przemyslaw_pajak Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Mam problem z varivas. Rwie się nawet na średnich szczupakach. Miał ktoś tak? Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Zależy którym Miałem kiedyś 8 splotowego sea bass - po 1 łowieniu w narwi nadawał sie do wyrzucenia Uzywałem ich podstawowych 4 splotowego - high grade PE - są super - złego zdania nie powiem. W tamtym sezonie uzywałem duela 8 splotowego od Mefisto - wytrzymał cały sezon przy boleniach w Wiśle wiec tez dał rade - pózniej sprzedałem kołowrotek z tym duealem czy dalej żyje nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Sławek nie tylko ty masz wypadki z Octa Braid :-) U mnie po jednym wypadzie wylądowała w koszu :-) W tym roku testy plecionki Xzoga. Jak narazie ok ale za mało jeszcze była wyciurana po krzakach zeby coś o niej napisać. W zapasie zawsze poczciwa 4splotowa PP , ta mnie nigdy w krzaczorach nie zawiodła. Wiem wiem PP juz nie modna itd ale jako jedyna wytrzymuje przeciąganie po krzakach, grążrelach i kamiorach :-) Traci kolor, szumi, sztywna jak diabli...ale NIE PĘKA w najmniej oczekiwanym momencie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Sławek nie tylko ty masz wypadki z Octa Braid :-) U mnie po jednym wypadzie wylądowała w koszu :-) W tym roku testy plecionki Xzoga. Jak narazie ok ale za mało jeszcze była wyciurana po krzakach zeby coś o niej napisać. W zapasie zawsze poczciwa 4splotowa PP , ta mnie nigdy w krzaczorach nie zawiodła. Wiem wiem PP juz nie modna itd ale jako jedyna wytrzymuje przeciąganie po krzakach, grążrelach i kamiorach :-) Traci kolor, szumi, sztywna jak diabli...ale NIE PĘKA w najmniej oczekiwanym momencie :-)Mam podobne wnioski.Jak miałem pp to nie narzekałem i nie zastanawiałem się czy kamienie,krzaki itd.Pozniej zaczęło być głośno że pp można bardzo często trafić podróbki więc zacząłem kombinować i szukać.W tym roku kumpel mówi po co kupować drogo,kup tanio i raz na sezon.Więc tak zrobiłem i mosz...zastanawiam się kiedy strzeli znów,pół biedy jak na uwadzie a co będzie jak uwad ruszy i wtedy strzeli...? p.s.już tak kiedyś na salmo parsęty straciłem rybę życia bo mi się nie chciało wymienić żylki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Sławku ja bym stracił sandacza życia przez to gie jakim jest octa. Zresztą krótkie i treściwe stwierdzenie: po kilkunastu wypadach z 150m ( łowiska: Wisła i jeziora pi razy oko 50/50) zostało jej +80m. Wtedy się wkurzyłem i poszła do tam gdzie jest jej jedyne i należyte miejsce: kibel. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslaw_pajak Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Zależy którym Miałem kiedyś 8 splotowego sea bass - po 1 łowieniu w narwi nadawał sie do wyrzucenia Uzywałem ich podstawowych 4 splotowego - high grade PE - są super - złego zdania nie powiem. W tamtym sezonie uzywałem duela 8 splotowego od Mefisto - wytrzymał cały sezon przy boleniach w Wiśle wiec tez dał rade - pózniej sprzedałem kołowrotek z tym duealem czy dalej żyje nie wiem Tak 8 sportowy seabass. Masakra. Zastanawiam się co teraz kupić. Myślałem nad duel hardcore x8 Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Przy okazji, czy ktoś już próbował tę plecionkę DRAGON Magnum 4X? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslaw_pajak Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Zależy którym Miałem kiedyś 8 splotowego sea bass - po 1 łowieniu w narwi nadawał sie do wyrzucenia Uzywałem ich podstawowych 4 splotowego - high grade PE - są super - złego zdania nie powiem. W tamtym sezonie uzywałem duela 8 splotowego od Mefisto - wytrzymał cały sezon przy boleniach w Wiśle wiec tez dał rade - pózniej sprzedałem kołowrotek z tym duealem czy dalej żyje nie wiem Tak chodzi o 8 splotowy seabass. Masakra. Kasa wyrzucona w błoto. Zastanawiam się co teraz kupić. Myślałem nad duel hardcore x-8Tak 8 sportowy seabass. Masakra. Zastanawiam się co teraz kupić. Myślałem nad duel hardcore x8 Sent from my D6503 using Tapatalk Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bayrt Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Widziałem, że parę osób tutaj pisało już o Octa Braid Mikado, do Was ( którzy używali ) kieruje to pytanie, jak ta plećka się sprawuje? ( Raczej odpuszczam sobie zaczepiste miejsca jak wisła, ). Chodzi mi bardziej o jej jakość, miękkość, trwałość. Głównie na sandacze, okonie. Pozdrawiam i dziękuję serdecznie za wszelką pomoc Witam! Plećki używałem od dwóch lat. Byłem z niej bardzo zadowolony (0.1). Dość mocna, rzeczywiście się odbarwia, na sandaczyki, okonie i szczupaczki zupełnie wystarczała. O wiele lepiej mi odpowiadała jak skręcająca się przereklamowana PP (0,08, 0,1). Jednak w tym roku zdradziłem tą plecionkę na rzecz Daiwa J-braid. Gładka, cicha, nie skręca się. Zobaczymy co będzie po sezonie. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bony20 Opublikowano 24 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Uzywałem ich podstawowych 4 splotowego - high grade PE - są super - złego zdania nie powiem. Potwierdzam, jest mocna. Na 0,06 wyciągnąłem z rzeki niezły kawał grubej gałęzi. A Octa 0,08 po pierwszym wędkowaniu się zmechaciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Z racji tego,że nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie w wątku "mój ul" to zadam je ponownie tutaj,może znajdzie się jakaś osoba która mi odpowie,czy plecionka Power EYE PeeWee,nada się pod małego wobka\smużaka na klenia\pstrąga?czy lepsza jednak do tego będzie żyłka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Zagadnienie ciekawe, bo zbyt gruba linka zakloca prace malych wobkow czy cykad, plecionki klenie nie lubia, a jesli fluorocarbon...to jakiej srednicy? Bo chcialoby sie w miare mocno, gdzies pod 0,20 mm, ale to sie gryzie z przykladowo 3 cm wobkami. Jak komponujecie zestawy kleniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knajcik1321 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) czesc dostalem 2 plecionki 0.10 i 0.16 ogolnie gdybym sam wybieral kupił bym 0.13 ok. była by idealna na szczupaka/sandacza ,nawinalem 0.16 i wydaje mi się troche za gruba ,rzuty krótkie i robi się ''żagiel'' pytanie czy 0.10 będzie dobra? Ryb nie zamierzam łowić duzych choć wiem ze może wziąźć większa ,ale wolę mieć komfort w łowieniu Edytowane 27 Maja 2016 przez Spejs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej2401 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Zagadnienie ciekawe, bo zbyt gruba linka zakloca prace malych wobkow czy cykad, plecionki klenie nie lubia, a jesli fluorocarbon...to jakiej srednicy? Bo chcialoby sie w miare mocno, gdzies pod 0,20 mm, ale to sie gryzie z przykladowo 3 cm wobkami. Jak komponujecie zestawy kleniowe? Moje klenie lubią plecionkę 0,06 A tam gdzie jest kamieniste dno lub gałęzie dowiązuję przypon z żyłki 0,14 lub 0,16. Fluorocarbonu nigdy nie stosowałem .... drogi jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horac Opublikowano 28 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 (edytowane) Dragon jigging braid, super plecionka do 100 zl. Mam 0.06 lowie lekko na drop shota z LES70MLF, narazie nie moge nic zlego powiedziec o niej. Wczesniej mialem Mamoi Oshikage i strasznie sie na niej zawiodlem, wystarczylo polowic w pol-slonej wodzie i rwala sie w rekach strasznie.. cala poszla do kosza. Edytowane 28 Maja 2016 przez horac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Od koncowki zeszlego sezonu uzytkuje pletke Jaxona Combat XTN (wlokna Spectra), jak dla mnie bardzo dobra plecionka za male pieniadze. Co moge powiedziec, koloru narazie nie stracila, nie mechaci sie jest przyzwoicie gladka, miekka, delikatnie szumi na przelotkach. Co wazne mlynek nie ciagnie jej miedzy rolke, co przy poprzedniej (Mistrall Siro) bylo nagminne, srednice te same 0,10, lecz widac golym okiem ze Mistrall przegrubiony. Poprzednio uzywany Colmic Fire Power, zacna plecionka, lecz po 2 sezonach mojego uzywania strzepila sie, za to jak w miare swieza to idealnie gladka byla. Kolor nie mowie bo blednie w praktycznie kazdej plecionce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 czesc dostalem 2 plecionki 0.10 i 0.16 ogolnie gdybym sam wybieral kupił bym 0.13 ok. była by idealna na szczupaka/sandacza ,nawinalem 0.16 i wydaje mi się troche za gruba ,rzuty krótkie i robi się ''żagiel'' pytanie czy 0.10 będzie dobra? Ryb nie zamierzam łowić duzych choć wiem ze może wziąźć większa ,ale wolę mieć komfort w łowieniu Na 0,16 wyholujesz już małą submarine, duże opory powietrza przy zarzucaniu, duży opór wody, takie przekroje używają już wędkarze dorszowi.0,10 będzie wystarczająca, choć to zależy od producenta, omijaj MISTRALL-a i JAXON-a, z mojego doświadczenia to chyba najgorsze plecionki na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Kolego a wszystkie plecionki Jaxona i Mistralla miales, uzywales?