Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego @erwinnf, żadna plecionka nie ma jako takiej średnicy bo nie ma plecionki okrągłej (chyba, że w jakiejś otulinie), co najwyżej może mieć grubość, której i tak nie jesteśmy w stanie zmierzyć dokładnie. "Metoda opisywania", jak to nazwałeś, tylko podkreśla za jakich idiotów mają nas producenci. To tak jak z kupnem używanego samochodu w Polsce. Nikt nie chce kupować auta, które ma więcej niż 200tyś km.... i prawie większość sprzedawanych nie ma takiego przebiegu ;) .
Dlatego jeszcze raz, uważnie i najlepiej kilka razy przeczytaj punkt  "c" w poście Pitta

W moim poście nie padło slowo ŚREDNICA, celowo piszę wręcz grubość. Nie chce sie sprzeczać bo nie do tego służy to forum zapytałem tylko o plecionki Dragona cieńsze od najcieńszej Spiderwire. Niestety dragon nie opie swoich produktów w funtch stąd mój celowy opis w mm...

Odnośnie dragona jeszcze to na górze 16 strony tego tematu jest post gdzie zamieściłem testy porównawczo dla dragona i kamatsu, wyniki same za siebie przemawiają.

Wiem, czytałem ale szukam czegoś z większą liczbą metrów na szpuli.

doprawdy nie wiem, czy zawartosc tego wpisu jest az tak zlozona, ze autor sam nie potrafi jej zinterpretowac?

Z całym szacunkiem ale wiem co miałem na myśli pisząc ten post. Mniejsza o to, nie ma co się spierać o pierdołę.

W takim razie, jak uparłeś się na dragona to zostaje Ci tylko macanko w sklepie...

Nie upieram się przy Dragonie, ale:

-Kamatsu jak dla mnie trochę mało metrów - to jest pewnik,

-Spro nikt nie zna - brak  opinii na temat tej plecionki,

-Power Pro z tego co czytałem to cienkie plecionki zakleszczają się na szpuli

Sami widzicie, że ciężko coś znaleźć w przystępnej cenie.

Edytowane przez erwinnf

Fajna rapala jest za 4 dychy 130m, sam mam ją na multiku. Nic nie mam z reklamy żeby nie było, po prostu jestem zadowolonym klientem :P

Przeczytaj od początku temat, na gotowca każdy by chciał lecieć i gotowe info w pigułce do rączki podać. Jak dalej Ci żadna nie pasuje to bierz tego dragona i po czasie sam wyrobisz sobie opinię, ja się już na ten temat nie udzielam, bo rozmowa robi się miałka.

Nie mam pojecia jak moze plecionka sie platac. Albo zly nawoj kolowrotka albo zle nawinieta linka. Przewinac na nowo pod lekkim oporem i na mokro, jesli dalej to samo, wyrzucic mlynek lub wystawic na allegro  ;) . A ja sie musze przyznac, ze przekroj tasiemkowy PP przy mniejszych "srednicach" mi nie lezy :ph34r: . To taki zwrot w przeszlosc, gdzie rynek plecionek opieral sie na  takim splocie. Okragle ma byc  <_<

Nie upieram się przy Dragonie, ale:

-Kamatsu jak dla mnie trochę mało metrów - to jest pewnik,

-Spro nikt nie zna - brak  opinii na temat tej plecionki,

-Power Pro z tego co czytałem to cienkie plecionki zakleszczają się na szpuli

Sami widzicie, że ciężko coś znaleźć w przystępnej cenie.

W końcu kupiłem PP 4lb. Na żywo rzeczywiści ma troszkę tasiemkowy przekrój ale bez przesady, np. w porównaniu do dragon maxima opisanej jako 0,08  jest okrągła :P.

Optycznie ma zbliżoną grubość do Techrona 0,06.

Mam nadzieję, że będę zadowolony. Będzie nawinięta na Ryobi Applause 2000 - jak do tej pory nigdy nie było problemów z nawojem na tym kołowrotku.

Która plecionka będzie lepsza pod kropki i klenia:

Power Pro czy Techron ? No i jaka "grubość" ? 0.06 ? 0.08 ? Czy cieniej ? 

Pytam jak laik ale nigdy na plecionki nie łowiłem.

Na plus PP to, że są różne kolory i szpula 130 m.

Którakolwiek, oby miała przynajmniej te 10lb wytrzymałości, a jeszcze lepiej 15. Z pstrągami nie ma żartów.

porównanie plecionek, od lewej:

1) Stren Sonic Brand 0.30, 44.6 kg (test: 18 kg) 

2) Spectra Power Strike 30LB (test: 16.5 kg)

3) Fiume Evolution Pro 0.18, 14.2 kg (test: 7.5 kg)

4) Varivas Avani Sea Bass #1, max 17.5LB (test: 5kg)

Wszystko testowane przez agrafkę bezwęzłową, odcinek ok pół metra. Nie widać tego na zdjęciach ale Avani jest wyraźnie cieńsza niż Fiume, a Power Strike wyraźnie cieńszy niż Stren. Przyznam, że nie użytkowałem plecionki Fiume ale jak za ok 50 zł wydaje się niezła. Może ktoś użytkował i coś więcej o niej napisze?

post-50108-0-34060900-1392136680_thumb.jpg

post-50108-0-41044900-1392136767_thumb.jpg

Edytowane przez kostom63
  • Like 1

Wczoraj oglądałem w sklepie PowerPro (0.13) i troszke się zawiodłem bo to "tasiemka".Pan w sklepie doradzał mi zakup plecionki Daiwa Tournament-że b.dobra,zreszta przekrój jej przypominał prawie żyłkę-okrągła i mięciutka pletka.W sumie to kupiłem inna plecionke która była w dośc dużej obniżce ale nie wiem czy następnym zakupem nie będzie plecionka Daiwy.

Nie każdy lubi długi hol. Kiedy łowię małe ryby np. okonie to nie potrzebuję plecionki o grubości liny holowniczej. Zwykle staram się dobierać plecionkę do wytrzymałości wędki, aby zapobiec jej połamaniu nie dokręcam hamulca na maxa. Wiadomo, że do Norwegii nie zabieram plecionek 0,10-0,12 ale i tam używam hamulca chociażby po to aby ryba się zmęczyła a nie w ataku pierwszej furii połamała mi cały zestaw.
A wątek dotyczy różnych właściwości plecionek nie tylko ich wytrzymałości na zerwanie. Gdyby tak było używalibyśmy tylko plecionek 150lb i grubszych.

Też kiedyś kupiłem tournamenta 30 lb  w odcinku 300 m i to był błąd...nie wytrzymała nawet sezonu.

Na początku wydawała się super mocna,cienka,cicha i daleko można było rzucić,jednak po pewnym czasie zaczeły się robić straszne brody i moc też znacznie spadła.

Nie wiem czego to była wina ale żałowałem tego zakupu...teraz używam spiderwire stealth code red i jestem zadowolony.