Skocz do zawartości

Seryjne Lamiglas'y

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam interesuja mnie opinie na temat seryjnych kijkow tej firmy.O ile wiem ze wedki robione na tych blankach wymiataja to nie wiem jak sie maja do tego wedki fabrycznie robione.cgodzi mi glownie o serie g200 (MBS106ML , MBS96ML ) i Rogue River ( RR90MLS ) jako kleniowe patyki do miotania najmniejszymi pestkami, i dobrym czuciem ich jak ii wobki w okolicach 4-6 cm.Rzeki duze (Wisla) oraz mniejsze (Wislok).Dzieki wszytskim za pomoc.Pzdr

Jozi dobrze to ujął, z tej pary zancznie fajniejszy jest Rouge :) kwintesencja klasyki i kij na lata jak Ci podpasuje nie będziesz chciał go oddać a najnowsze trendy nie idą w tym kierunku więc trudno bedzie przez dłuzszy czas go czymś zastąpić. Potem oczywiście będzie "powrót do legendy" za który trzeba będzie słono płacić itd.

Warto nawet kupić fabryczny i po stwierdzeniu że leży poprawić pod siebie tym bardziej że w CF w dobrej cenie, widziałem też chyba taki kijek na naszej giełdzie, sprawdź :)

Dziekuje panowie.Kijek bedzie na wiosne narazie zbieram informacje.Kiedys kupilem jeden kijek bez dowiadywania sie o niego i skonczy jako boleniowka ( z checia bym go oddal komus ogarnietemu w temacie na testy by ocenil czy ten kijek jest cos warty i do czego mozna go zatrudnic) pozniej kupilem nastepny kijek i teraz sluzy jako okoniowka.Sa to seryjne kijki wiec teraz jesli ma byc jakas seria to sprawdzona ewentualnie pracownia ale bez pospiechu powoli, powoli, powoli :) Nigdy nie mialem wedki z pracowni jednak neraz mialem mozliwosc lowienia nimi; nigdy natomiast tyli samymi blankami w montowaniu seryjnym i customie.Jesli mamy seryjna wedke i z pracowni to czym sie roznia (nie chodzi o to ze mozna lepsze przelotki i megamadafaka wykonczenie) jak sie zmienia czulosc takiej wedki i walory uzytkowe.Dziekuje wszytskim za pomoc.Pzdr

Wędka z pracowni , pod warunkiem że dobrze zrobiona , będzie lepsza od seryjnego kijka własnie pod względem wykończenia, niekoniecznie musi mieć lepsze przelotki , ale na pewno lepiej rozmieszczone , czasem niewielka korekta robi wielką różnicę .

Podobnie doborem rozmiarów i typów przelotek - rodbuilder dobierze to do każdego blanku indywidualnie , a to powoli z wędki wycisnąć dużo więcej ni fabryka dała , zwłaszcza pod względem właściwości rzutowych , dopasowania do ręki wędkarza.

Jak chodzi o czułość to też pewne różnice będą , lecz nie jakieś kosmiczne - to już w największej mierze zależy od właściwości samego blanku.

Jeśli masz mozliwość udaj się do którejś z pracowni - tam na pewno uzyskasz potrzebne informacje, a przede wszystkim pomachasz wędkami.

Porozmawiasz z rodmakerem , i myślę że będziesz dużo bliżej trafienia kijka jakiego sukasz.

Dokładnie tak, w dobrej pracowni powiedzą Ci co mozna z kija wycisnąć i jak to dopasowac do Twoich potrzeb a nie jak go uzbroić żeby się tylko nie złamał, dopasują długośc i styl dolnika to sposobu trzymania przez Ciebie wędki itd.

Tak to wyglada w założeniu i jak będziesz wiedzial czego chcesz (bo to podstawa) to raczej to dostaniesz.

Kij szyty na miarę to tak jak wygląd z garniturem sklepowym a od dobrego krawca.Materiał ten sam, ale jak się schylisz nie strzeli Ci na d... bo krawiec dobrze przeszył nici, marynarka i spodnie nie wiszą jak majty na starej nie powiem co bo jest wszystko dopasowane, samopoczucie Twoje jest lepsze bo wiesz, że dobrze w nim wyglądasz :) .Pewnie coś by jeszcze jakiś mankament w różnicy znalazł ale nie chce się mi już myśleć :) .

Raczej szału nie ma, od razu się nastaw na kupno blanku i indywidualne zbrojenie.To tak jak z st.croix fabryczny jest przyzwoity ale jak zostanie indywidualnie uzbrojony to inna bajka.Tak jak garnitur od dobrego krawca, leży jak ulał :) .

Dokładnie.

Miałem "fabrycznego" i przezbrajał mi go dobry kolega z Wiosk z Tramwajami. Tylko omotki ale jednak coś dobrego z tego wyszło