Wojtek Krasnopolski Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 Też nie pomyślałem o tym, że plecionka przenosi dźwięki. Może tylko muzykę, która wędkarzowi w duszy gra ? Gwizdy plecionki na przelotkach niektórych doprowadzają do szału. Mnie denerwował taki w muchówkach z tytanowymi przelotkami super slim. Przerobiłem masę plecionek, ale przez ostatni sezon zostałem przy 13 splotowym Westinie. Mocny, zwarty, cichy i trochę sztywny co w przypadku castingu jest dla mnie zaletą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasazer Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 YGK X-Braid Upgrade X8 PENTAGRAM 150m Kup i spróbuj, gwarantuje,że będziesz zadowolony. Mocna,cicha,wytrzymała i długo trzyma kor. Wcześniej używałem sunline siglon amz i ten ygk jest zdecydowanie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 Przy sandaczowaniu tylko dobrze widoczna, a ten pentagram jest multicolor.wolę o slabszych parametrach,ale jebjącą po oczach.Końcowkē z zasady szaruję flamastrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasazer Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 Przy sandaczowaniu tylko dobrze widoczna, a ten pentagram jest multicolor.wolę o slabszych parametrach,ale jebjącą po oczach.Końcowkē z zasady szaruję flamastrem.Bez dopisku pentagram jest zielona fluo z białym znacznikiem co 1 m. Bardzo długo trzyma kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 To super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spincast Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 Waham się pomiędzy Sunline X Plasma Asegai LIGHT GREEN, a Sunline Siglon AMZ x8 ORANGE Jakie są różnice pomiędzy nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 AMZ jest gęściej pleciony i bardziej miękki. Plasmą jest hydrofobizowana, delikatnie zgrzana z wierzchu, na początku lekko sztywna. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 6 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2024 Możesz coś więcej napisać o tym hałasowaniu pod wodą, bo jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić? Kręcisz kolowrotkiem zanurzonym w wodzie czy kij wkładasz pod wodę?Wiele razy rzucałem przynętą z dołączoną kamerą Water Wolf. Nie wyobrażasz sobie nawet jaki hałas transmituje plecionka pod wodę. Dopiero po tych doświadczeniach człowiek ma inne spojrzenie na tę sprawę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 6 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2024 Czyli moja fobia łowienia na cienko, poparta moim zdaniem wynikami, wcale nie musi być związana z widocznością grubej plecionki ani bardziej naturalną pracą przynęty tylko hałasem jaki plecionka powoduje …? Toś mi teraz dał do myślenia. Chyba następny nawój zrobię z żyłki na jednej z wędek. Bo najlepiej to jednak samemu sprawdzić doświadczalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 6 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2024 A wszelkie grzechotki w gumach, woblerach, skrzydełka obrotówek i inne wirujace na stalowych osiach elementy wytwarzajae nie mniejszy hałas skutecznie płoszą ryby... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 6 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2024 Czyli moja fobia łowienia na cienko, poparta moim zdaniem wynikami, wcale nie musi być związana z widocznością grubej plecionki ani bardziej naturalną pracą przynęty tylko hałasem jaki plecionka powoduje …? Toś mi teraz dał do myślenia. Chyba następny nawój zrobię z żyłki na jednej z wędek. Bo najlepiej to jednak samemu sprawdzić doświadczalnie.Przyciąłem na szybko filmik ok. 10 mb z pracą przynęty na plecionce. Jak ktoś mi powie jak go tu wrzucić to opublikuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 7 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2024 A wszelkie grzechotki w gumach, woblerach, skrzydełka obrotówek i inne wirujace na stalowych osiach elementy wytwarzajae nie mniejszy hałas skutecznie płoszą ryby...To tylko rozważania. Myślenie nie boli, a może dać jakieś efekty.Co do grzechotek. Moim zdaniem na początku dawały przewagę. Widoczną. Było to coś nowego. Poza tym jest teoria, ze ryby gryzą to co uznają za pokarm albo to co je … wnerwia.Dzisiaj ja nie widzę przewagi grzechotek i pustych wydmuszek. Wręcz przeciwnie dzisiaj najwiecej brań mam na drewniane pełne albo po prostu ciche woblery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 7 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2024 Nie wiem czy ktoś już publikował link do tego kanału na YT. https://www.youtube.com/@thelinelaboratory Metodologia testów wydaje się być całkiem OK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2024 Cześć, kiedyś już było. Ale warto popatrzeć znowu, bo gdzieś się zgubiło. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 26 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2024 (edytowane) Czekamy na ten film z hałasem plecionki Pablo. Albo daj link do filmu na YT. Ja ostatnio przypadkiem zrobiłem doświadczenie odwrotne. Jak już sobie porzucałem i połowilem, cały powrót ponad 10km na lenia trolling.Był upał ale miałem fotel, parasol, cichego elektryka, zimną colę. Malina, o mało nie przysnąłem ze szczęścia. 3 godz spokoju. Wędka sumowa, plecionka 0,28 albo i 0,30 spory wobler Rapala DR 14. No i w tej błogiej ciszy hałasował mi najbardziej … kij. Przenosił drgania woblera i plecionki i robił za tubę rezonansową. Jak wobler sterem drapał dno to hałas był wręcz upierdliwy. No w tę drugą stronę działa to podobnie i zarówno plecionka jak i puste woblery muszą przenosić hałas zwijanej plecionki Pablo, chętnie to usłyszę. Edytowane 26 Lipca 2024 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 26 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2024 Nie trzeba być pod wodą aby usłyszeć różnicę w pracy poszczególnych plecionek. Problem tylko taki, że rzadko komu chce się to sprawdzać bo i po co jak biorą A i ciąć plecionki po to aby niezbyt duże różnice wyłapać na ucho też nie bardzo jest sens. Ja przypadkiem sobie trzy porównałem jak nawijałem je jako podkład. Akurat to były odcinki po jakieś 25 metrów i różnicę zdecydowanie słychać zwłaszcza na przyzwoicie napiętej lince. A skoro słychać tę różnicę na "powietrzu" to pod wodą pewnie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasek Opublikowano 26 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2024 Moja chińska x4 tak szumi po przelotkach, że aż mi zaczyna to przeszkadzać... Na szczęście rybą to nie przeszkadza???? porównując wyniki na jednej łódce, moja chińska x4 a bezszelestna japan wyniki podobne a często i lepsze. Także nie wiem skąd tyle lat dyskusji nad czymś, co można stwierdzić na kilku wyjazdach. Mowa tu o sandaczach, szczupakach i każdym innym gatunku u nas dostępnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 27 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2024 Ale chyba tu chodzi tylko o łowienie na woblery. Gdyby było inaczej to by oznaczało że postawiłem sobie poprzeczkę wyżej a wyniki mam porównywalne z kolegami łowiącymi tylko x8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 27 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2024 Ot takie tam rozważania. Jak ryby biorą napalone to biorą i tyle. Ale zazwyczaj tak nie jest i wtedy te drobne różnice robią znaczenie. W ogóle fajnie by było naprawdę wiedzieć jak ryba widzi, słyszy, myśli. Co ją zachęca, a co odstrasza.Egi metal x4 wymieniłem bo mnie wkurzał. Nie myślałem o hałasie pod wodą. Teraz myślę. Ciekawe jak słychać prąd wody w rzece przy dnie, w nurcie na kamieniach musi być niezły szum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 28 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2024 Ot takie tam rozważania. Jak ryby biorą napalone to biorą i tyle. Ale zazwyczaj tak nie jest i wtedy te drobne różnice robią znaczenie. W ogóle fajnie by było naprawdę wiedzieć jak ryba widzi, słyszy, myśli. Co ją zachęca, a co odstrasza.Egi metal x4 wymieniłem bo mnie wkurzał. Nie myślałem o hałasie pod wodą. Teraz myślę. Ciekawe jak słychać prąd wody w rzece przy dnie, w nurcie na kamieniach musi być niezły szum.Prądu przy dnie raczej nie słychać, im głębiej, tym bardziej zanika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 28 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2024 Ot takie tam rozważania. Jak ryby biorą napalone to biorą i tyle. Ale zazwyczaj tak nie jest i wtedy te drobne różnice robią znaczenie. W ogóle fajnie by było naprawdę wiedzieć jak ryba widzi, słyszy, myśli. Co ją zachęca, a co odstrasza.Egi metal x4 wymieniłem bo mnie wkurzał. Nie myślałem o hałasie pod wodą. Teraz myślę. Ciekawe jak słychać prąd wody w rzece przy dnie, w nurcie na kamieniach musi być niezły szum.W ramach rozważań powiem tylko tyle że na X4 łowię ryby aktywne i pasywne. Na twitche, wtd i gumy (na opad dropa i Teksas) z powierzchni, w toni i przy dnie. Nie widzę żadnego związku. Statycznie od wielu lat wyniki są zbliżone do kolegów miłośników X8. Nie znajduję żadnego argumentu dla którego wybrałbym X8. Może gdyby X4 kosztowała tyle co X8 a X8 tyle co X4 to bym się zastanawiał. A tak to wybór jest tylko jeden. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 28 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2024 Tyle, że "telefon" ze sznurka i kubków miał po obu stronach emiter/ głośnik, tak się zastanawiam co na końcu zestawu w wodzie, miałoby te drgania/ falę emitować dalej do wody? Jeszcze mogę wyobrazić sobie że wobler (chociaż i tutaj przypon, krętlik, agrafka etc. pełnią rolę tłumików), ale główka jigowa, czy czeburaszka wykraczają poza moją wyobraźnię 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Czy plecionka która z 5 -6 lat przeleżała nowa w pudełku nierozwijana nadaje się jeszcze żeby ją nawinąć i łowić czy raczej już tylko do śmietnika? Kupiłem kiedyś YGK Super Jigman i o niej zapomniałem. Teraz przypadkowo ją znalazłem. Jest nowa tylko już parę lat ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 (edytowane) Zawiąż węzeł i próbuj rwać. Szczególnie początek. Jak będzie ok to pod spodem tym bardziej (a to przecież wyląduje na wierzchu kołowrotka). Rożnie bywa jedne się rwą inne nie.Szybciej sprawdzisz niż forum Ci podpowie … głosy bedą podzielone Widzialem filmik Pablo. No hałas jest na gumie taki jak na kołowrotku. Edytowane 3 Sierpnia 2024 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi