Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam dwa przemyślenia zimowe:

1. Grubość plecionek YGK pentagram upgrade i Pitbull jest nieprzewymiarowana. Czemu? Przeszedłem na szpule bez podkładów i 200m plecionki. Po nawinięciu pasuje idealnie, nawet ja bym jeszcze z 10-20m dołożył. Jakby były grubsze niż deklaracja, by się nie mieściły.

Na razie sprawdzone 0,6, 1,0 na dwóch shimano i daiwie. Za jakiś czas sprawdzę 0,8 na następnej daiwie.

2. Już kiedyś tu gdzieś liczyłem opór plecionki w wodzie i wyszło, ze stawia większy niż przynęta. Jakoś mi tych zestawów przybyło ostatnio  ;) i planuję test (zanim się części pozbędę): Sprawdzę w jednym, miejscu na jednej przynęcie jaki jest czas osiągnięcia dna na pe 0,5, 0,6, 0,8, 1,0 i 1,2 (póki jeszcze mam) przy tych samych warunkach. Dalej nie pomogę, bo grubiej nie łowię :D. Ale jakby ktoś chciał pomóc w teście to zapraszam.

Ogólnie nie lubię przeciążonych gum i na 1,0 już czasem 3" guma na 6g główce na Odrze do dna nie opada w ogóle. Na cieńszej spoko, ale jestem ciekawy jaka jest czasowa różnica w zależności od plecionki a kiedy dna już osiągnąć się nie da.

P.S. a czekaj, jeszcze gdzieś w szufladzie mam szpule z 1,5 i chyba nawet 2,0 a na sumowej 2,5 albo 3,0 o, żebym nie zapomniał.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

To jest ta linka:

https://www.varivas.co.jp/en/Product/searchgroup/name:VARIVAS+PE+8/type:+Stripe+Marking+Edition/view3:2/id:4791

Jak już to high grade

Bo grande to można zrobić :-)

Chyba że ta, ale ciężko kupić:

https://www.youtube.com/watch?v=q6fvxPdtttY

Edytowane przez Marcin70

Co tu jest śmiesznego?

Piszesz o najcieńszej lub jednej z najcieńszych plecionek na rynku (tzn. są może jakieś dziwne cieńsze wynalazki, ale to jest już jakaś absolutna nisza) i pytasz się, czy na białoryb i okonie nie będzie za gruba.

Przy okoniach przyłów sandacza, bolenia, szczupaka, klenia czy nawet suma to nie jest takie rzadkie zjawisko, a i większy okoń,  jaź czy okazowy leszcz mogą dać popalić. Do tego linka się zużywa, więc do takiego łowienia, zwłaszcza w cieplejszych miesiącach, ta plecionka nie będzie za gruba.

Ona będzie za cienka.

Edytowane przez Andżej
  • Like 3

Ja lubię cienko. Inaczej u mnie nie biorą. Na pe 0,5 można spokojnie wyciągnąć metrowe "przyłowy" w rzece. Na pe 0,6 już na spokoju. Fakt duży sum pewnie ino pójdzie, ale przy dużym to i grubsza czasem nie pomoże. Oczywiście mówię o porządnych plecionkach. Brzana pewnie też, ale jeszcze nie miałem przyjemności  ;)

Za to przekroczenie bariery 0,5 w dół to już był spory problem. Żadnej większej ryby na to nie złowiłem ale za to przynęt narwałem... zaczep to już nic nie wyrwiesz. Ani nie odstrzelisz, bo za drugim czy trzecim razem strzela. Łódką jeszcze jak opłyniesz jest szansa. Ale weź opływaj każdy zaczep na Odrze. Masakra. A z brzegu? Duża torba przynęt. Szwagier uparcie łowi na 0,4 i z łódki rwie po 10 przynęt pomimo opływania a ja w tym czasie na 0,5 jedną? I nie ma umęczonej, bo co chwilę się przecież skraca  ;) i ma też ygk.

Nie wiem czy na 0,4 źle trafiłem, ale ja się wyleczyłem. 0,3 bez piaszczystego czystego stawu to sobie nawet nie wyobrażam. Lepiej założyć 0,5 i długi, cienki, fluorocarbon.

No chyba, że będziesz łowił tylko na przynęty i wędkę do 3g ... to już nie wiem, bo ja tak nie umiem. Wtedy być może grubsza plecionka traci sens bo i tak wędka nie przeniesie. Widziałam takie zapałki z zaleceniem pe0,3.

• Like 1

Takie mam oznaczenia na kijku. Dziś przełożyłem kołowrotek z okoniówki z nawiniętą Oshikage 0,105 i spędziłem nad wodą 2 godziny. Przynęty w granicach 4g latają dobrze. Obawiam się wiosny kiedy wyruszę w końcu na białoryb i przynęty sporo lżejsze utracą zasięg... Dlatego zapytałem o plecionkę 0,06...

post-78577-0-26316800-1741468982_thumb.jpg

No tak właśnie myślałem. Do 4g, 0,9-4lb… to na białoryb wybrałbym chyba jednak po prostu żyłkę …

Podziwiam tych co tak cienko łowią. Ja nie umiem. 

Pentagram upgrade pe 0,5 ma 12lb (przynajmniej teoretycznie  :D  :D ). Ale nawet dzieląc na pół zostaje 6lb.

Edytowane przez Qh_

Rzeka to inna bajka PE0.6 przy braniu bolenia cienko to widzę. PE1.0 to minimum. Takie moje zdanie.

Masz rację. I tak mam. Na „boleniówce” 1,0. Tylko … niestety ostatnie dwa lata ryby łowię tylko na lighty. A przy cienkiej plecionce podstawa dobra wędka i dobrze ustawiony hamulec.

Jakby u mnie brały na grubsze plecionki to bym się „nie pieprzył” na 0,5, 0,6 z przecinkami. Ale pomimo, że zawsze mam na łódce i rzucam 1,0 i 1,2 to na nie prawie nic nie łowię. Sporadyczne szczupaki. A na lighta … zawsze coś bierze. Wiem, ze to już zabrzmi śmiesznie, ale ja nawet jak się przestawiam i trolluję to już lightem. :D

I łowię na to duże ryby. W zeszłym roku tylko jedna ryba urwana. Pewnie sum, bo strzelił przypon a nie plecionka.

Znajomy co łowi najwiecej ze wszystkich (nie dość ze praktycznie zawsze, to jeszcze my we dwóch dwie ryby, a on sam w tym czasie na naszych oczach cztery  :D ) juz nic poza lightami na łódkę nie zabiera. Oczywiście jak nie jedzie na sumy.

Edytowane przez Qh_