bomber Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 To zamiast prowadzić czczą dyskusję, wskaż koledze rzetelnie opisaną plecionkę japońską z Aliexpress… Czytaj ze zrozumieniem.Napisalem,ze chinskie nie sa opisywane uczciwie.Przynajmniej te z ktorymi ja mialem do czynienia.Jak juz wczesniej pisalem polecam Angryfish 9splotow,najciensza jaka jest 15lb.,ale jej srednica-grubosc bedzie oscylowala ok.0,18-0,20mm i bedzie odpowiadac japonskiemu pomiarowi PE 1,2-1,5 blizej jednak 1,2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) Cześć, nie lubię tego robić (czyli się powtarzać) ale, prawidłowo opisana plecionka to Sunline 8PE Tomek Edytowane 12 Lutego 2019 przez kostom63 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Są opisy i opisy i te z dystrybucji naszej i chińskiej, mocno różnią się z opisami japonskimi.Kolega wyżej, chyba po prostu pytał o plecionkę, która jest oznakowana jako 0,12 i ogólnie jej "normalne" przegrubienie jest znane i ma tego świadomość. Nie pisał o autentycznej 0,12 mm, bo raz trudno ją zmierzyć, a drugie ze świecą szukać. W plecionce ważniejsze są walory użytkowe i trwałość, niż dokładnie określana grubość. Choć oczywiście bywają bardziej i mniej przegrubione, dlatego każdy normalny wędkarz szuka grubości, która najbardziej mu odpowiada "optycznie", a opisana grubość, to tylko wskazówka.Takie czepialstwo nic nie wnosi do tematu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) Ciekawe jak optycznie przekona sie na odleglosc,a do Chin kawalek jest. Edytowane 12 Lutego 2019 przez Darek64 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Jaką plecionkę 0,12mm 300 m polecilibyście z aliexpres?na morską troćKonrad weź Shimano Kairiki/300m/ jest u Mefisto-miałem i przetestowałem,jest ok za niedużą kasę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Konrad weź Shimano Kairiki/300m/ jest u Mefisto-miałem i przetestowałem,jest ok za niedużą kasę To prawda, używam od dwóch sezonów i jestem zadowolony. Nie przegrubiona specjalnie, dość gładka, i oznakowana jako 0,10 dawała sobie radę z przypadkowymi sumkami do 1,3m i brzanami ponad siedemdziesiątkami. Jeden sezon intensywnego łowienia wytrzymuje, to zadowalające, godna polecenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 OK, wiadomo, że średnice plecionek to sprawa względna, więc jak one się mają "grubością" do 0,12 mm Daiwy Tournament 8braid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 OK, wiadomo, że średnice plecionek to sprawa względna, więc jak one się mają "grubością" do 0,12 mm Daiwy Tournament 8braid?Krótko-olej Daiwę weź Shimano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 I wszystko jasne Kumpel plećki szuka i myślałem o aliexpres przy okazji innych zakupów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lexi Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Kilka dni temu nawinąłem na Shimano SuperAero 4000gt plecionkę SUFIX832 0.15mm z nastawieniem na troć z brzegu z możliwością przyłowu szczupaka (Szwecja, Bråviken). Pierwsze wrażenia: super śliska, zero hałasu (w porównaniu np do Berkley FireLine Braid Tracer ), bardzo wytrzymała ( zero ryb, za to wyholowałem 1x1m krę o grubości 15cm na której utknęła moja przynęta więc ją odzyskałem). Chyba podmienię mojego FireLine który mam na Mitchellu Mag Pro R 3000 na Sufixa tyle, że w okolicy 0.10mm z nastawieniem się na Szwedzkie okonie z kija 10-30g.Na szczupaki mam Berkley FireLine Braid Svartzonker 0.35mm i ta plecionka jest chyba niezniszczalna ale śmierdzi jakimś smarem i na początku jest trochę sztywna ale po kilku godzinach jest dużo lepiej..bo ten sufix to solidna linka jest,.... ogólnie mam wrażenie ze Berkley od jakiegoś czasu zatrzymał się technologicznie - datuje to na okres gdy wypuścili jakaś linkę (już nie pamiętam nazwy) która miała być "cristal clear" a była po prostu biała i nasiąkała woda jak kiepski sznurek do wieszania prania .... ..a może mi się zdaje a to raczej Japończycy wyszli o dwie długości do przodu - ostatnio co wezmę w łapy to mi szczena opada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Koledzy polecicie jakieś 2 plecionki pe 04 do łowienia okoni na wodzie stojącej. Wcześniej miałem varivasa 02 sle już wiem za aż takiej cienkiej nie potrzebuje. Poproszę o jakieś propozycje. Co sądzicie o plecionkę sunline siglone x8. Chodzi ni o dobra plecionkę sle tak do max 200 zł za sztukę. Pozdrowiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lexi Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Koledzy polecicie jakieś 2 plecionki pe 04 do łowienia okoni na wodzie stojącej. Wcześniej miałem varivasa 02 sle już wiem za aż takiej cienkiej nie potrzebuje. Poproszę o jakieś propozycje. Co sądzicie o plecionkę sunline siglone x8. Chodzi ni o dobra plecionkę sle tak do max 200 zł za sztukę. Pozdrowiam Sunline pe egi ult hs8 - to polecam.........ostatnio wpadla mi w rece DUEL Armored F+PRO...zacnie wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Ja polecam YGK egi metal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Ja polecam YGK egi metal ona jest 4 splotowa a cos co ma 8 splotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Może Major Craft Dangan X8...? Nie miałem Siglonu...ale Super PE8 była całkiem spoko...tylko PE #0.6 / 6lb była troszkę gruba jak na PE # 0.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Sunline pe egi ult hs8 - to polecam.........ostatnio wpadla mi w rece DUEL Armored F+PRO...zacnie wygladaDuel...mmmmm. mój numer 1. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Możesz spróbować P-Line Super Light PE 0,04. 75 PLN za 100m. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Koledzy polecicie jakieś 2 plecionki pe 04 do łowienia okoni na wodzie stojącej. Wcześniej miałem varivasa 02 sle już wiem za aż takiej cienkiej nie potrzebuje. Poproszę o jakieś propozycje. Co sądzicie o plecionkę sunline siglone x8. Chodzi ni o dobra plecionkę sle tak do max 200 zł za sztukę. PozdrowiamAbsolutnie polecam! Cienka, mocna, cicha na przelotkach i trzyma (pomaranczowa) kolor.Uzywam 16 lb czyli ok.0,17 mm. Na obecna chwile moj faworyt na spinning. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apollo Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Kamatsu olive green swietna plecionka sam uzywam bodajrze numeracja sie zaczyna od 0,03 tylko olive green nie czarna bo to dwie rozne plecionki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 (edytowane) Dotychczas również używałem KAMATSU Techron i potwierdzam w pełni opinię @apolla. Ostatnio na moich castach testuję JMC Adventure. Bardzo zbliżone grubością do odpowiedników Techron, są żółte 0,04/4lb (4X), 0,08/8lb i 015/18lb (8X). Piekielnie mocne i nieco tańsze od Techrona, nie wiadomo jak będą kształtowały się ceny gdy na dobre przyjmą się na rynku.Już wcześniej pisałem - ostrzegam przed JMC 0,03 (3-splotowa), koszmarnie przegrubiona! Edytowane 18 Lutego 2019 przez Alexspin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Cześć, jakoś nie chce mi się wierzyć , że plecionka #1PE wytrzymuje 9 kg. Orientujesz się może czy oszukują na grubości czy na wytrzymałości ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 (edytowane) Z tego co mnie uczono, plecionka nie ma grubości, a poza tym pokaż mi plecionkę której grubość podana na szpuli, po pomiarach laboratoryjnych, będzie zgodna z rzeczywistością. Od pewnego czasu, grubość deklarowaną przez dystrybutora traktuję wyłącznie jako parametr porównawczy. Porównując z MIKADO Octa Braid Fluo 0,14mm/10,15kg i KAMATSU Techron Olive Green 0,14mm/11kg, JMC 0,15mm jest bardzo zbliżona do Techrona, natomiast zdecydowanie wygrywa z Octa. PSNa JMC 0,08 wyholowałem pełnego wody starego gumofilca (kalosza, nie wędkarza), ważył na pewno więcej niż 5kg. Edytowane 20 Lutego 2019 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 "Na JMC 0,08 wyholowałem pełnego wody starego gumofilca (kalosza, nie wędkarza), ważył na pewno więcej niż 5kg." To jest meritum naszych rzek... Taaakie ryby w nich pływają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łomżyniak Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Ktoś z was używał tej plecionki : hyple tackle 0.05? Warto kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Z tego co mnie uczono, plecionka nie ma grubości, No grubość to ona ma. Średnicy za to nie ma. Ja natomiast na wspomnianą Sunline akurat w grubości #1,2 PE wycholowałem suma ok 14 kg, ale to ma się nijak do tego czy jest mniej czy bardziej prawidłowo opisana. Jeśli to nie problem wyślij mi ok 2 metry najlepiej nowej sprawdzę ją po swojemu i wszyscy będziemy wiedzieć więcej o tym produkcie. Tomek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi