Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Kto tu ostatnio użył fajnego zwrotu: kocopoły wypisywać.

I to własnie mi tak pasuje do Twojej wypowiedzi.

Leyduna miałem dwa razy. Pierwszy i ostatni. Kolejna chińska plecionka do lekkiego łowienia, którą miałem, bo się naczytałem Internetów. Nie moja bajka. Ale uczciwie napiszę, że moi znajomi łowią i sobie chwalą. Z chińskich wypustów używam (jeszcze) Manster W8, w sumie całkiem przyzwoita... chociaż to pierwsza linka, którą muszę co jakiś czas skracać ze względu na to, że się cholernie strzępi.

Hej realna ocena oliwki do plecionek - ktoś testował czy to faktycznie ma sens - 

VARIVAS PE OK! Spray do plecionek 50 ml - cena około 70 zł plecionki w sumie raczej mam ponad 100 zł - na kilku młynkach - pytanie czy coś daje czy lipa?

Mam, używam i sobie chwalę. Jak sobie kupisz to uważaj, żebyś sobie podłogi nie zapryskał, bo się wyp.....sz.

Hej realna ocena oliwki do plecionek - ktoś testował czy to faktycznie ma sens - 

VARIVAS PE OK! Spray do plecionek 50 ml - cena około 70 zł plecionki w sumie raczej mam ponad 100 zł - na kilku młynkach - pytanie czy coś daje czy lipa?

Na cenę nie patrz, bo wystarcza na bardzo długo.

No i trzeba uważać by nie ubrudzić tym podłogi, bo zęby na niej zostaną. O czym już wyżej kolega Koincydencja wspominał.

Raczej nie można porównywać średnic linek dwóch różnych producentów. W ogóle podawane średnice przez producentów to bełkot marketingowy a ich wytrzymałość to już jak latający cyrk Monty python'a.

Musiałbyś w rękach obie ocenić. Tylko tak będziesz wiedział jak się ma te 0,10mm Mikado do 0,10 siglona

Edytowane przez saitt
  • Like 2

Okoniowka 1,5÷7g. Głównie gumki (kitech). Główki 3÷max8g (najczęściej 4÷5g). Często przyłów szczupak 50÷60cm.

Sunline Siglon 4x PE 0.4

Rozmiar 0.6 to używam pod okonia na ciężko. Główki 5-15g.

Edytowane przez zandermafija*SpinnigistaWT

W/g opisu Siglona to Rozmiar: #0.4 (ok. 0.108mm. Obecnie mam Mikado Octa 0.10 i dla mnie to za grubo. Dlatego chcialem coś jak Octa 0.08 . A wychodzi , że Siglon PE 0.4 to taka właśnie 0.10.

Octa od mikado 0.1mm porównując do siglona to pomiędzy 0.6 a 0.8 PE, niezła linka z budżetowych, ale mocno przegrubiona

Paweł 0.6 Siglona to ja na bolenie używałem... 0.4 będzie ok.

Do UL na normalne ryby (szczupaki, sandacze, klenie) na małe keitechy miałem pe 0,5. I bez problemu wyciągałem 80tki a ostatnio 100cm suma. Ale że idzie jesień i grube ryby, dołożyłem na pe 0,6. Grubsze, to do grubszych przynęt, ryby na to wyciągniesz jakie chcesz poza dużym sumem.

Zakladaj 0,4-0,5 dobrej firmy i git będzie.

Szybki nie był. Ze trzy odjazdy. Ale nie dłużej niż 3-5min. Dobrze ustawiony hamulec i da radę. Trochę nerwów było jak poszedł w zielsko. Natomiast 80tki bez żadnej spiny.

Dlatego do tej wędki dałem juz 0,6  :D

Nawet sie załapał na wątek sumy na styk, można sprawdzić, śmiesznie tez wyglądał z 3” longhornem  ;)

Edytowane przez Qh_

Raczej nie można porównywać średnic linek dwóch różnych producentów. W ogóle podawane średnice przez producentów to bełkot marketingowy a ich wytrzymałość to już jak latający cyrk Monty python'a.

Musiałbyś w rękach obie ocenić. Tylko tak będziesz wiedział jak się ma te 0,10mm Mikado do 0,10 siglona

Myślę, że warto zamiast (tfu) "średnicy" wziąć pod uwagę objętość. Odkąd kupiłem od Pawła @psulka kilka linek Sunline'a, to pojęcie grubości mi się zweryfikwało. Polskie/chińskie mm mają się nijak do japońskich.

• Like 1