Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Używałem tej plecionki w wersji 0,16/9kg (yellow). Dobry stosunek ceny do jakości. Jest mocno przegrubiona ale ma też sporo zalet - wytrzymałość ok, miękka, zero splątań. Na innych zestawach mam podobne średnice PP, Strena oraz Berkley i znaczących różnic w użytkowaniu nie zauważam.

• 2 tygodnie później...

Używałem Mistrall Shiro. W tym przedziale cenowym to chyba jedna z lepszych.

Nie strzępi sie, nie przeciera tak łatwo i jest w miare sztywna.

Zbytnio spłaszczona te ż jakoś nie jest, jak to bywa z tanimi plecionkami, które wyglądają jak tasiemka.

Jest nawet mocna i nie strzela tak szybko.

Ogólnie nie było z nią problemu. 

Jaka możecie polecić plecionkę pod połowy bolenia? Do tej pory na ten gatunek ryb polowałem jedynie z żyłka 0,20. Chciałbym sie na koniec sezonu przesiąść jeszcze na plecionkę. Myślałem o średnicy 0,10-0,12. Poławiane bolenie na jeziorze, średnio 58-70cm ale są tez kabany po 80+. Czy ta średnica będzie wystarczająca?

Żbiku , zależy na jakim kijku jeszcze będziesz ją miał - jak jakaś uncjówka to mniej niż 0,15 (patrząc na grubość wzór PP) nie zakładaj.

Edit :

Sorry teraz doczytałem, że woda stojąca - nie wiem nie wypowiadam się bo na stojącej wodzie nie umiem łowić boleni ;)

Edytowane przez Szymon82

Używałem Mistrall Shiro. W tym przedziale cenowym to chyba jedna z lepszych.

Nie strzępi sie, nie przeciera tak łatwo i jest w miare sztywna.

Zbytnio spłaszczona te ż jakoś nie jest, jak to bywa z tanimi plecionkami, które wyglądają jak tasiemka.

Jest nawet mocna i nie strzela tak szybko.

Ogólnie nie było z nią problemu. 

Ale jest strasznie "sznurkowata". Piłuje przelotki, jak zła.

No kij dosc mocny - Batson XST1144F. Żyłka 0.20 spisuje sie bardzo dobrze. Myśle o cienkiej plecionkę z racji konieczności dalszych rzutów.

Hamulec ustawiony bardzo lekko, pierwszy strzał bolenia odpuszcza spora ilośc linki, stad zastanawiałem sie właśnie nad 0.12 jako najbardziej optymalna średnice. Plecionka będzie również używana na Wisle.

Ale jest strasznie "sznurkowata". Piłuje przelotki, jak zła.

Shiro ostatnio używam 0,06 do okoniowania i w porównaniu z superhiper Daiwą mam wrażenie, że jest nawet cichsza :P i się nie plącze co przy Daiwie było zmorą. Może to nie jest takie same 0,06 ;)  ale za 1/3 ceny Daiwy  sobie chwalę.

Jaka możecie polecić plecionkę pod połowy bolenia? Do tej pory na ten gatunek ryb polowałem jedynie z żyłka 0,20. Chciałbym sie na koniec sezonu przesiąść jeszcze na plecionkę. Myślałem o średnicy 0,10-0,12. Poławiane bolenie na jeziorze, średnio 58-70cm ale są tez kabany po 80+. Czy ta średnica będzie wystarczająca?

Tanio i dobrze P-Line od Psulek, taką w kole 10 lb

Polecam Mikado nihonto octa braid 8 splotowa super jakosc do ceny 45pln,

Ale cholernie delikatna. Byle kamyczek czy patyczek i już po plećce :(  Mam ją jako zapasówkę ale niestety musiałem ją trochę połowić. Na Wisłę za delikatna lecz na czystą wodę naprawdę dobra.

Witam.

Przyglądam się takiej YGK G-Soul EGI Metal,kto korzysta proszę o opinię

teraz mam G-soul X3 jestem zadowolony.

Testowałem. Bardzo fajna. Miękka, dobrze się rzuca i stosunkowo gładka. Jak każda YGK długo trzyma parametry. Jedyna wada (w moim przypadku) - kolor, a w zasadzie 5, czyli inny kolor co 10 metrów.

Zastanów się nad YGK g-soul-białą. Bardzo, bardzo fajna.

Szukam cienkiej daleko lotnej plecionki która zastąpi mi żyłkę 0,16 której w tym sezonie używałem na okonie.  Łowiłem dość głęboko z dużej odległości i niestety żyłeczka słabo sobie radziła.

Budżetowo podchodząc do zakupu pomyśl o Kamatsu Techron, koniecznie oliwkową 0,03. Chcąc mieć coś topowego zastanów się na Momoi Oshikage, jest jej parę "średnic" do wyboru.