Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

A czy przypadkiem wytrzymałość PS jest podana po amerykańsku, czyli na węźle, a pozostałych liniowa? Bo ja nijak nie mogłem zrozumieć dlaczego 13 lb Varivas przegrywał z 10 lb Spiderwire  :ph34r: ??

Linki czysto przykładowe: PP 0.10 mm - 5 kg https://allegro.pl/power-pro-plecionka-0-10mm-135m-5kg-zielona-i6895353121.html

PP 0,10 - 3 kg - https://allegro.pl/plecionka-power-pro-0-10mm-135m-zielona-i5850955445.html

Mikado Nihonto 0.10 mm - 7,7 https://allegro.pl/plecionka-nihonto-fine-braid-0-10mm-150m-fluo-i6752206551.html

Varivas 0,10 mm - 9.07 https://allegro.pl/plecionka-varivas-high-grade-x8-150m-0-10mm-japan-i7493012472.html

Powyższe linki to tak względem najgrubszy-najcieńszy.

Edit: W sumie to fajnie brzmi: "Twoje 0,10 mm jest grubsze od mojego 0,10".

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Varivas 1,2 Pe po sezonie łowienia jest nadal mocniejszy, minimalnie ale jednak jest pomimo minimalnie większej średnicy,od nowej Sunline 1,2 Pe. Po takim okresie łowienia ta pewnie będzie szczelać przy każdym mocniejszym zacięciu. Dlatego dla mnie sprawa jest prosta . Założę x8 pewnie, ale tylko do dłubania okoni.

Co do opisu to faktycznie pojechali, 20,9 lb to gruba przesada.

Edytowane przez Kadet

… i w ten sposób robi się wędkarzy "w konia"...

Kupujcie drogiego Varivasa, bo najmocniejszy... :D  :D :D  

Ja bym to inaczej określił. Za ceną często ukryta jest wytrzymałość na przetarcie, trwałość koloru, ciasność splotu, ograniczenie tendencji do zakleszczania się, ograniczenie hałasu, etc. A tu różnice potrafią być znaczne.

Kupując plecionkę sugeruję się przede wszystkim wytrzymałością. Jeżeli linka opisana jest jako 15 lb na węźle, to przynajmniej wiem czego się po niej spodziewać. Jej grubość jest sprawą drugorzędną, ale jeżeli zaczyna mi przeszkadzać, to nawijam cieńszą. Generalnie staram się używać linek takich, które pozwalają na jak najszybsze wyholowanie ryby. Jak przy tym nie traci koloru, jest cicha, nie kleszczy się na szpuli, to już jest super.

• Like 4

Szkoda, że linki (zarówno żyłki jak i plecionki) dostępne na naszym rynku rzadko posiadają w opisie parametr lb na węźle. Za to krajowi dystrybutorzy opisują moc plecionki w "wyśnionych" w pijanym widzie kg i na pewno nie na węźle. :angry:

• Like 2

Za duży procent wędkarzy wierzy w opisaną średnicę i wytrzymałość na opisie z pudełka, żeby dystrybutorom opłacało się coś zmieniać. Gdybym był sprzedawcą również bym zawyżał parametry, bo nie wygrałbym z konkurencją i poszedł z torbami. Proste.

Wytłumacz mi proszę Kamil co miałeś na myśli. Zapewne masz rację, tylko idąc tym tokiem rozumowania musiałbym kupić nie 15, a 20 lb wytrzymałości żeby mnie zadowolić.

• Like 1

Panowie prawda jest taka co już wielokrotnie zostało napisane, że jeden lubi ogórki, a drugi ogrodnika córki. Ja jak mam piniądz to kupuję egi metal. Jak nie mam to mikado nihonto octa braid, a jak mam sporo czasu to wcześniej kupuję sprawdzone przez Tomka chińskie plecionki. Zamierzam też sprawdzić polecanego varivasa 4 splotowego. Mogę też dodać, iż duel 8 splotowy to dość delikatna linka raczej na czyste i bez zaczepowe wody. U mnie z racji masy roślinności kiepsko się sprawdziła.

• Like 1

Bez przesady, wystarczy żeby podawali wytrzymałość na chyba najpopularniejszym węźle jakim jest Palomar i chwatit…

Ps

Ewentualnie niech piszą uczciwie, że jest to wartość dla wytrzymałości liniowej.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Bez problemu mogę zawiązać ten sam typ węzła w sposób, który da znacznie różną wytrzymałość

Ja też.

