Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Na moje oko Varivas 0.3 jest grubszy od Siglona 0.4

No nie zgodzę się. Skoro plecionki mają inną strukturę, inną sztywność, inaczej brzmią na przelotkach to również inaczej przenoszą informacje.

Łowię elektrycznymi kijkami i takie rzeczy czuć w dolniku.

Tak zapytam z ciekawości. Ile prądu pobierają Twoje elektryczne kije?

• Like 3

Na moje oko Varivas 0.3 jest grubszy od Siglona 0.4

No nie zgodzę się. Skoro plecionki mają inną strukturę, inną sztywność, inaczej brzmią na przelotkach to również inaczej przenoszą informacje.

Łowię elektrycznymi kijkami i takie rzeczy czuć w dolniku.

Jakie to kije jeśli można wiedzieć ?

• Like 1

Jakie to kije jeśli można wiedzieć ?

Obecnie najwiecej lowie Zodiasem 1.5-7g jako ze to najnowszy nabytek. Do tego Konger Fire Wizard 2-7, Expride 3-10, Azura Diablo 0.4-5g

Byc moze zachowuje sie jak typowy audiofil, ktory „slyszy kable” ale nic nie poradze, ze czuje w lapie roznice miedzy Siglonem a Varivasem :D

Ciekawe jak by wypadl slepy test? ????

• Like 1

kupiłem początkującemu koledze 0.3 i szczerze mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła :) na codzień używam varivasa więc wiadomo, że plecionka za 35zł nie będzie aż tak dobra jak varivas, ale serio za tą ceną sprawiała dobre wrażenie. Łowiłem nią tylko raz także nie wypowiem się jak jest z żywotnością :)

0,3 w stosunku do innych, bardziej znanych, przegrubiona?

Czucie przynęty to zasługa wędki, przy identycznej rozciągliwości linki, czucie przynęty nie jest uzależnione od składu chemicznego włókien czy splotu danej linki. Można się upierać, że linka o mniej regularnej powierzchni, głośniej przemieszcza się po pierścieniach a tym samym nieco zaburza odbiór sygnału z końca sznurka.

• Like 1

A ja mam wrażenie, że coś jest na rzeczy z tym czuciem przynęty i brań na różnych plecionkach.

Kiedyś nr 1 była FireLine a za nia długo, długo dalej spidery i takie tam. Teraz chińszczyzna potrafiła być głucha jak by na gumce jiga powiesić. Ostatnio łowię sporo na żyłki i tu też jest różnica więc?

• Like 1

ale nikt niestety nie robi haków o "wytrzymałości 2kg", żebym mógł sobie do zestawu dopasować, we Wrocławiu w złym miejscu możesz rwać 1.0 PE co 2. rzut :/

I tu się kolego jesteś w błędzie.

Haczyki albo  mikado albo robinson, świeży zakup tegoroczny.

Akcja z wczoraj

post-52591-0-71364700-1650177130_thumb.jpg

Akcja z przed tygodnia

post-52591-0-35143700-1650177355_thumb.jpg

Przypon z żyłki 0,165 shimano exage o wytrzymałości podanej  na szpuli 2,30kg 5,00Lb.

Edytowane przez Aries
  • Like 1

Akurat w zyłkach to normalne, że jest różnica. Kazda firma, model ma inną rozciągliwiść. Plecionka co do zasady jest jej pozbawiona

No dobra, ale skoro różnią się splotem, niektóre dodatkowym oplotem, wagą, przekrojem, gładkością i wytrzymałością to wydaje mi się naturalne, że mogą inaczej przenosić informację.. plecionka plecionce nie równa, inaczej wszyscy byśmy łowili na plecionki za 30zł.

• Like 1

A to ujma łowić na plecionki za 30 zł ?

Ja na przyklad całą jesień łowiłem okonie ,w łowisku bardzo czepliwym,na plecionki 35 zł za 300 metrow i złego słowa nie powiem. Trzeba tylko trafić na dobrą. Wiele tanich poszło od razu do kosza. Cenię Varivasa, Sunline'a ,a najwiekszy niewypał to tak ceniony Ygk egi metal.

• Like 3

A to ujma łowić na plecionki za 30 zł ?

Ja na przyklad całą jesień łowiłem okonie ,w łowisku bardzo czepliwym,na plecionki 35 zł za 300 metrow i złego słowa nie powiem. Trzeba tylko trafić na dobrą. Wiele tanich poszło od razu do kosza.

Byc moze jest jak piszesz, ja jednak na taka nie trafilem. Co tam masz zalozone? :)

Ygk egi metal X4 0.6 (starsze opakowanie) kupiłem używaną i miałem ją chyba ze trzy cztery lata w intensywnej eksploatacji. Obecnie kupiłem ygk xbraid upgrade x4 1.2 i jest dość sztywna jak na ygk przystało ale w miarę w miarę cicha na przelotkach sic (miejski szum i wiatr nie pomogają ustalić decybeli). Dopiero dwa wypady zaliczyła więc nie będę pochopnie polecać ale póki co bardzo ok zwłaszcza w stosunku do ceny.

Czy ktoś z Was ma dostęp do pełnej rozmiarówki Shimano Kairiki, chodzi mi o oznaczenia PE / średnica? Interesują mnie oznaczenia dla 4 i 8 splotowych modeli. Po dzisiejszych testach Kairki 4 1.5 PE jestem miło zaskoczony, bo za 40zł otrzymujemy bardzo dobry produkt.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Kupiłem,sugerując się opiniami, Ygk egi metal wx4 . Sztywna ,głośna i rwała się gdzie popadnie. Może trafiłem na zleżałą ,ale nigdy więcej. Bardzo cenię od Psulka: Sunline Siglon 4x i 8x w kolorze orange.

Natomiast ja miałem odwrotna sytuację. Myślę że tak jak w Twoim przypadku pech jakiejś zleżałej plecionki. Sprobuje jeszcze raz tego siglona 0.6pe w kolorze multicolor

I tu się kolego jesteś w błędzie.

Haczyki albo  mikado albo robinson, świeży zakup tegoroczny.

Akcja z wczoraj

attachicon.gif IMG20220416151727_Easy-Resize.com.jpg

Akcja z przed tygodnia

attachicon.gif IMG20220411172032_Easy-Resize.com.jpg

Przypon z żyłki 0,165 shimano exage o wytrzymałości podanej  na szpuli 2,30kg 5,00Lb.

O, fajowe haczyki, ale chyba producent ich nie reklamował jako "haczyki 4lbs avg, 5lbs max"? Poza tym, łamanie się to faux pass, mają się giąć! :D