Skocz do zawartości

B4F by Tomasz eS

zetika16

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem szczerze, że mnie osobiście tez nie przekonuje takie dorabianie teorii. Skoro postawiono na tak szybkie zejście ze stożka w tunel , nie można użyć dawno wymyślonego na imgp8512.jpgprzykład takiego sposobu 

Mariuszu ten "dawno wymyślony" system powstał dużo później niż ja zbudowałem i zacząłem używać Deltę. Przynajmniej ja tak sądzę, w 2011 nic o nim nie wiedziałem. Poza tym Microwave nie wnosi tyle korzyści, on tylko szybciej gasi linkę, nie przenosi więc i nie rozkłada tak nisko i tak równo na blank obciążeń, nie da się go zbudować tak lekko jak Deltę np. XUL 4 lb na Microwave i na Delcie. A 30 lb? jakie są korzyści przy pełniejszym i bardziej równomiernym wykorzystaniu znacznie niżej 30 lb? Ja to przerabiałem, tego wytłumaczyć się nie da, uwierz na słowo, to trzeba samemu na własnej skórze doświadczyć

Wydawało mi się że przy Delcie stożek jest dwuprzelotkowy a nie trzyprzelotkowy.

Jasne stożek najlepiej działa dwuprzelotkowy, jednak w krótkich kijach z którymi najczęściej spotykana jest na razie Delta trzecia i reszta tunelu stanowią continuum ;)  w długich już nie koniecznie. Dogaszenie linki wtedy jest trzecią. Można np. tunel postawić na 12 KL-H, 7 KL-H, 4,5 KB/ KT. Jednak można też inaczej, według mnie korzystniej.

Miało być o tym kiedyś, jak podstawy Delty już będą przerobione, co zrobić kiedy Niektórzy dawno poszli dalej :ph34r:

• Like 1

Tak ze Panowie ... wszystko w swoim czasie :) trochę wiary ... wszystko ma swój cel.... z Januszem spędziłem dużo czasu na rozmowach .... też na początku byłem sceptycznie nastawiony... I to nawet do tego stopnia ze pierwsza delta i delfin nie zawitały na mojej wędce ... uległem dopiero po pewnym czasie ... nawet z powodu wrodzonej ciekawości ... z powodu szukania czegoś innego ... każdy musi dojrzeć do pewnych decyzji ...

• Like 2

Aha i jeszcze jedno... jak widzę nikt na siłę nie promuje tu delty i delfina ... nikt nie mówi ze "musisz ją mieć " jest więcej osób które piszą o tym źle mimo że na oczy nie widzieli zestawu.... cóż tak bywa ... jedno jest pewne Janusz postanowił się z nami podzielić swoim odkryciem ... wiec nie spier***my tego ....

A co do mojej wedki ... juz wysyłałem wedki ludziom z jerka aby sobie pooglądamli porzucali i połowili... teraz w sumie też nie widzę problemu jeżeli komuś będzie zależało .... pod warunkiem że nie będzie to kolidowalo z moim kalendarzem wędkarskim ... mogę podzielić się nad wodą ...

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 7

No Panie... narobiles checi, teraz blanku bede musial szukac ;)

Polecam zarówno blank jaki i delfina&delte ... widać jak zbalansowane jest wędzisko . Krótki i raczej oszczędny dolnik przy długości 7'8 nie wymaga dociazania .... to mój drugi blank matagii.. nie ostatni napewno. Kołowrotek osadzony w delfinie siedzi mocno i stabilnie . Nic się nie rusza .2 nie klika etc... jest niemal integralną częścią wedki . Wg mnie to takie przedłużenie blanku ... jakby blank ze swoimi właściwościami był zamknięty na stopce... uchwyt ciepły przyjemny . Nie ślizga się ... dla siebie pewnie następny wezmę jednak większy ... trzeba się przyzwyczaić ... a delta... hmmm to już dopełnienie całości ...

Niestety nad wodą byłem tylko na chwilę i to z przymusu na małej rzeczce z powodu deszczu Wislok brudny i duży ... brania nie uświadczylem niestety wiec nie powiem jak jest odczuwane ...ale kontakt z przynęta jest cały czas .... czy to praca woblera czy opad jiga/gumki ...

Lata na zaskakujące odległości bez najmniejszego problemu i z użyciem minimalnej siły .... na szpuli był varivas advanced trout pe 0.6... docelowo sparowany będzie z ta wędka .

Jak pogoda pozwoli w czwartek atakuje Myczkowce ewentualnie San..

To będzie prawdziwy poligon dla tego zestawu ....

Jeżeli są jakieś pytania zapraszam ... można pytać ;)

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 8