Źle zawiązany węzeł zawsze będzie słabszy od prawidłowego wiązania. Uważam za najmocniejszy Trilene modyfikowany, ale jeśli zwoje będą zachodziły na siebie, lub nie będą równoległe, traci na wytrzymałości nawet 50%.

Edytowane przez Alexspin

To już tak trochę po aptekarsku. To nie laboratorium przecież. Myślę, że świadomie będziesz dążył do jak najstaranniejszego zawiązanego węzła. Niedoszacowanie wytrzymałości pozwala na znaczne ograniczenie błędu człowieka. Ile faktycznie może znieść plecionka opisana liniowo ze źle zawiązanym węzłem?

Jam chłop prosty. W praktyce Spiderwire Dura Silk 10 lb potrafiła rozgiąć hak 4/0 na zaczepie. 15 lb to już moc. Debiut z Varivasem 13 lb zakończył się odstrzałem, generalnie po dwóch wyjściach nad wodę wylądował w koszu. Może był już zużyty, stary - nie wiem. Wiem, że jak do tej pory PP, Stren, Spiderwire nie przysporzył mi niespodzianek. Tylko, że nie wiedzieć czemu są "przegrubione".

To też zależy jaka. MOMOI Lure Soul PE 0.10 na pewno wytrzyma około 70% tego co opisane (4,1kg/9lb), natomiast mam poważne wątpliwości czy MIKADO Octa Braid 0,10 wytrzymałaby choćby 30% tego co opisano (7,75kg).

Ps

Nie ma się o co sprzeczać, dyskusja akademicka, bo nikt tego nie sprawdzi... ;)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

To już tak trochę po aptekarsku. To nie laboratorium przecież. Myślę, że świadomie będziesz dążył do jak najstaranniejszego zawiązanego węzła. Niedoszacowanie wytrzymałości pozwala na znaczne ograniczenie błędu człowieka. Ile faktycznie może znieść plecionka opisana liniowo ze źle zawiązanym węzłem?

Jam chłop prosty. W praktyce Spiderwire Dura Silk 10 lb potrafiła rozgiąć hak 4/0 na zaczepie. 15 lb to już moc. Debiut z Varivasem 13 lb zakończył się odstrzałem, generalnie po dwóch wyjściach nad wodę wylądował w koszu. Może był już zużyty, stary - nie wiem. Wiem, że jak do tej pory PP, Stren, Spiderwire nie przysporzył mi niespodzianek. Tylko, że nie wiedzieć czemu są "przegrubione".

Pewnie gdyby nie były przegrubione też by podzieliły los Varivasa.

Hmmm... w robocie mam maszynę do badania siły zrywającej, sprawdzę jakby zamocować plecionkę i czy dało by radę sprawdzić.

Cześć, ze dwa trzy lata temu jeden z kolegów zerwał kilka linek na takim profesjonalnym urządzeniu. Podał wyniki i potem przepadł. Były podobne do tego co osiągamy na wagach wędkarskich. Ale gdybyś te testy robił i miał taką możliwość to ciekaw jestem jakie wartości osiągniesz ze względu na szybkość wzrastającej siły. Po iluś tam testach plecionek moim zdaniem plecionki są "kruche" tzn szybko narastające obciążenie zerwie szybciej linkę niż powoli narastające. Więc do plecionek wcale nie powinniśmy używać twardych kijów tylko bardziej miękkie. A jeśli kij twardy to plecionka grubsza. To takie przemyślenia po ostatnich paru testów mi się nasunęło. Oczywiście może być tak że te kilkanaście czy kilkadziesiąt metrów plecionki na tyle amortyzuje strzał zacięcia , że ten fakt można pominąć

Tomek

Edytowane przez kostom63
  • Like 4

Gdzieś na amerykańskim forum widziałem poradę, by przy wybórze japońskiej plecionki nie kierować się podaną wytrzymałością na opakowaniu, lecz pod względem deklarowanej „grubości” w PE. Dla przykładu gdy chcemy plecionkę np. 10lb ( do tej pory używaliśmy PP 10lb) to wybieramy plecionkę PE1.0 (przelicznik 10xPE1.0 = 10lb). Wtedy nie powinno być niespodzianek ze zbyt niska wytrzymałością, a grubościowo to nawet PE1.2 może być cieńsza od plecionki amerykańskiej 10lb.

• Like 2