Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza się. Miałem nadzieję, na bardziej zbliżone średnice ☺ alle ... Jutro będę mieć sławetnego techrona w rozmiarze 00.6 i teoretycznej wytrzymałości około 5 kg. Jak czas pozwoli zajrzeć na pocztę to Ci podeślę wtedy porównanie będzie bardziej obiektywne i zobaczymy czy, a jeżeli tak to jak bardzo się różnią te dwie znane i polecane plecionki o podobnych parametrach.

Dla odmiany nawinąłem na POTM-a plecionkę Fishmaker 0,06 (teoretycznie 4,9kg), akurat taką plecionkę miałem pod ręką. Grubość wizualnie porównywalna z Techronem 0,04/4kg. Jeśli pogoda dopisze jutro po południu zobaczę jak się zachowuje. Porównanie może być trochę wypaczone, bo Fishmaker 8X, a Techron 4X, ale popróbować można.

• 2 tygodnie później...

We środę Fishmaker fluo orange 0,06 (Wędzisko Dagger Royal Spirit 1-6g + SeaKnight POTM, Sulejowskie-betony, dość silny boczny wiatr). Przynęty do 2g nie do obsłużenia, nagminne brody. Dopiero powyżej 3g leciały bezproblemowo na około 15m, natomiast powyżej 6g osiągały ponad 25m. Poza tym wędzisko bez jęknięcia obsługiwało przynęty 9-gramowe, więc jest mocno niedoszacowane. Plecionka z przynętami od 3g bardzo dobrze zdała egzamin bez splątań i odstrzałów. Po krótkim wypadzie trudno ocenić utratę koloru, nie dostrzegłem również żadnych postrzępień.

Wczoraj Kamatsu Techron olive green 0,03 (wędzisko Storm Adventure 3,5-7g + Tatula CT100HSL z płytką szpulą, Warta w Burzeninie, umiarkowany boczny wiatr). Przynęty od 5 do 14g, wędzisko bardzo mocno niedoszacowane, za to plecionka bardzo dobrze spełniała swoje zadanie, wyjątkowo mocna, bo specjalnie dla próby wykonywałem rzuty dynamiczne. Żadnego odstrzału, 14-gramowa wahadłówka Jaxon Ukla leciała na około 40m. Plecionka nie miała żadnych oznak utraty koloru, ani strzępienia.

Wreszcie opanowałem rzuty znad głowy :D :D :D

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

CD testów w piątek Dragon Magnum 4X fluo 0,08 (wędzisko Pinnacle Vision T 6' 7-21g + Tatula CT100HSL z płytką szpulą, Sulejowskie-betony, lekki boczny wiatr). Przynęty 6-25g,odległości rzutów 20-30m. Plecionka bez zarzutu. Niestety bez ryb (nie tylko ja, 4 spinningistów i dwóch odległościowców również bez ryby).

Jedyna ryba jaką widziałem, to dryfujący martwy szczupak około 40cm...

041277c7d41730b6med.jpg :( :( :(

Edytowane przez Alexspin

Od początku tego sezonu intensywnie użytkuje prawie codziennie titana 008 , dosc cienka i nie tasiemkowata. Rzuty bardzo dalekie dobrze zawiazana trzyma fajnie. Na szybko do łowienia jak najbardziej ok , lowie srednio 6 dni w tygodniu po pare godzin i zaczelem zauwazac lekie strzępienie. myślę ze za te cene mega fajnie , i jak bedzie trzeba kupie kolejny raz za ok 2 miesięcy, phantoma nie mialem ale jestem ciekaw opini.

Kiedyś Łiplasze były opisywane tak, że to wytrzymałość była bliska podanej na opakowaniu, ale "średnicę" trzeba było pomnożyć przez 2 i dodać jeszcze trochę...

Swoją drogą to chore, że w przypadku linek wędkarskich (tak plecionek jak i mono) w ogromnej większości parametry są przekłamane i trzeba albo zaryzykować i sprawdzić samemu albo pytać ludzi którzy już daną linkę używali. Przecież to jawne kłamstwo i oszukiwanie konsumentów!

Szczególnie wk..a mnie podawanie na pudełku "potencjalnej maksymalnej masy ryby" co niby jest opisane ale w taki sposób, że połowa kupujących myśli że to wytrzymałość linki a śmiem twierdzić, że wprowadzani w błąd są celowo i świadomie.

• Like 3

Cześć Alek, Phantoma  w kolorze green mam na dwóch multikach. 0,06 na Scorpionie 1001 i 0,15 na Tatuli Type R. Idzie teraz trzeci sezon. Są bardzo dobre. Ja nie narzekam. Co prawda rzadko łowię w rzekach, ale np. ostatnio na Bzurze na zaczepach puszczał przypon, linka wytrzymywała. Mają to coś, co lubię w plecionkach. Nie kleszczą się na szpuli, są trwałe i trzymają wytrzymałość. To dobre linki w dobrej cenie. Miałem Strena 6 lb. Kleszczył się na szpuli, blokował rzuty. Robinson o niebo lepszy. Żeby nie było, uważam Strena za bardzo dobrą linkę ale przy grubszych rozmiarach. Wiem Alek, iż raczej łowisz multikiem lekko i do takiego łowienia z całą odpowiedzialnością tę linkę Ci polecam. :)Z naszej krajowej dystrybucji świetna jest też Dragon Jiggin Braid. 0,18 zaczyna u mnie już 4 sezon na 20lb Batsonie. Chodziła na trzech młynkach. Daiwa Procaster, Luna 203L a teraz na Shimano Metanium XT 2005. Targała wszystkie rodzaje przynęt o masie do 60 g.

Edytowane przez Novis
  • Like 2

............

Szczególnie wk..a mnie podawanie na pudełku "potencjalnej maksymalnej masy ryby" co niby jest opisane ale w taki sposób, że połowa kupujących myśli że to wytrzymałość linki a śmiem twierdzić, że wprowadzani w błąd są celowo i świadomie.

Alexspin podawał wyżej link do linek Robinsona- a tam jeszcze lepszy bajer  :lol: przy danych wytrzymałościowych:

** maksymalna waga holowanej ryby zależy od umiejętności wędkarza

Czyli widzisz: nie ważna moc linki a umiejętności :doh:

• Like 1

I masz rację. Miałem taki krótki etap gdy chodziłem za sumem na lokalnym stawie. Miałem nawiniętą plecionkę Robinsona a dokładnie ich brandu Good Fish Black Spider 0.4... :D wyglądała jak sznurek, strzępiła się jak sznurek. Suma nie złowiłem, a sznurek zostawiłem. Może się przyda do jakiegoś "survivalu" :)

• Like 1

Może ktoś używał Spiderwire dura-4 braid? Zamówiłem w ciemno pod mocniejsze łowienie.Cena niska więc nie oczekuje zbyt wiele ale może nie będzie tragedii.

Plecionke przetestowałem. Miękka jest,brody się nie robią.Przekrój względnie okrągły.Mocna jest i co najważniejsze nie strzępi się nawet na kamieniach.Polecam bo względem ceny naprawdę jest bardzo dobrej jakości.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Hej koledzy

mam nadzieje że pomożecie, na dniach stanę się szczęśliwym posiadaczem Phenixa SP 962 Ul(cw.4-16,line rating 2-10lb), będzie to pierwszy mój "lekki" spinning- inne kije do co najmniej 30 gr.

Wchodzę więc z dużym optymizmem na teren mi całkowicie nieznany, wczoraj wieczorem jednak zorientowałem, sie że po pierwsze, nie wiem czym kręcić( to udało mi sie rozwiązać a przynajmniej tak myślę-Ryobi Zauber ze szpulą 3000), to totalnie nie wiem co na to nawinąć. Głownem celem jest duża rzeka,wędkę mam zamiar stosować wszędzie, i na wszelkie gatunki ryb od klenia po sandacza na lekko. Jako że lekkość sugeruje teren kleniowo-boleniowy- a wcześniej nigdy nie nastawiałem sie na takie łowy, prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o rady.

Wybrałem sobie Powers Strike 10lb białą, ale ze względu że byłaby to już nie pierwsza pletka w tym roku to nie chciałbym wydawać ponad 100+ na nią. Więc czekam na propozycje bardziej doświadczonych kolegów.Na cięższym zestawie użytkuje 0,15lb JMC Adventure 8braid.

Edytowane przez Nemeryn

Jeśli chodzi o "pletkę" to nie potrafię Ci doradzić, bo nawet nie wiem co to jest, ale gdybyś chciał nawinąć na kołowrotek plecionkę, to zerknij na KAMATSU Techron Olive Green. Moim zdaniem i z mojego doświadczenia ta plecionka dorównuje okrzyczanej i przereklamowanej Power Pro, a jest od niej znacznie tańsza.

Powodzenia w połowach. :)

• Like 1

Witam, chłopaki co polecicie do sumowego spiningu? Miałem spiderwire, miękka i wytrzymała ale łatwo ulegała urazom nawet przy strzelaniu strzępiła się od rękawicy. Macie jakieś sprawdzone typy?

power stricke 50 lb  . Życzę powodzenia przy próbie zerwania :D :D

• Like 1