zetika16 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Trening lakierowania <br /><br /><br /><br />Dzięki Wobi za przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 spox,postawisz jakieś bieszczadzkie ( albo karpackie) jak się kiedyś spotkamy i będzie git! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Masz to jak jak banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Zapowiedź travel 12 lb St croix<br /><br /><br /><br /> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 I z tego miejsca chciałem podziękować kolegom Skalek-77 i Robertowi z BRC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Panowie, jest problem, wygrzebałem dzisiaj flex coat high formula, położyłem lakier na omotki, i wszystko była pięknie ładnie(jak na mnie ) wsiadłem w auto pojechałem do przedszkola po dzieci, wracam rzut oka na lakier i ZONK, lakier jakby miejscami wsiąkł bardziej w nici, pofalował się ?? ogólnie wygląda to beznadziejnie, jakby nie to że już się związał to bym go wywalił.. i teraz pytanie co sie mogło stać?? podejrzewam że to nici(użyłem nie rodbuildingowych) ale z U40 i innymi używanymi wcześniej było ok.. lakierowałem NA RAZ dzieląc travela na 3 razy, każdy segment nową porcja lakieru.. kurde było naprawde poprawnie przed wyjazdem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Wyrównaj pilniczkiem powłokę lakieru i pomaluj drugą warstwę - wyjdzie perfect. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 myślisz?? kurde może to jest jakieś rozwiazanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 To jest bdb. rozwiązanie.Czasami jak mi wyjdzie "śliwka", i drażni mnie to straszliwie, to nie wytrzymuję, biorę pilniczek, szlifuję ile się da i nakładam nową cienką warstwę lakieru - efekt jest miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Odetnij przelotkę , zdejmij lakier z nićmi ostrym skalpelem , przeszlifuj drobnym papierem i zrób porządnie nićmi do tego celu przeznaczonymi bo może okazać się tak że nici za bardzo ścisnęły blank i przy kilku rzutach blank nie wytrzyma takiego ścisku . Można prostować pilniczkiem ,skalpelem czy nawet przeszlifować delikatnie tak jak pisze @Voldemort ale jak omotki są z nici do tego celu przeznaczonymi a nie jakimiś podejrzanymi szewskimi nićmi które nierównomiernie się ścieśniają bo później to może być bardziej poważny ZONK. Nićmi kupionymi w pasmanterii to można robić plecionki i inne duperele ale nie przelotki ! Edytowane 11 Lutego 2014 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Fakt - nieodpowiednie nici mogą zgnieść blank.Nie wiadomo jak "Twoje" nici reagują na lakier, mogą się kurczyć pod jego wpływem (np.podczas schnięcia lakieru), a wtedy dupa zbita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Odetnij przelotkę , zdejmij lakier z nićmi ostrym skalpelem , przeszlifuj drobnym papierem i zrób porządnie nićmi do tego celu przeznaczonymi bo może okazać się tak że nici za bardzo ścisnęły blank i przy kilku rzutach blank nie wytrzyma takiego ścisku . Można prostować pilniczkiem ,skalpelem czy nawet przeszlifować delikatnie tak jak pisze @Voldemort ale jak omotki są z nici do tego celu przeznaczonymi a nie jakimiś podejrzanymi szewskimi nićmi które nierównomiernie się ścieśniają bo później to może być bardziej poważny ZONK. Nićmi kupionymi w pasmanterii to można robić plecionki i inne duperele ale nie przelotki ! Lakier jest świeży więc nie ma potrzeby szlifować, Tomek po potraktowaniu acetonem zejdzie sam płatami, odtłuścić i jechane.Tak jak Artur mówi, nici nie przeznaczone do R.B. to jak nabity pistolet ,można sobie w kolano strzelić, albo i ciut wyżej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Też radziłbym zrobić to od nowa nićmi do tego przeznaczonymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 panowie nici nie są do RB ale są to nici które nie powinny pić lakieru, są nylonowe, już na nich robiłem kiedyś i nic się nie działo niby, ale po dzisiejszej przygodzie lecą w piżdziet..... do kosza... może jakaś podopowiedż co do lakieru flex coat high?