasyczny Palomar. Metoda pomiaru - powolne naciąganie plecionki za pomocą wagi wędkarskiej. Wszystkie zerwania plecionki w pobliżu lub na węźle.

Zaznaczam, że jak dla mnie to nie jest 0,10 raczej 0,12-0,14.

No ale wróćmy do pytania :) wasze typy w miarę taniej 0,08...

Kamatsu Techron Black. Od momentu kiedy zacząłem łowić okonie na plecionkę nie miałem jeszcze innej na szpuli przy okoniówce, a jak miałem to jedynie przez chwilę.

Kamatsu Techron Black. Od momentu kiedy zacząłem łowić okonie na plecionkę nie miałem jeszcze innej na szpuli przy okoniówce, a jak miałem to jedynie przez chwilę.

Z tą wersją X8 techrona to konger poleciał, bo 300zł nawet kosztowała mała szpulka ;)

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=pd&string=kamatsu+techron+vx8&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y

Myślałem kiedyś nawet żeby poświęcić 3 stówy i kupić na testy

Edytowane przez Tomek88

NA CIENKO lowie varivas sea bass... GRUBIEJ sufrix832.......przygoda z Momoi Takumi niestety poległem na tej plece pierwsze 6 ms rewelka potem rwala się jak......nanofil ma wade zwija się na koncach i ma właściwości na rybie dzielnie sobie radzi zaczep i mocniejsze szarpniecie się rwie raczej strzela

Z tą wersją X8 techrona to konger poleciał, bo 300zł nawet kosztowała mała szpulka ;)

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=pd&string=kamatsu+techron+vx8&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y

Myślałem kiedyś nawet żeby poświęcić 3 stówy i kupić na testy

Zostaw sobie 240zł na piwo i za 60 kup tą zwykłą. W tej klasie grubości nie znalazłem dla niej konkurencji.

Kilka dni temu odwiedził mnie kolega i przywiózł ze sobą nową plecionkę robinsona phantom. Jako, że bardzo sceptycznie podchodzę do wymysłów polskich dystrybutorów, a jeszcze bardziej do opisów typu 0,.... i 18kg to postanowiłem od razu sprawdzić. I tak, plecionka "w palcach" przypomina mi stare power pro, kolor (fluo) wydaje się być w miarę trwały, plecionka opisana jako 0,15 na oko wydaje się podobnej grubości co stren 10 lb i podczas testu strzelała na wadze między 7, a 8 kg. Uważam to za bardzo dobry wynik i na pewno spróbuję. Dostępne są jeszcze szpulki 250m (pod nazwą seafox) i wydaje się, że to ta sama linka co phantom.
Może ktoś już używał takiej?

Edit: Zapomniałem dodać, czym chwali się robinson: "Niezwykłą wytrzymałość zapewniają najmocniejsze z dostępnych włókna SPECTRA wyprodukowane w USA przez koncern Honeywell."

Edytowane przez kotwitz

Jak ten Techronik 0,08 jest mniej więcej gruby ? Na szpulkę o pojemności 150 m 0,16 wejdzie 100 m tej 0,08 ?

Pajęczynka to jest 0,03.

Ale chyba aż tak nisko się nie zdecyduję i kupię 0,04. 

Ja już dawno się na Techrona przerzuciłem - fakt że ten black brudzi niemiłosiernie ale za to cieniutki i mięciutki a takie lubię. 

Warunek to idealny nawój bo żadna cinka a szczególnie bardzo cinka plecionka nie lubi nierówności i broda za brodą.  

A i przy okazji pytanko:

Ktoś używa zaubera 2000 do plecionki Techrona mniejszej niż 0,08? Jak on sobie z tym radzi?

Edytowane przez siatkaz

Pajęczynka to jest 0,03.

Ale chyba aż tak nisko się nie zdecyduję i kupię 0,04. 

Ja już dawno się na Techrona przerzuciłem - fakt że ten black brudzi niemiłosiernie ale za to cieniutki i mięciutki a takie lubię. 

Warunek to idealny nawój bo żadna cinka a szczególnie bardzo cinka plecionka nie lubi nierówności i broda za brodą.  

A i przy okazji pytanko:

Ktoś używa zaubera 2000 do plecionki Techrona mniejszej niż 0,08? Jak on sobie z tym radzi?

Obawiam się, że po takiej zamianie nie poczujesz różnicy. Ja przeszedłem z 0,04 na 0,06, na oko są identyczne. W tym sezonie spróbuję oczko grubszej.

Pitt, zazdroszczę wytrwałości ;)

Na szpuli nie ma wzmianki o żadnych elbeesach więc coś trzeba przyjąć za punkt odniesienia rozmawiając o tej lince. Nie mierzyłem, nie testowałem w garażu ani nie fotografowałem pod mikroskopem ale dla odmiany przećwiczyłem jakiś kilometr tej plecionki łowiąc ryby. Po dziesięciu szpulkach mogę śmiało napisać - jest to dobra linka, bez względu na to jakim parametrem zostanie opisana przez producenta :)

Edytowane przez Pumba

Miałem jakiś czas, ze 2 lata temu ochotę na tego techrona, ale chyba mnie przekonałeś, że sobie wezmę jednego na morskie łowy.

Teraz pozwolę sobie Cię pomęczyć ;)

Jaki rozmiar wytrzyma koło 4kg w teście na zerwanie?

Na dodatek myślę o tej wersji kolorowej.

Edytowane przez Tomek88

Prawdę mówiąc nie wiem... Nigdy nie udało mi się Techrona urwać. Łowiłem na cieniznę okoniową, grubsze opisane przez producenta jako 0,16 i 0,18mm i sznur opisany jako 0,30mm (do jerków była za gruba). Jeśli myślisz o łowieniu w Bałtyku to celowałbym właśnie w ten środkowy przedział. A tu zdjęcie porównawcze, niestety słabe bo przy sztucznym świetle:

post-47526-0-23485700-1390421055_thumb.jpg

P.S. Ja nie staram się nikogo przekonywać, a jedynie polecam tą linkę bo moim zdaniem jest dobrym produktem :)

• Like 1

Techron 0,18 wyraźnie grubszy od strena 20lb. Słyszałem już, że są mega przegrubione te kamatsu i dlatego celuję coś cieńszego a z kolorowych 0,14 najmniej z tego co patrzę.

Penn'a 0,14 mam do połowu pionowego, i fakt faktem jest przegrubiony trochę i chciałbym coś cieńszego najlepiej właśnie w kolorze, pasowała by 0,12 jednak takowej już nie widzę w ich ofercie.

Techron 0,18 wyraźnie grubszy od strena 20lb. Słyszałem już, że są mega przegrubione te kamatsu i dlatego celuję coś cieńszego a z kolorowych 0,14 najmniej z tego co patrzę.

Penn'a 0,14 mam do połowu pionowego, i fakt faktem jest przegrubiony trochę i chciałbym coś cieńszego najlepiej właśnie w kolorze, pasowała by 0,12 jednak takowej już nie widzę w ich ofercie.

No właśnie niekoniecznie - w łapach Stren i Techron "0,18mm" wyglądają bardzo podobnie, przy czym Kamatsu tak jakby cieńsze a już na pewno ma ciaśniejszy splot... Taka wada robienia zdjęć przy żarówce amatorskim sprzętem.

Edytowane przez Pumba