Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko jeśli uznamy, że każda linka jest wykonana z tego samego materiału, bez dodatków i barwinków bo w każdym innym przypadku...

to jak porównanie ówczesnych Platila/Tectan do żyłki Stilonu.

Lub jak porównanie taśmy magnetofonowej stilonowskiej (lub ORWO) do  taśm firm japońskich.

Chemicznie były identyczne :)

Kolejny przykład polskiego januszobiznesu. Lonford w Polsce 482pln a z internetów bez problemu 39-48E. :D

Dolicz koszt prowadzenia działalności i jeszcze kwotę „zarobić na chleb” i powiedz proszę, jaka powinna być cena bez „januszowania”. Nie bronię „Januszy biznesusu”, ale wiem też, ile kosztuje prowadzenie działalności w tym kraju…. Zawsze kupując na własną rękę kupisz taniej. Mam też dobre porównanie cen ciuchow z USA. Jeśli do rynkowej ceny w USA doliczysz cło i VAT wyjdzie niewiele mniej niż cena w PL….
  • Like 1

Cena w Europie. Sklepowa, więc z transportem od producenta, podatkiem, marżą itd. Wystarczy wpisać w Google i otworzyć parę stron. No właśnie … marża. Każdy ma inny apetyt a my Polacy jesteśmy chyba wybitnie wygłodzeni.

To nie dotyczy tylko plecionek, wędek stc …

Potrzebuje kupić kosę stihla. Zapytałem o rabat 5%. Nie. No to czekam na pierwszy wyjazd do Niemiec i kupie taniej tam, jeszcze z szansą na lepszą jakość bo to wymagający rynek. Na szczęście mój Chińczyk kupiony 10lat temu za 300pln zepsuć się nie chce … poczekam.

Leniuszki. Chyba 4 link po wpisaniu Lonford

https://fishingmania.club/en/line/ygk/ygk-lonfort-real-dtex-wx8-150-m-pe-line

i to na std 150m bo trzeba uważać są tez fajne na 200m ale są i na 90m …

tu przy zakupie 2-3 linek wysyłka gratis (czego tez często brakuje w polskich sklepach, np jak sie zapaliłem na stc to przy zakupie LTBS w coronie za juz wysoką cenę za przesyłkę trzeba płacić i … jeszcze czekać min 2 tygodnie …)

Pisze o tym bo rynek reguluje sie sam. Tylko musimy nie wspierać łapczywców to wyginą albo sie dostosują.

Łopatologicznie: to ze w Polsce panuje zdzierstwo … to nasza wina.

Aaaaa i: tak wiem Anglia nie jest w UE ale jest w Europie a o tym pisałem.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

Myślę, że jest w tym wątku, pewien problem, który powoduje duży galimatias. Mianowicie mieszają się tutaj wszystkie typy i klasy linek. Chcąc czy nie, linki X4, X8, X12... różnią się dość wyraźnie. Linki też warto podzielić na klasy cenowe i klasy PE. Trudno wkładać w segment UL linki, które są produkowane od 0.6 PE itd ... Jednocześnie dana frakcja jest opiniowana przez osoby łowiące ciężko i skrajnie lekko a wszyscy wiemy jak duża to różnica i jak trudno ocenić najcieńszą linkę komuś kto zwykle łowi szczupaki, sandacze czy sumy...

• Like 1

Podział, jaki taki istnieje, mamy ten temat,

mamy ten: https://jerkbait.pl/topic/80269-plecionki-z-chin/?hl=%2Bnajcie%C5%84sza+%2Bplecionka

oraz ten https://jerkbait.pl/topic/36531-najcie%C5%84sza-plecionka-na-okonie/?hl=%2Bnajcie%C5%84sza+%2Bplecionka

To by wystarczyło, gdyby użytkownicy jakoś trzymali sie tematów a nie pisali wszędzie o wszystkim.

Edytowane przez strary
  • Like 1

A ile tygodni czy miesięcy przełowiłeś chińskimi plecionkami ? Bo testowałem je dość intensywnie jak na moje lajtowe łowienie i zdania nie zmienię. Masz jakieś doświadczenie z nimi, którym się podzieliłeś i opisałeś tiu na forum ? Bo ja się swoimi uwagami podzieliłem w wątku "aliexpresowym".

Czy tylko kocopoły wypisujesz jak te, które zacytowałem ...

https://jerkbait.pl/topic/80269-plecionki-z-chin/page-63

Przeglądając internet, trafiłem na ciekawy kanał, są tu testy znanych i lubianych plecionek, może komuś się przyda:

www.youtube.com/@thelinelaboratory/videos

Ciekawe testy. Dużo ciekawsze niż a u mnie jest ta super a u mnie ta nie jest super. Jasna o rzeczowo pokazane parametry.

