Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

To zamiast prowadzić czczą dyskusję, wskaż koledze rzetelnie opisaną plecionkę japońską z Aliexpress… ;)

Czytaj ze zrozumieniem.Napisalem,ze chinskie nie sa opisywane uczciwie.Przynajmniej te z ktorymi ja mialem do czynienia.

Jak juz wczesniej pisalem polecam Angryfish 9splotow,najciensza jaka jest 15lb.,ale jej srednica-grubosc bedzie oscylowala ok.0,18-0,20mm i bedzie odpowiadac japonskiemu pomiarowi PE 1,2-1,5 blizej jednak 1,2.

• Like 1

Są opisy i opisy i te z dystrybucji naszej i chińskiej, mocno różnią się z opisami japonskimi.

Kolega wyżej, chyba po prostu pytał o plecionkę, która jest oznakowana jako 0,12 i ogólnie jej "normalne" przegrubienie jest znane i ma tego świadomość. Nie pisał o autentycznej 0,12 mm, bo raz trudno ją zmierzyć, a drugie ze świecą szukać. W plecionce ważniejsze są walory użytkowe i trwałość, niż dokładnie określana grubość. Choć oczywiście bywają bardziej i mniej przegrubione, dlatego każdy normalny wędkarz szuka grubości, która najbardziej mu odpowiada "optycznie", a opisana grubość, to tylko wskazówka.

Takie czepialstwo nic nie wnosi do tematu.

• Like 2

Konrad weź Shimano Kairiki/300m/ jest u Mefisto-miałem i przetestowałem,jest ok za niedużą kasę :)

To prawda, używam od dwóch sezonów i jestem zadowolony. Nie przegrubiona specjalnie, dość gładka, i oznakowana jako 0,10 dawała sobie radę z przypadkowymi sumkami do 1,3m i brzanami ponad siedemdziesiątkami. Jeden sezon intensywnego łowienia wytrzymuje, to zadowalające, godna polecenia.

• Like 1

Kilka dni temu nawinąłem na Shimano SuperAero 4000gt plecionkę SUFIX832 0.15mm z nastawieniem na troć z brzegu z możliwością przyłowu szczupaka (Szwecja, Bråviken). Pierwsze wrażenia: super śliska, zero hałasu (w porównaniu np do Berkley FireLine Braid Tracer ), bardzo wytrzymała ( zero ryb, za to wyholowałem 1x1m krę o grubości 15cm na której utknęła moja przynęta więc ją odzyskałem). Chyba podmienię mojego FireLine który mam na Mitchellu Mag Pro R 3000 na Sufixa tyle, że w okolicy 0.10mm z nastawieniem się na Szwedzkie okonie z kija 10-30g.

Na szczupaki mam Berkley FireLine Braid Svartzonker 0.35mm i ta plecionka jest chyba niezniszczalna ale śmierdzi jakimś smarem i na początku jest trochę sztywna ale po kilku godzinach jest dużo lepiej

..bo ten sufix to solidna linka jest,.... ogólnie mam wrażenie ze Berkley od jakiegoś czasu zatrzymał się technologicznie - datuje to na okres gdy wypuścili jakaś linkę (już nie pamiętam nazwy) która miała być "cristal clear" a była po prostu biała i nasiąkała woda jak kiepski sznurek do wieszania prania ....

..a może mi się zdaje a to raczej Japończycy wyszli o dwie długości do przodu - ostatnio co wezmę w łapy to mi szczena opada 

• Like 1

Koledzy polecicie jakieś 2 plecionki pe 04 do łowienia okoni na wodzie stojącej. Wcześniej miałem varivasa 02 sle już wiem za aż takiej cienkiej nie potrzebuje. Poproszę o jakieś propozycje. Co sądzicie o plecionkę sunline siglone x8. Chodzi ni o dobra plecionkę sle tak do max 200 zł za sztukę. Pozdrowiam

Koledzy polecicie jakieś 2 plecionki pe 04 do łowienia okoni na wodzie stojącej. Wcześniej miałem varivasa 02 sle już wiem za aż takiej cienkiej nie potrzebuje. Poproszę o jakieś propozycje. Co sądzicie o plecionkę sunline siglone x8. Chodzi ni o dobra plecionkę sle tak do max 200 zł za sztukę. Pozdrowiam

Sunline pe egi ult hs8 - to polecam.........ostatnio wpadla mi w rece  DUEL Armored F+PRO...zacnie wyglada

Absolutnie polecam! Cienka, mocna, cicha na przelotkach i trzyma (pomaranczowa) kolor.

Uzywam 16 lb  czyli  ok.0,17 mm. Na obecna chwile moj faworyt na spinning.

• Like 1

Dotychczas również używałem KAMATSU Techron i potwierdzam w pełni opinię @apolla. Ostatnio na moich castach testuję JMC Adventure. Bardzo zbliżone grubością do odpowiedników Techron, są żółte 0,04/4lb (4X), 0,08/8lb i 015/18lb (8X). Piekielnie mocne i nieco tańsze od Techrona, nie wiadomo jak będą kształtowały się ceny gdy na dobre przyjmą się na rynku.

Już wcześniej pisałem - ostrzegam przed JMC 0,03 (3-splotowa), koszmarnie przegrubiona! :(

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

Z tego co mnie uczono, plecionka nie ma grubości, a poza tym pokaż mi plecionkę której grubość podana na szpuli, po pomiarach laboratoryjnych, będzie zgodna z rzeczywistością. Od pewnego czasu, grubość deklarowaną przez dystrybutora traktuję wyłącznie jako parametr porównawczy. Porównując z MIKADO Octa Braid Fluo 0,14mm/10,15kg i KAMATSU Techron Olive Green 0,14mm/11kg, JMC 0,15mm jest bardzo zbliżona do Techrona, natomiast zdecydowanie wygrywa z Octa.

PS

Na JMC 0,08 wyholowałem pełnego wody starego gumofilca (kalosza, nie wędkarza), ważył na pewno więcej niż 5kg. ;)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Z tego co mnie uczono, plecionka nie ma grubości,

No grubość to ona ma. Średnicy za to nie ma. Ja natomiast na wspomnianą Sunline akurat w grubości #1,2 PE wycholowałem suma ok 14 kg, ale to ma się nijak do tego czy jest mniej czy bardziej prawidłowo opisana.

Jeśli to nie problem wyślij mi ok 2 metry najlepiej nowej sprawdzę ją po swojemu i wszyscy będziemy wiedzieć więcej o tym produkcie.

Tomek

• Like 4