Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Do wędki od 10-40gram typowo szczupak sandacz do troszkę ciezszego łowienia do 30gram no I drugą do wędki od 2-15g taka uniwersalna moja do niej myslałem tak Nad o 0,14 max 0,16 targam nią wrzystko od boleni po okonie.

Jak chcesz to wsyle ci nowa kastking 15lb 0.14 mm, 135m i troche fluorocarbonu na przypony.

• Like 2

Używałem tej plecionki w zeszłym sezonie w trzech grubościach 0,06 0,10 i 0,14. Łowię głównie w Narwii i Wiśle więc nie miała lekko. Klasyczna plecionka czterosplotowa, bardzo podoba do Momoi JigLine. Jak na 4 sploty jest gładka i w miarę śliska,nie "siepie" się. Ja jestem zadowolony z niej, spełniła swoje zadanie. Raz miałem sytuację że 0,10 strzeliła nie na węźle tylko w połowie odległości, poza tym bez przykrych niespodzianek. Ze swojej strony mogę polecić.

Edytowane przez pawello
  • Like 1

Plecionka to nie żyłka. Dwuletniej zupełnie nie obawiałbym się. Obetnij około metra i wypróbuj moc, jeśli uzyskasz wynik około 70% tego co napisano na szpuli, to będzie wynik nie odbiegający od reguły... ;)

Edytowane przez Alexspin

Cześć, dostałem od znajomego 2 metry plecionki Shimano Kairiki 0,07 mm , 4,5 kg zielona . No cóż pierwsze to badanie palcami , naprawdę śliska i cienka , trochę tasiemka czyli podobna do chwalonej przeze mnie Pee Wee . W trzech próbach zerwania na łączniku bezwęzłowym wytrzymała od 2,7 do 3,1kg urwana krótko , natomiast próbę szorowania przeszła słabo, szybko się postrzępiła

Tomek

• Like 3

Czy mógłby ktoś polecić plecionkę którą widać najlepiej w każdych warunkach? Testowałem daiwa j 8 braid multi color.. Była dobrze widoczna ale niestety tylko przez 3 dni wędkowania po czym totalnie wyblakła.. Testowałem też chińskiego kastkinga kolor żółty fluo i ten lepiej trzymał kolor niż daiwa.. z czasem też jednak stał sie blado żółty.. no i nie najlepiej go widać jak jest pochmurno(mam lekkie problemy ze wzrokiem)..jaki kolor byłby optymalny na każde warunki? zielony fluo ? pomarańcz fluo?

Czy mógłby ktoś polecić plecionkę którą widać najlepiej w każdych warunkach? Testowałem daiwa j 8 braid multi color.. Była dobrze widoczna ale niestety tylko przez 3 dni wędkowania po czym totalnie wyblakła.. Testowałem też chińskiego kastkinga kolor żółty fluo i ten lepiej trzymał kolor niż daiwa.. z czasem też jednak stał sie blado żółty.. no i nie najlepiej go widać jak jest pochmurno(mam lekkie problemy ze wzrokiem)..jaki kolor byłby optymalny na każde warunki? zielony fluo ? pomarańcz fluo?

Jak dla mnie bardzo dobrze trzyma kolor np.niebieski Varivas High Grade PE.Mam na myśli tego czterosplotowego który już dość długo jest na rynku.

• Like 1

Wydaje mi się , że tak od PE 1,5 w górę to wszystkie są nieźle widoczne , przynajmniej dla mnie ( i na stosunkowo krótkim kijaszku )  :) . Kumpel miał 2,0 i było super , choć ja tak grubo nie łowię . Ale w tych cieńszych plecionkach dla mnie pomarańcz i czerwień , choć absolutnie najlepiej postrzegałem nad wodą białą Duel Hardcore X8 PE 1,5 .

• Like 1

Szukaj linki czerwonej albo pomarańczowej.Z dostępnych na rynku masz pomarańczowego Dragona HM8X FORTE,czerwonego Spiderwire Stealth i Momoi Jigline MX8

Linki czerwone i pomarańczowe są bardzo dobrze widoczne.Z dostępnych na rynku masz pomarańczowego Dragona HM8X FORTE,czerwonego Spiderwire Stealth i Momoi Jigline MX8.

• Like 1

Dzięki bardzo koledzy za odpowiedzi.. Troche poczytałem, poszperałem i wydaje mi sie że wybór padnie na momoi riu jin fluo orange.. Mam fluorocarbon soflex od momoi i bardzo sobie chwale bo jest naprawde mocny, 0,18 wyciągałem z wody takie kłody i konary że sie dziwiłem że przypon nie strzelił..Ale to już inny temat.. Dzięki wszystkim :)

• Like 1

Jeśli przeczytałeś ten wątek dobrze wstecz to mam nadzieję ,że natknąłeś się na niewszystkie pozytywne opinie o Riu Jin. Przypomnę , że jest dość gruba i nie zawsze przewidywalna jeśli chodzi o pękanie , ale faktycznie kolor trzyma super i to chyba najbardziej okrągła jaką miałem w rękach