Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

mimo ochow i achow z forum ja bym sie trzymal z daleka od varivasa, Mialem 2 szpulki - tracily kolor i wytrzymalosc w oczach. mialem bodaj super pe model (do wyszukania na forum) bodaj 9kg a po tygodniu lowienia ledwo 3 czy 4 kg wytrzymywal.

Co do plecionki pod casta ja mam taka filozofie: 1 uzywam duzych przynet z mocnymi kotwicami = jak jest zawad twardy to czesto jest problem bo kotwiczki tak hop siup nie rozprostujesz. 2 przynety sa raczej ciezkie = latwo odstrzelic

3 odleglosc rzutu nei jest krytyczna a jerka ciezko prowadzic na bardzo dlugiej lince. = uzywam grubych (30-50lbs) plecionek na zwyklym (slamer 360) kolowrotku. Pozatym multik nei wydaje sie tak podatny na grubosc linki jak zwykly kreciol.

Oczywiscie do lowienia na gumy (opad gleboka woda linka gruba stawia opor) to juz raczej 15-20lbs.

Użytkuje od majówki Varivasa Avani sea bass premium 0.8 lub 1 PE. Służy do opadu szczupakowo-sandaczowego w średnio zaczepowym łowisku. Powiem tak... Jest bardzo miękka, cicha na przelotkach, rzuca się bardzo daleko tą linką, ale... No właśnie ale ???? po kilku wyjazdach dość mocno wyblakła i potrafi strzelić kilka metrów od węzła. Nie wiem czym jest to spowodowane. Wiem tylko że sezon 2019 będzie pod znakiem Power Pro????(znowu) od kolegi z forum.

• Like 1

Użytkuje od majówki Varivasa Avani sea bass premium 0.8 lub 1 PE. Służy do opadu szczupakowo-sandaczowego w średnio zaczepowym łowisku. Powiem tak... Jest bardzo miękka, cicha na przelotkach, rzuca się bardzo daleko tą linką, ale... No właśnie ale po kilku wyjazdach dość mocno wyblakła i potrafi strzelić kilka metrów od węzła. Nie wiem czym jest to spowodowane. Wiem tylko że sezon 2019 będzie pod znakiem Power Pro(znowu) od kolegi z forum.

to samo dzieje mi sie z wszystkimi "gladkimi" plecionkami i zadna "szorstka". Probowalem power pro, stren, ygk g soul, varivasa super pe, daiwa j4, daiwa samurai, daiwa tournament, daiwa hgw jeszcze jaka, penn international i masa innych co nazw nei pamietam.

Jedynymi wyjatkami sa multikolorowe daiwy tournament etc. Ale to byly jedyne sumowe linki 50-80lbs jakie uzywam wiec nie widac oslabiania tak szybko jak na niteczce 10 lbs.

Wlasnie sam mam dylemat co robic z okoniowka - lowie czesto na odleglosciach i glebokosciach na ktorych zylka sie nie sprawdza - dodatkowo czesto siadaja spore szczupaki na okoniowke. Stren niemilosiernie halasuje na przelotkach i 10lbs jest calkiem gruby - wiatr go zwiewa. 8lbs stren juz tylko jest dostepny ciemno zielony (nie lubie ciemnych linek do spina). A daiwe j4 (kupilem ostatnio 600m 15lbs i 300m 9lbs) trzeba praktycznie po kazdym lowieniu obcinac o kilkanascie/kilkadziesiat metrow. - skoczy sie chyba tak, zr do okoniowki zuzyje 9 i 15lbs j4 (bo na inne mocniejsze ryby bym jej swiadomie nie zalozyl) a w miedzyczasie zakupie 8lbs strena poki jeszcze sa.

Kolega używa plecionki P-Line X-TCB. 8 splotów ze specjalną powłoką teflonową dzięki czemu się nie strzępi i rzuty są dalsze. Oczywiście po dłuższym czasie powłoka się ściera, ale kolega jest zachwycony.

Jest też wersja 4-ro splotowa trochę tańsza.

--- 

Ja osobiście idę budżetowo i kupuję na Aliexpresie 4-ro splotową KastKing SuperPower.

Jedyna wada jak dla mnie to, że jest głośna na przelotkach. 

• Like 1

Użytkuje od majówki Varivasa Avani sea bass premium 0.8 lub 1 PE. Służy do opadu szczupakowo-sandaczowego w średnio zaczepowym łowisku. Powiem tak... Jest bardzo miękka, cicha na przelotkach, rzuca się bardzo daleko tą linką, ale... No właśnie ale po kilku wyjazdach dość mocno wyblakła i potrafi strzelić kilka metrów od węzła. Nie wiem czym jest to spowodowane. Wiem tylko że sezon 2019 będzie pod znakiem Power Pro(znowu) od kolegi z forum.

A ja własnie z Power Pro będe przesiadał sie na  Varivasa Rock premium , mam power pro 0.15 i o ile jest dosc cicha na przelotkach i nie odbarwia sie jakos znacznie to jak dla mnie lubia wystepowac brody na niej . Dlatego spróbuje czegoś innego . 

Dzikeuje Panowie za odpowiedzi na temat varivasa.

Kolega używa plecionki P-Line X-TCB. 8 splotów ze specjalną powłoką teflonową dzięki czemu się nie strzępi i rzuty są dalsze. Oczywiście po dłuższym czasie powłoka się ściera, ale kolega jest zachwycony.

--- 

Ja osobiście idę budżetowo i kupuję na Aliexpresie 4-ro splotową KastKing SuperPower.

Wlasnie za namowa kolegi z forum sprzedajacego sprzet zamowilem P-Line TCB czterosplotowa. 40zl za 135m na allegro . Cena super. Bedzie do mojego pierwszego castingu. Nie bedzie tak zal jak odstrzeli plecionka 1zl za 1mb.

Używam Varivasa Avani sea bass drugi sezon pod bolenia i nie narzekam. Ani ona super dobra ani szczególnie kiepska. Po prostu plecionka. Używam 1,2 PE ale te 20,9 lb to można między bajki włożyć  :lol:  :lol:  Wygląda jak 10 lb i tyle realnie bym jej dał.

• Like 3

Tylko te 10 lb było napisane zapewne na amerykańskiej szpuli. Osobiście nie potrafię się przerzucić na japońskie opisy linek. BTW (może ekipa Catch-Zone się na mnie nie obrazi), ale znów jest co studiować http://www.catch-zone.com/plecionki-lupa-aneks-aneksu-czesc-3/

• Like 3

czy jakakolwiek z wspolczesnych power pro (ostatni raz mialem na kolowrotku power pro okolo 10 lat temu - byla wtedy tylko 1 wersja) jest podobna do oryginalu/strena? w sensie wyraznego splecionego sznurka a nie tych nowoczesnych gladkich wynalazkow? zalezy mi tylko i wylacznie na cieniutkiej okoniowej niteczce (ew jakis dostepny w polsce produkt najlepiej zolty wytrzymujace realnie te 3-4kg?) Tutaj jeszcze moge dostac zielonego strena 8lbs

--- 

również od 2 sezonów używam kastkinga i jestem mega zadowolony. Zgodzę się, że na początku są głośne ale po paru wypadach jest spoko ( na fuji mniej słychać) :)

• 2 tygodnie później...

Ciekaw jestem jak z wytrzymałością KastKinga? Wziąłem sobie z alika ale jako zapas 10lb i 20lb. Grubsza jest niż 10lb innej firmy opisanej jako 0.15 1,0 PE, a ma niby 0.09 - 0.17 to bym się zgodził.

Może ktoś się wypowie trochę o innych plecionkach firmy major craft x8 i egi metal.Potrzebuję do UL i do trochę cięższego L. Może nie kombinować i brać egi metal? Major craft kusi splotami i wysoką wytrzymałością liniową. Przy zestawieniu obu 0.6 PE jest niby to samo - cenowo, wytrzymałościowo i metrowo, 0,5 PE idzie już na korzyść major crafta. Biorąc egi się nie sparzę, ale za to może 8 splotów nie będzie trzeszczeć. Najchętniej bym porówna obie plecionki z bliska...

Edytowane przez Astral

• 3 tygodnie później...

...co do połowów typu L Egi metal PE 0.6 to Kolega się nie zastanawia. To, że coś ,,huczy" na przelotkach to nie powinien być problem, Kolega nad wodą powinien na czym innym skupić się. To powinno pozostać jako tzw. szum otoczenia, jest, lecz nie przeszkadza w połowie.A co do przeliczeń, to zdecydowanie jestem za amerykańskim przeliczaniem, ,,mocy" linki. Nie ma po co komplikować sobie życia, tym bardziej w temacie hobby :P. A za dobre pieniądze Kolega dostanie 150 mb.

Edytowane przez bob74

Następca linki Momoi Takumi JigLine już sezon na rynku.

Ktoś używał i podzieli się swoją opinią ?

attachicon.gif 1089159e457eb5ec680ce8a0c80e.jpeg

Mam ambiwalentny stosunek do tej linki. Używałem jej krótko w ubiegłym roku w dwóch rozmiarach 0,10 i 0,14. Pierwsza plątała się jak oszalała i poszła do kosza po kilkugodzinnym wędkowaniu. Druga wytrzymała trzy wyjazdy po kilka godzin, ale później również zasiliła wysypisko, bo strzępiła się niewiele mniej niż MISTRALL Shiro, a łowisko raczej nie jest kamieniste, za to porośnięte osoką aloesową, więc to kolce osoki tak postrzępiły JigLine.

Hmmm... Miałem Power Pro, Nihonto, Dragon Fishmaker. Wszystkie się zużywają. PP najwolniej z używanych.

A może by tak kupić kilometr aliexpressowego Kastkinga i wywalać po każdym łowieniu 20 użytych metrów?

Ja tak teraz robie z daiwa jx4 czy jak jej tam z f-m (jest za bodaj 40pln/300m).ps jeszcze mi sie nigdy nie zuzyl stren mam grubsze 30lbs kawalki na kolowrotkach x lat.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk