Skocz do zawartości

Westin Swim - głębokości tonięcia

Lubuski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zgromadzonych. 

Na wstępie jako nowy na tym forum, chciałbym się przywitać. Mam nadzieję, że nie raz uzyskam tutaj pomoc w sprawach łowienia na spinning i casting. Castingiem zacząłem łowić o tego miesiąca i już pojawił się mały problem. 

Wiele lat spinningowałem na gumy używając lekkiego zestawu. Kupiłem w końcu coś cięższego i zainteresowałem się jerkami. 

Wybór padł na Westin Swim, zobaczyłem kolor, który mi się spodobał i kliknąłem "kup teraz". Jest to Westin Swim 12 Suspending 53g. 

Jak mam rozumieć tą różnicę między "suspending", a "sinking"?

Na opakowaniu od jerka, widnieje informacja, że "suspending" pracuje na gł. ok. 0,5-2m, a "sinking" 1-3m. 

Problem w tym, że na jerku oprócz gramatury podane jest 1-3m, a jest to wersja "suspending". Czym w takim razie mam się kierować, opakowaniem czy napisem na jerku? 

Wcześniej znalazłem jeszcze filmik o Westin Swim, gdzie facet powiedział, że "sinking" pracuje w przedziale 4,5-6m. Była to jeszcze wersja prototypowa tej przynęty, przed wyjściem na rynek, więc nie wiem czy się tym też sugerować. 

Uprzedzając pytanie, łowię głównie na jeziorze, gdzie ok 60% głębokoci to +/- 2,5m, a 40% to 5-6m. 

Byłbym też wdzięczny, jeżeli ktoś, kto posiada wersję 58g, wysłałby zdjęcie "brzuszka" tego jerka. 

Pozdrawiam

Edytowane przez Lubuski

Do łowienia w Twoim jeziorze i na wspominanych głębokościach wersja suspending będzie właściwa. Obłowisz większość miejsc, a do najgłębszych dołków kup po prostu jakiegoś w wersji sinking :). Jako wielbiciel jerków Strike Pro nie byłem przekonany do Westin Swim, ale ... w tym roku w Szwecji okazał się "czarnym koniem". Dobrze, a nawet lepiej pracuje przy zwykłym prowadzeniu, a podczas animacji bardzo ładnie odchodzi na boki. Jak pisali poprzednicy kluczowe są przerwy i momenty zawieszenia w toni. Gdybyś miał problem ze spinaniem się z przyponem to wymień fluorocarbon na drut. Powodzenia :)