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 A Ty wszystkie? Chyba nie znajdziesz na żadnym forum kogoś kto używał wszystkich.Używałem Shiro MISTRALL-a, mechaci się, nasiąka wodą i puchnie. Po kilku godzinach spinningu wygląda jak dżdżownica w futerku.Z plecionek JAXON-a, w miarę przyzwoita jest Sumato Premium w przekroju 0,06mm - trzyma parametry określone przez dystrybutora w granicach przyzwoitości.Przyznaję, że nie znam ich nowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Nie , ale to twoja wypowiedz wskazywala na to ze uzywales wszystkich. Wracajac do tematu, mialem Shiro i tylnej czesci ciala nie urywa, glosna szumi jak cholera, brudzi, przegrubiona mega. Traci kolor i to szybko, fluo i zielona, ale bardzo mocna. Jaxon Combat jak wspomnialem narazie bardzo przyzwoita plecionka, wszystko ma czego chce, przy tym smieszne pieniazki kosztuje bodajze 150m, 32zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 O ile się orientuję, Combat nie ma już w ofercie. Co do Shiro całkowicie zgadzam się z Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ratatata Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Półtora sezonu "katuję" (w cudzysłowie, bo wędkuję niezbyt intensywnie - po kilka do kilkunastu godzin co drugi tydzień) MIKADO Octa Braid w przekrojach 0,08 (głównie), 0,14 (sporadycznie) i nie mam zastrzeżeń. Z kolorami jest jak w każdej plecionce, schodzi, najszybciej i najskuteczniej żółty - pierwsze kilkanaście metrów w krótkim czasie staje się niemal białe. Najdłużej trzyma kolor czarny, plecionka staje się ciemnoszara, co w żaden sposób nie pogarsza jej właściwości.@huligan77, moja 0,08 wyjęła w ubiegłym roku szczupaka 70cm, nie ważyłem ale na oko miał na pewno blisko 3 kg, poza tym wyciągnąłem na niej zaczep w postaci zbutwiałego konara, którego z samej ciekawości zważyłem - waga wskazała 4,5kg, a plecionka nawet nie jęknęła.Po przewinięciu na drugą stronę posłuży mi kolejny sezon.Mimo, iż jestem zadowolony z Octa Braid, chcę w tym sezonie przetestować nową plecionkę DRAGON-a Magnum 4X. Ze słyszenia podobno rewelacyjna - okaże się. Wooow super właśnie o to mi chodziło, całkiem ładnie sobie poradziła jestem pozytywnie zaskoczony, naprawdę nieźle. Ciekawy jestem jak to jest jednak z ta rozpiętością opinii od czego to zależy bo z tego co zauważyłem to albo się ją kocha albo nienawidzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Domyślam się, że to zależy od serii produkcyjnej, bo mnie też trafiła się jedna szpula Fluo 0,10 fatalnej jakości. Używam głównie czarnej i jak na razie nie narzekam. Mam też kilku znajomych, którzy nie mają do niej zastrzeżeń. Myślę, że dużo też zależy od intensywności użytkowania i charakteru łowiska. Ja moje Octa używałem na jeziorach w okolicach Kurnika i na Warcie w okolicach Poznania, a 0,14 w Bałtyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybnycasanova Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Widziałem, że parę osób tutaj pisało już o Octa Braid Mikado, do Was ( którzy używali ) kieruje to pytanie, jak ta plećka się sprawuje? ( Raczej odpuszczam sobie zaczepiste miejsca jak wisła, ). Chodzi mi bardziej o jej jakość, miękkość, trwałość. Głównie na sandacze, okonie. Pozdrawiam i dziękuję serdecznie za wszelką pomoc Ja przez pewien czas używałem jak kręcił mnie fanatycznie spinning, powiem że zadowolony byłem, nawet jeśli chodzi o jakieś przeszkody typu kamienie, zbutwiałe konary, przy jakimś hardcorze mi się zdarzyło oberwać ale to każda by nie dała rady no chyba że metalowa linka rodem z poławiaczy krabów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ratatata Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 Domyślam się, że to zależy od serii produkcyjnej, bo mnie też trafiła się jedna szpula Fluo 0,10 fatalnej jakości. Używam głównie czarnej i jak na razie nie narzekam. Mam też kilku znajomych, którzy nie mają do niej zastrzeżeń. Myślę, że dużo też zależy od intensywności użytkowania i charakteru łowiska. Ja moje Octa używałem na jeziorach w okolicach Kurnika i na Warcie w okolicach Poznania, a 0,14 w Bałtyku. Że łowisko i eksploatacja to wiadomo, ciekawi mnie właśnie z tą serią produkcyjną bo tak dobre produkty mogą serio tracić na wartości i ktoś się zraża a nie powinien. Teraz boję się sam kupić Chociaż jestem póki co mocno mimo wszystko zachęcony z czystej ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi