Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy jakie te szczupaki chcesz łowić. Popatrz na wytrzymałość linki. 20lb to 10kg. Jeśli łowisko nie jest zaczepowe, a szczupaki nie zagryzają krów wchodzących do wody, to wg mnie 20lb wystarczy. Jeśli natomiast trzeba zatrzymać zaciętego metrowego predatora na sile przed zawadą to śmiało 30lb albo lepiej.

Nie żałujcie sobie Panowie . Ja na kiju do 80g mam 38lb a na kiju do 180g 50lb . To moje zestawy do szczupaka ne lekko i ciężko :D :D. Ale łowię wśród zawad  gdzie rybkę trzeba szybko wyhamować no i pan wąsaty lubi mnie czasem też odwiedzić .....

Panowie tak na szybko potrzebuje plecionki pod wąsa z brzegu na spinn. OK. 300m i myślałem o średnicy 0.28-0.32mm choć srednica wiele nam nie mówi ale chodzi o jakis odnośnik. Ważne żeby nie była tragicznie droga ☺ myślałem o starej znanej power pro tylko czy ktoś zna kogoś pewnego z forum lub sklep dystrybucja na usa.

PEE WEE też 8 jak i 4 sploty. W zeszłym roku jeden z kolegów zarzucał że słabo trzyma kolor. Ja w tym roku swoją w końcu używałem trochę więcej, faktycznie na początku trochę wyblakła ale dalej już nie. Są jeszcze wyroby z Chin. Niektóre opisałem w odpowiednim wątku.

Tomek

• Like 1

Dzięki za info.

Co do plecionek x8. Po zakupie kolejnej, tym razem Sunline Super PE 8 PE 1,2 , wyleczyłem się jak na razie z ich stosowania. Przy deklarowanej wytrzymałości 6kg, miała problem z uniesieniem 4kg, a dodajmy jeszcze niewielkie uszkodzenia podczas łowienia, które jeszcze bardziej obniżą wytrzymałość. Dlatego wolę głośniejsze x4, bez obawy, że strzeli w najmniej oczekiwanym momencie.

• Like 2

Dzięki za info.

Co do plecionek x8. Po zakupie kolejnej, tym razem Sunline Super PE 8 PE 1,2 , wyleczyłem się jak na razie z ich stosowania. Przy deklarowanej wytrzymałości 6kg, miała problem z uniesieniem 4kg, a dodajmy jeszcze niewielkie uszkodzenia podczas łowienia, które jeszcze bardziej obniżą wytrzymałość. Dlatego wolę głośniejsze x4, bez obawy, że strzeli w najmniej oczekiwanym momencie.

Cześć, no to chyba nie jest tak jak piszesz. Na moich pudełkach Sunline nie było podanej grubości tylko wytrzymałość w funtach, 12 LB to nie jest 6 kg. Plecionki 4-sploty są bardziej wytrzymałe na przetarcie ale raczej nie są lepiej opisane i też potrafią strzelić kiedy chcą. Więc czemu dostało się tym 8 splotów ?

Tomek

Cześć, no to chyba nie jest tak jak piszesz. Na moich pudełkach Sunline nie było podanej grubości tylko wytrzymałość w funtach, 12 LB to nie jest 6 kg. Plecionki 4-sploty są bardziej wytrzymałe na przetarcie ale raczej nie są lepiej opisane i też potrafią strzelić kiedy chcą. Więc czemu dostało się tym 8 splotów ?

Tomek

No wiadomo 12LB to nie 6kg. Sugerowałem się tym opisem Sunline Super PE 8 PE 1,2. Podczas testów nie podniosła 4kg. natomiast np. Varivas Avani Sea Bass Premium PE 1,2 bez problemu, nie mówiąc już o Power Strike 6LB. Trzeci sezon na kołowrotku i dalej mega mocna.

Edytowane przez Kadet

Trzeba jednak porownac grubosc do deklarowanych opisow LB czyPE,bo zdarzaja sie jednak roznice i co z tego,ze jest moc,jezeli plecionka jest grubsza.

Po lewej Varivas PE 1,5. Około 10 h nad wodą.

Po prawej Varivas PE 1,2. Jeden sezon

W środku Sunline PE 1,2. Jakieś 3 h nad wodą.

Chyba nie widać zbyt dużych różnic w średnicach.

post-48905-0-72414600-1534937288_thumb.jpg

• Like 2