Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem kolego miałem PP, jak i robinsona phantoma, Jaxona jakiegoś. Mówię tu o pletkach ze spectry. P-Line nie ma sobie równych. Kilka z włókna dyneema ale jak dla mnie to włókno o kant d..y roztrzas. Przynajmniej do ceny 70zl bo takie miałem.

A napisz mi proszę, czym oba włókna się różnią, że dzieli je wg Ciebie taka przepaść?

Bo wpis nr 33 http://jerkbait.pl/topic/18264-plecionka-kt%C3%B3ra/page-2

i cytat  "Dyneema i Spectra to właściwie to samo tylko produkowane przez dwie różne firmy" ze strony https://raksa.com.pl/webpage/co-to-jest-dyneema-spectra-i-kevlar.html

może sugerować coś zgoła innego?

Edytowane przez Młody wędkarz
  • Like 2

Artech

Też mówię o 4 splotowej bo takie miałem i PP i teraz P-Line.

Kolego nie mam zielonego pojęcia czym się różnią nie interesuje mnie to, nie będę się zagłębiał. No może to samo ale skoro produkują je dwie różne firmy to możliwe że technologie wytwarzania mają inną stąd ta różnica. Wiem z własnego doświadczenia, każda linka jaka miałem że spectry ma moc, nie strzępi się, żadne brody itp. Natomiast miałem kilka linek z dyneema i tu jest całkowicie odwrotnie.

Edytowane przez Bolo8888

I tu się zgodzę z obrafm. Mam doczynienia na codziec z poliamidem może nie wędkarskim ale jednak. Właśnie przyszedł nam wczoraj materiał ze stilonu i jest to zupełnie inny poliamid niż ten którego używaliśmy na codzienne. Mimo takiej samej grubości i o takim samym szczepie.

• Like 1

I tu się zgodzę z obrafm. Mam doczynienia na codziec z poliamidem może nie wędkarskim ale jednak. Właśnie przyszedł nam wczoraj materiał ze stilonu i jest to zupełnie inny poliamid niż ten którego używaliśmy na codzienne. Mimo takiej samej grubości i o takim samym szczepie.

Znaczy się z Taniości ... czyli bierzecie im taniej tym lepiej. Szanujący się dostawca nie wprowadza na rynek towaru, aż tak diametralnie różniącego się o jakim piszesz. Ostatnim w takim przypadku wyjaśnieniem jest pomyłka.

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 1

I tu się mylisz, poliamid ze stilonu jest droższy. Chodzi o to że jest mniej kurczliwy i sztywniejszy.

Kolego na produkcji spędziłem "kilka" lat i coś tam kumam. I w żadnej firmie nie zdarzyło mi się wypuścić na rynek towaru czy też półproduktu znacząco odbiegającego od norm i bardzo różniącego się od siebie czyli takiego o jakim napisałeś. Koniec offa w tym temacie z mojej strony.

• Like 1

Ja cię doskonale rozumiem tylko tu chodziło o porównanie materiału jakim jest poliamid ze niby materiał cały czas ten sam z nazwy a jednak różnice są. To samo się tyczy spectry i dyneema niby ten sam materiał a jednak nie. Przynajmniej z mojego doświadczenia używanych linek. Ot tyle.

Dokładnie koniec offa.

Jak ktoś nigdy nie próbował P-Lina polecam szczególnie za tą kasę.

Jako fan i wierny tej plecionce od lat ponad 10ciu (Saratoga Shadow Strike White 10lb) postanoilem do lzejszego zestawu postawic rozmiar 6lb, Za kilka dni powinna trafić do mnie wtedy porobie jakies fotki testy węzłowe z filmikiem. Puki co  10lb otworzyła swoj 4 ty sezon :). Pozdro 

• Like 3

Dobra panowie to mam do wyboru kilka firm ktoś coś podpowie?

Więc zaczynamy

1.Spectra extreme breid

2.Proberos Premier pro Series Geflochtene

3.Line thing Goal

4.Glance Line Craft

5.Pe Fiber from Japan

6.Anmuka fishing

7.Jof

Teraz proszę o podpowiedzi ewentualnie chciałbym zrobić glosowanie ale nie wiem jak to ogarnąć Może moderator pomoże pozdrawiam

Z tego co widzę powybierałeś najtańsze chińskie linki. Nie pakuj się w to, istnieje duże ryzyko że przyjdzie szmelc. Jeśli chcesz dobrze i cały czas tanio to wybierz coś z bardziej markowych chińczyków np.: KastKing, SeaKnight, Piscifun.

Tutaj masz osobny temat poświęcony chińskim linkom: http://jerkbait.pl/topic/80269-plecionki-z-chin/

Używałem 8X, stosując się do porad bardziej doświadczonych castingowców przeszedłem na 4X. Przyznam że nie dostrzegam szczególnej różnicy, ale może zbyt krótko castinguję żeby tę różnicę dostrzec.

• Like 3

Z tego co widzę powybierałeś najtańsze chińskie linki. Nie pakuj się w to, istnieje duże ryzyko że przyjdzie szmelc. Jeśli chcesz dobrze i cały czas tanio to wybierz coś z bardziej markowych chińczyków np.: KastKing, SeaKnight, Piscifun.

Tutaj masz osobny temat poświęcony chińskim linkom: http://jerkbait.pl/topic/80269-plecionki-z-chin/

Kolego wybralem takie bo mam je na miejscu to raz dlatego pytam które warto wziąść pod uwagę na droższe narazie mnie nie stac bo lecze się z Raka a to są też wydatki dlatego pytam osób które używały o opinie może być na rok za 300 metrow zapłacę 10€ a takie inne kosztuja dużo drozej takrze prosiłbym o jakieś opinie pozdrawiam

Kolego wybralem takie bo mam je na miejscu to raz dlatego pytam które warto wziąść pod uwagę na droższe narazie mnie nie stac bo lecze się z Raka a to są też wydatki dlatego pytam osób które używały o opinie może być na rok za 300 metrow zapłacę 10€ a takie inne kosztuja dużo drozej takrze prosiłbym o jakieś opinie pozdrawiam

Jaka grubość /wytrzymałość cię interesuje?