W sumie nie dziwi dość wysoka pozycja 

SUNLINE Siglon PE ADV X8 i Daiwy JBraid Exp x8.

Edytowane przez zorroo85
  • Like 1

Testy ciekawe ale w najmniejszym stopniu nieprzydatne dla wędkarza, który zajmuje się łowieniem ryb. Na podstawie tychże testów nie wybrałbym linki jaką chciałbym zabrać na wędkarskie wakacje czy wyprawę życia z dala od domu. Każde wyjście na ryby, traktuję jako szansę na złowienie okazu życia i tak samo się przykładam więc nie użyję linki, która była sprawdzona tylko w "laboratorium". Jakość linki, oprócz podstawowych cech fizycznych, w największym stopniu, charakteryzuje trwałość a tego parametru, nie da się zbadać przed monitorem... 

• Like 2

Myślę Kuba, że dałoby się zrobić i testy trwałości w laboratorium, oczywiście eliminując „szumy” takie jak bród w wodzie. Ale to wymaga już daleko bardziej specjalistycznego laboratorium. Wyobrażam sobie, że można byłoby na maszynie przewijać linke przez jakiś czas (np 24h) trąc nią o przelotki. Wiem, wiem - rozważania akademickie :-)

Z rzeczy bardziej przyziemnych - zauważyłem, że moje linki dużo lepiej trzymają trwałość od kiedy od czasu do czasu przetrę przelotki z wiślanego brudu ???? Zatem polecam ten prosty i skuteczny sposób.

Chodzi mi o to, że zdecydowanie wyżej, cenię opinię wędkarza, który spędza dużo czasu na łowiskach i jest w stanie ocenić realną przydatność danej linki, niż test wytrzymałości nowych linek, wykonany nawet w najlepszym laboratorium. Fakt, że parametry nowej linki są bliskie dedykowanym przez producenta nijak ma się do tego, jak szybko, owe parametry będą się zmniejszać wraz z czasem użytkowania... 

Czynników na łowisku jest wiele: woda, zawiesina, promienie słoneczne, zmienne temperatury, naprężenia, rozciąganie itd ... Dlatego nigdy, żaden, najlepszy test w laboratorium nie podpowie wędkarzowi, którą linkę warto kupić. Inną rzeczą jest ocena, tylko tego, jak dokładne można ocenić coś co da się wykonać przy pomocy urządzeń pomiarowych w laboratorium ale to nazywamy sztuką dla sztuki. 

Reasumując, podążanie drogą testów i wizji mikroskopowych, odsuwamy się od najcenniejszych informacji, które gwarantują tylko i wyłącznie, doświadczenia z szeregu łowisk gdzie linki były używane aż do utraty parametrów, w stopniu umożliwiającym ich dalszą eksploatację. 

Kuba, ja rozumiem, co mówisz :-) Wyleczyłem się z szukania w nieskończoność i czytania godzinami internetu, zanim kupię linkę. Jeśli się waham, pytam ludzi, których znam/wiem, jak łowią i których zdanie szanuję. Wiem też, (niestety z własnego doświadczenia), że nawet najlepszą linkę można załatwić, jeśli się o nią nie dba.

Pooglądałem trochę tych testów i :

- fajne, żeby jakaś plecionkę wykluczyć i nie testować osobiście 

- fajnie zobaczyć jakość powierzchni i rzeczywisty wymiar (czasem się można zdziwić przy nawijaniu)

- niestety nic o hałasie (dla wielu ważny parametr), ani parametrów na mokro (bo jak), ani zużycia

- niestety nie ma testów linek których używam … co trochę ogranicza rozważania 

Żeby nie zbankrutować najlepiej przejrzeć testy, poczytać/popytać o wrażenia innych i … samemu spróbować. Każdy ma inne upodobania.

Najbardziej mnie zdziwiły rożne oceny tej samej linki tylko innej grubości. Co niestety potwierdza doświadczalnie zdobyte przekonanie że rownież partia jest ważna …

• 4 tygodnie później...

Wszedłem dziś na stronę Mahi Mahi. Poczytałem chwilę marketingowy bełkot, sprawdziłem ambasadorów marki, a potem przyszedł czas na zakładkę "Produkty". I na dzień dobry plecionka X3 0,04 - 4,7kg, 0,06 - 5kg. Tyle mi wystarczyło. Ze mnie nie będzie użytkownika plecionek Mahi Mahi. Wolę kupić np. Sunline'a, a nie plecionkę opisaną z czapy...

Edytowane przez Bartek_C
  • Like 1