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Zdecydowanie Lamarhttp://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Lakier-240ml-Lamar-by-ThreadMaster-HighBuild-HB-Roddancer/403 Niejednemu już uratowała skurę Lakier szybki więc lakieruj na początku tylko jeden segment a jak już trochę się wprawisz to spokojnie zrobisz spinna na dziesięciu przelotkach razem z napisem.Nici Gudebrod rozmiar A i nic nie powinno się złego wydarzyć Edytowane 11 Lutego 2014 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 ten lakier znam już troche dwie wędki nim robiłem i ten włąśnie zamówie sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Co mówi na temat nici pan Kawalec którego przedstawiać raczej nie potrzeba :"Dużym błędem jest robienie omotek z nici nylonowych szewskich, bo jeżeli się je za mocno ściągnie, to można blank wypaczyć (wgnieść) i potem on w tym miejscu pęknie. Najczęściej stosuje sie następujące nici: 00 (0,113mm) - ultra lekkie spiningi, muchówkiA (0,175mm)- muchówki i spiningiC (0,260mm)- wędziska morskie, ciężkie spiningiD,E (0,330mm)- wędziska trolingowe i plażowe.Najlepsze nici na świecie produkuje już od ponad 100 lat amerykanska firma Gudebrod. Oferując 32 kolory nici nylonowych i jedwabnych, 16 kolorów nici metalicznej, 12 rodzajów nici dwukolorowych. Nazwa handlowa tych nici to: Rod Wrapping lub Nylon Rodwinding."...... I wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 ok zgadzam się z Tobą w 100 % nici już są w pudełku mojej żony z niciami do szycia , trzeba słuchać mądrzejszych,,, dzięki za rade.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Jedyne co mi przychodzi do głowy to niedokładne wymieszanie składników, to by tłumaczyło miejscowe silniejsze wsiąkanie w omotkę, nić ma taką samą strukturę na całej długości - miejscowo sieciowanie nastąpiło szybciej (?).Tomek zrób próbną omotkę na jakimś złamasie, rozrób lakieru i będziesz wiedział, albo przynajmniej wykluczysz jedną opcję. albo zmów Lamara, i pies trącał cały problem. Edytowane 11 Lutego 2014 przez ark70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 tak też zrobie zamawiam w BRC i ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Tomasz ,nici nićmi ,nie ma dyskusji stosuj tylko te ,które są przeznaczone do RB.Powód nierównego nasączenia nici jest zapewne prozaiczny,niedokładnie rozprowadziłeś lakier na omotce..Często tak się zdarza jeśli rozprowadzam pierwszą cienką warstwę,już po 1 godzinie widać na omotce,jak w niektórych odcinkach wypiła szybciej.Nie ma tragedii jeśli warstwa jest naprawdę cienka i nie występują falbanki Druga warstwa wszystko wyrówna .Jeśli widzisz ,że pojawiają się fałdki ,a lakier jeszcze jas w miarę do upłynnienia pod wpływem temperatury,to delikatnie podgrzej zapalniczką ok 1 cm z boku omotki omotki (nie pod ) i zbierz pędzelkiem nadmiar ,na obrotach. Edytowane 11 Lutego 2014 przez Dąbek 111 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Panowie, wadliwe okazały się nici:) próba na pac bayach i wszystko wróciło do normy!! Tak więc po to ktoś wymyślił nici RB aby ich używać, ja już mam nauczke na przyszłość... BTW Flex HIGH wcale nie jest taki zły jak się ma nici jak trzeba, i mimo że już od Roberta z BRC leci Lamar będę jeszcze malował Flexem Za wszystkie rady dzIękuje i okazaną pomoc pracujemy dalej ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 I już wiesz wszystko . Tak poza tematem zastanawiam się co było nie tak z tą nitką? Różna gęstość splotu?? Bo co innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 myśle że chodziło o "picie " lakieru nierównomierne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Co mówi na temat nici pan Kawalec którego przedstawiać raczej nie potrzeba :"Dużym błędem jest robienie omotek z nici nylonowych szewskich, bo jeżeli się je za mocno ściągnie, to można blank wypaczyć (wgnieść) i potem on w tym miejscu pęknie. Najczęściej stosuje sie następujące nici: 00 (0,113mm) - ultra lekkie spiningi, muchówki A (0,175mm)- muchówki i spiningiC (0,260mm)- wędziska morskie, ciężkie spiningiD,E (0,330mm)- wędziska trolingowe i plażowe. Najlepsze nici na świecie produkuje już od ponad 100 lat amerykanska firma Gudebrod. Oferując 32 kolory nici nylonowych i jedwabnych, 16 kolorów nici metalicznej, 12 rodzajów nici dwukolorowych. Nazwa handlowa tych nici to: Rod Wrapping lub Nylon Rodwinding."...... I wszystko jasne Ja większość kiji robię D. No chyba że jakiś super hiper ultra lajt. Moi koledzy czasem takie cuda wyczyniają z kijami i przelotkami że lepiej cieniej nie schodzić Zamów sobie w BRC ProWrap dobre nici przynajmniej mym zdaniem. Lakier polecam jak koledzy Lamar ale bardziej LB dłuższy czas pracy i nie ma się noża na gardle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi