gooral Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 mi nowy varivas super pe 9kg (czyli 2x mocniejszy od tego wymienionego) nowy trzymal okolo 6kg a po kilka tygodniach lowienia ledwo trzymal 4kg. tracil kolor w oczach (wklejalem gdzies fotki) jak ten jest podobny to "good luck" Ps zeby nie bylo, ze wjezdzam na varivasa mam tez ygk? czy jak mu tam bodaj " G soul" i traci kolor tak samo szybko o wytrzymalosci sie nie wypowiem bo uzylem go moze 5 razy bo uzywam tego kolowrotka tylko jako zapasu do okoniowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Tak, spinwal 4kg. Na początku kilka razy 6kg spinwale dawało się rozerwać, a tu taka lipa. Kolor dość przyzwoicie trzyma. Z czasem używania jakby się wygładziła i mniej szumi. Więc jak do tej pory nastawienie pozytywne, ale po tym jak dziś straciłem ok 50m do mnie szlag trafił. Zraziłem się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Dzięki, trzeba będzie zrobić jakieś próby na zrywanie przed użyciem, też wolę tracić wabik i przypon niż wiele metrów linki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Panowie, zacznijmy od tego, że Varivas podaje wytrzymałość liniową a nie na węźle. W związku z tym nowy zawsze będzie 30-50% słabszy niż deklaracja na opakowaniu. Im dłużej eksploatowany, tym gorzej. Sprawa była już gdzieś wałkowana na forum. Pękanie w losowych miejscach - niestety to się często zdarza i nie zależy od producenta. Ten typ tak ma. Pękają losowo i nic się na to nie poradzi. Dlatego zawsze doradzam zakup większego motka jeżeli mieści się na szpuli. Po kliku czepliwych wyjazdach nie ma czasami czym rzucić. Szybkości zużywania - zawsze uważałem że lepiej eksploatuje się zwykłe, czterosplotowe, grubo malowane i amerykańskie. 8 splotowe zużywają się zauważalnie szybciej, podobnie jak cienko malowane lub barwione tylko powierzchniowo. Nie mają powłoki z żywicy, a to wydłuża czas eksploatacji. IMHO najlepsza plecionka na ciężkie warunki to PP, Stren, zwykły P-Line albo Spiderwire - brudzą, ale mają lepiszcze które przez pewien czas zabezpiecza przed przyspieszonym zużyciem. Cienkie plecionki, od 8lb test w dół to całkowicie inna para kaloszy - zużywają się szybciej niż grube, zauważalnie szybciej. Trzecia kwestia - jakość przelotek. Raz miałem sytuację, że klient kupił dwie identyczne szpule PP, z jednej partii. Jedną dla siebie, drugą dla kolegi. Ta kolegi posiepała się w dwa tygodnie, jego była cały czas OK. Po krótkiej dyskusji okazało się, że on łowi na kije z pracowni (minimum Alconite) a kolega na tani spinning za 150 PLN. Do plecionki przelotki muszą być dobrej jakości, a nie chińskie" typu SIC" 5 PLN komplet. Obecnie łowię Lamiglasem CC705 gdzie są jakieś Fuji AluOxy i spokojnie dają radę. Z plecionkami nie ma cudów - wszystkie są robione z HDPE i przy tej samej grubości mają podobną wytrzymałość. Mogą się różnić jakością włókna i rodzajem powłoki - to to decyduje o trwałości. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 no i tylko potwierdzilas wszystkie poprzednie spostrzezenia Ps co do jakosci przelotek uzywam tylko relatywnie tanich wedek (mam chyba jedna wedke za powyzej 100 euro a i tak jej niemal nie uzywam wiekszosc w zakresie 30-90 euro) do tego czesto przynajmniej 1 przelotka w kiju jest wymieniona z powodow losowych na towar rownie losowy (byle co tej samej wielkosci co w wedkarskim mieli pod lada nawet nie wiem czy nowe) i nidgy nie mialem problemow ze strenem/zylkami. Nie wedkuje w ciezkich warunkach glownie dosyc czysta torfowa woda bez zatopionych drzew etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas202 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) Z całą świadomością Nie polecam.Kupiłem 20 lbs rwałem w rękach.Z tego miejsca rada dla wszystkich przed zakupem zróbcie test wytrzymałości.Dzięki kolego za info, długo nikt nie odpisywał a więc zdecydowałem się nawinąć 0,16mm lime green, plecionka 7-8 razy na rybacha więc za dużo nie mogę napisać. Pierwsze wrażenia pozytywne, napewno nie rwie się w rękach Co mi bardzo odpowiada to kolor który jak dla mnie przebija wszystkie plećki fluo... Czy polecam - narazie nie wiem, za krótko w wodzie... Edytowane 16 Października 2014 przez lukas202 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 20lbs to na pewno nie 0,10, raczej 0.23. 6lbs to bliżej 0.10, 12lbs to 0.16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas202 Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 20lbs to na pewno nie 0,10, raczej 0.23. 6lbs to bliżej 0.10, 12lbs to 0.16Pewnie masz rację, sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 wyprobowalismy z kolega chyba wszystkie 8 splotowki na wislanych lowiskach i zdecydowanie tylko starsze 4 splotowki nie robia niespodzianek strzelaja na wezle mozna odstrzeliwac bez obaw do bolu mowa o markowych wyrobach typu pp stren itp moze kiedy bedzie jakis przelom narazie to tylko cena jest przelomem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paczosek Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 A ja mam pytanko co do koloru. Stoję przed kupnem strena ale nie wiem jaki kolor do uniwersalnego łowienia. zielony czy żółty ? Chciałem Polkowic sandaczy może goleni szczupaków itd Na rzekę odrę w okolicach Wrocławia. Dzięki z gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Ja wole zolty lepiej go widac. Zielona dosyc szybko plowieje i robi sie jasniejsza. Zolra wydaje sie trzymac kolor dluzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Obojętne, przy dobrym wzroku. Używam ostatnio jaskrawych, żółtych też. Mam, przynajmniej złudzenie, dokładniejszej informacji o tym, co dzieje się z przynętą.Nie mniej, na sandaczach jest to już cecha pożądana, o ile linkę traktujemy jako sygnalizator brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paczosek Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 A co z rybami? Widza to inaczej ? Nie widza jej (żółtej) bo zielona to bardziej do koloru wody otoczenia a żółta to taka żarówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 A co z rybami? Widza to inaczej ? Nie widza jej (żółtej) bo zielona to bardziej do koloru wody otoczenia a żółta to taka żarówkaSą tacy,którzy uważają,że wysoki połysk powłoki kołowrotka odstrasza ryby,więc żółta pletka to gwarancja braku brań . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 zanim ktos z nas sie zamieni w rybe to wszelkie dywagacje na ten temat sa tylko dywagacjami. Ja glownie lowie okonie i szczupaki (no bo w irlandii w sume nic innego nie wystepuje) i nie widze by im przeszkadzaly kolory plecionnek jak cos to juz predzej stalka - ostatnio uzywam takiej bardzo grubej 45lbs (ale na oko jest z 2x grubsza od foxowej 30lbs) i okonie nia sa rzadkoscia jak tylko zejde z przyneta powiedzmy ponizej 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Żółta, biała, niebieska, zielona - rybie bez różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 To tez tylko dywagacja zanim ktos zostanie ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 no i tylko potwierdzilas wszystkie poprzednie spostrzezenia Ps co do jakosci przelotek uzywam tylko relatywnie tanich wedek (mam chyba jedna wedke za powyzej 100 euro a i tak jej niemal nie uzywam wiekszosc w zakresie 30-90 euro) do tego czesto przynajmniej 1 przelotka w kiju jest wymieniona z powodow losowych na towar rownie losowy (byle co tej samej wielkosci co w wedkarskim mieli pod lada nawet nie wiem czy nowe) i nidgy nie mialem problemow ze strenem/zylkami. Nie wedkuje w ciezkich warunkach glownie dosyc czysta torfowa woda bez zatopionych drzew etc... Z chińskimi przelotkami bywa różnie. Czasami jest to wyrób przyzwoity, a nawet bardzo dobry, a czasami piłują tak, że aż żal słuchać. Oczywiście najważniejsza jest szczytowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Więc właśnie, opinia może być subiektywna i wtedy zaczynają się często przepychanki {jeśli adwersarzom brakuje empatii}. Dlatego staram się zamieszczać tylko same pomiary. dziś kawałek Mikado inazuma x-plode 0,18 mm -18,35 kg. ciutke grubsza niż power strike 30lb a pomiar na ok 0,5 m kawałku wykazał 12 kg dwa razy i raz 14 kg. urywała się ok 2 cm od bezwęzłowej agrafki. W miare miękkie 150 m za 60 złPS. przy poprzednich testach zawsze podawałem najmniejszą uzyskana wartość,no bo co jest warta maksymalna? A na dodatekKAMIL JEST WIELKI Bardzo zaciekawił mnie ten post. Kupiłem plecionkę Power Strike 50 lb pod kątem wyjazdu do Norwegii. Sprawdziłem wytrzymałość i pękała w okolicy 12-13 kg, nigdy na węźle.Z tego wynika, że lepiej zaopatrzyć się w 30 lb, bo jest mocniejsza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrado Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Dzień dobry ja polecam plecionkę Dragon HM8X Edytowane 13 Stycznia 2015 przez konrado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) A coś w rodzaju: "dzień dobry" to gdzie? Edytowane 11 Stycznia 2015 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Bardzo zaciekawił mnie ten post. Kupiłem plecionkę Power Strike 50 lb pod kątem wyjazdu do Norwegii. Sprawdziłem wytrzymałość i pękała w okolicy 12-13 kg, nigdy na węźle.Z tego wynika, że lepiej zaopatrzyć się w 30 lb, bo jest mocniejsza??? Witam, ktoś już pisał o tym, że grubsze pletki nie zawsze wytrzymują więcej niż cieńsze, mam nadzieję wszystkie moje jeszcze raz sprawdzić co im się zmieniło po sezonie. Generalnie temat grubości i wytrzymałości nie jest łatwy. Mam wrażenie że jest to produkt mocno niestabilny nawet nowy i uznanych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francisco scaramanga Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Ale 50 lb okolo 12-13 kg?? Dobrze, że sprawdziłem tą plecionkę, bo mam możliwość jeszcze zaopatrzyć się w 30 lb przed wyjazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 tutaj mozna dowiedziec sie wiecej niz z czytania fusow http://www.paulusjustfishing.com/4linetestingbuy.htm strona linkowana wielokrotnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirbula Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Siema wszystkim Od dwóch sezonów łowię rybki na tej plecionce DYNEEMA MICRO TEX jak dla mnie rewelacja cena do jakości brak jakich kolwiek splątań czy tak zwanych ''bród'' teraz zamawiałem koledze dwa rozmiary i testował ja od początku grudnia do końca na sandaczach i szczupakach i powiedział, cytuje ''BELLA" Edytowane 12 Stycznia 2015 przez sirbula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi