Skocz do zawartości
  • 0

Płytkie jezioro - blaty jak się dobrać do sandaczy?:)

smk111

Pytanie

Cześć, 

Takie nietypowe pytanie, uczęszczam nad jeziorem które dosłownie jest bez górek prócz wejść do kanałów, proste blaty. głębokość średnia 2,5-3,5m. Dwa kanały łączące jeziora to jedyne górki. Jak w takim jeziorze namierzyć sandacze o tej porze roku? Kompletnie nie mam pojęcia jak się do tego tematu zabrać, ponieważ odczyty na echosondzie to praktycznie sam białoryb, albo tak mi się tylko wydaje. 

Dno piaszczyste, przy brzegach z kapelonami muliste. Zawsze tylko szczupak się trafiał, ale raz znajdując siatkę kłusowniczą stosunek sandacza do szczupaka był na poziomie 6:2, więc potencjał jest :) 

Proszę o wskazówki. 

Edytowane przez smk111

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może być tak, że w dzień leżą  na dnie, a wieczorem ruszają w kapelony. Łowiłem kiedyś na płytkim zbiorniku w którym dało się brodzić i pierwszego sandacza złowiłem o zmierzchu, między grążelami, na wodzie do kolan.  Czasem w dzień z głebszej wody dało się wydłubać jakiegoś na głęboko schodzący wobler, albo jiga. Ale wieczorem trzeba się było odwrócić i rzucać w kapelony woblerem w typie rapali original.

• Like 1

• 0

Ja tez bym spróbował czegoś w typie twitcha lub jaskółek. I próbować w dryfie jak największy obszar obłowić, jak nie ma nic ciekawego na dnie. Teraz latem mogą tez szczupaki tak wyjeżdżać dobrze plus gruby okoń. Jak z dna to szukaj czegoś twardszego pośród mulistego tam powinny być odpoczywajaće nieaktywne i klasycznie przeciążona guma skokami. Generalnie ciężki temat na regularne wyniki.