Skocz do zawartości

B4F by Tomasz eS

zetika16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie ! Co do nierównomiernego rozlożenia lakieru na omotkach robionymi nićmi np.szewskimi lub jakimikolwiek nie przeznaczonymi do rodbuildingu to efekt zawsze jest ten sam-,,rybie oka,,. Lakier jakby rozstępował się po omotce. Nie jest to wina ciasnego czy lużnego nawinięcia omotek. Problem leży gdzie indziej a dokładnie w samych niciach. Nici nie przeznaczone do rodbuildingu a więc wszystkie szewskie,kaletnicze,szwalnicze i Bóg wie jeszcze jakie są NASĄCZANE w procesie produkcji substancjami ułatwiającymi szycie czyli ,,prześlizgiwanie,, się przez wszelkiego rodzaju ucha,uszka igielne jak i twardsze materiały typu skóra,skaj itp. Substancje te w mniejszym lub większym stopniu UNIEMOŻLIWIAJĄ przesączenie nici ,,na wylot,, a dodatkowo woski zawarte w nich skutecznie tyen lakier ,,odpychają,,. Kiedyś kilkanaście lat temu na ,,własnej skórze,, przetestowałem chyba wszelkie dostępne nici na rynku i jedynie nici tzw. rodbuildingowe spełniają swoje zadanie-najlepiej Gudebrod-oczywiśćie. Czasami na forach zagranicznych polecane są nici Madeira lecz moim skromnym zdaniem nadają się raczej na wyplatanki i to po potraktowaniu ich color preserverem(preserver w tym wypadku zabezpiecza bezpośredni kontakt lakieru z nićmi). Należy też pamiętać aby kontakt naszych paluszków z nićmi(tymi do rodbuildingu) był jak najbardziej znikomy-nic tak nie zatłuszcza nici jak pot bezpośrednio z rąk. Pozdrawiam-Tomek.

Witam kolegę :) .Zgadzam się z tym co wyżej napisano w 100%.Przerobiłem ten cały proceder z nićmi jak kol.i doszedłem do identycznych wniosków.

• 3 miesiące temu...

Brzydkie, ładne hehe dajcie spokój  :P . Pamiętam, ze po pierwszym ukreconym kiju przez jakiś czas bałem się, że blank strzeli w miejscu gdzie siedzi przelotka, bo nie wiedziałem czy nie za mocno nawinąlłem omotkę i czy uchwyt nie zacznie sie kręcić  B) . To dla mnie były największe problemy, a nie czy lakier jest równo połozony. Każdy ma swój cel ^_^ . Ale ładny kij też jest ok  ;) . Jeden kręci, drugi krytykuje, nie robiąc nic...taki klimat  :D

• Like 2

Bo kto powiedział że wszystko musi być takie samo :)

va9uzydy.jpg

Ale żeś Pan wymalował sandała dorodnego, nawet pustak na grzbiecie transportuje, taki byk! :D

Ale jaki kogut nad jego głowa podskakuje :D lakierowania nie umie ładnie to choć uwagę odwróce malunkami :D

• Like 1