Lubuski Opublikowano 17 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 (edytowane) Witam wszystkich zgromadzonych. Na wstępie jako nowy na tym forum, chciałbym się przywitać. Mam nadzieję, że nie raz uzyskam tutaj pomoc w sprawach łowienia na spinning i casting. Castingiem zacząłem łowić o tego miesiąca i już pojawił się mały problem. Wiele lat spinningowałem na gumy używając lekkiego zestawu. Kupiłem w końcu coś cięższego i zainteresowałem się jerkami. Wybór padł na Westin Swim, zobaczyłem kolor, który mi się spodobał i kliknąłem "kup teraz". Jest to Westin Swim 12 Suspending 53g. Jak mam rozumieć tą różnicę między "suspending", a "sinking"?Na opakowaniu od jerka, widnieje informacja, że "suspending" pracuje na gł. ok. 0,5-2m, a "sinking" 1-3m. Problem w tym, że na jerku oprócz gramatury podane jest 1-3m, a jest to wersja "suspending". Czym w takim razie mam się kierować, opakowaniem czy napisem na jerku? Wcześniej znalazłem jeszcze filmik o Westin Swim, gdzie facet powiedział, że "sinking" pracuje w przedziale 4,5-6m. Była to jeszcze wersja prototypowa tej przynęty, przed wyjściem na rynek, więc nie wiem czy się tym też sugerować. Uprzedzając pytanie, łowię głównie na jeziorze, gdzie ok 60% głębokoci to +/- 2,5m, a 40% to 5-6m. Byłbym też wdzięczny, jeżeli ktoś, kto posiada wersję 58g, wysłałby zdjęcie "brzuszka" tego jerka. Pozdrawiam Edytowane 17 Lipca 2023 przez Lubuski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 17 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 To jest głębokość na jakiej możesz nim łowić na takie głębokości bralbym sinking .Suspending to na płytsze wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 17 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 Suspending podczas pauzy powinien zawisnąć na głębokości na jakiej był prowadzony, a Sinking podczas pauzy powinien opadać do dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 17 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 Możesz robić długie pauzy i opuszczać go do dna ten suspending to tak 0.5m zejdzie może 70cm w co wątpię sinking penwie 1-1.5 m przy czym możesz go opuścić na dno lub robić pauzy w których opada zwiększając głębokość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golenia Opublikowano 17 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 Możesz do suspending dać oliwkę walframową 5g pod brzuszek i będziesz miał sinking. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 23 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Do łowienia w Twoim jeziorze i na wspominanych głębokościach wersja suspending będzie właściwa. Obłowisz większość miejsc, a do najgłębszych dołków kup po prostu jakiegoś w wersji sinking . Jako wielbiciel jerków Strike Pro nie byłem przekonany do Westin Swim, ale ... w tym roku w Szwecji okazał się "czarnym koniem". Dobrze, a nawet lepiej pracuje przy zwykłym prowadzeniu, a podczas animacji bardzo ładnie odchodzi na boki. Jak pisali poprzednicy kluczowe są przerwy i momenty zawieszenia w toni. Gdybyś miał problem ze spinaniem się z przyponem to wymień fluorocarbon na drut. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi