JanuszD Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Ja mam złe doświadczenia z polerowaniem na sucho. Zwykle papier "łapie" drobiny żywicy. Sklejają się w grudki na powierzchni papieru i zacierają się na blanku. Trudno pozbyć się smug, im dłużej się poleruje tym jest gorzej.Jeżeli mam być na bardzo gładko to zawsze wodny papier, po kolei od 240 przez 400, 600, 1000 do 2000 nawet 3000 na mokro. Papieru nie "zatyka", nie zostawia smug, idzie bardzo szybko, łatwo i prawie przyjemnie. Prawie, bo trochę chlapie czarnym błotem, ciężko to dziadostwo odmyć z rąk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Im dłużej polerujesz tym większe prawdopodobieństwo uszkodzenia blanku. A trac takim papierem 2500 to się chyba grzeje mocno struktura blanku... moje zdanie : Lakier usuwam nożyczkami ... później papier z gruba 120 i później jak pisałem 320 i 600-800 na koniec ...Jak najmniej majtrowac bo przy polerowaniu wiadomo.... szczytowke się wygina,ugina,itd i żeby nie zrobić travela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 "Na mokro" się nie grzeje, uważać trzeba przy niskich gradacjach, wtedy szybko blanku "ubywa", później, przy wysokiej gradacji ciężko zetrzeć za dużo. Na szczytówki uważać zawsze warto nie tylko szlifowanie im szkodzi, transport i logistyka też 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 ''Zwykłe'' papiery ścierne są dobre do polerowania do gradacji max. 800,później do wykańczania na sucho lepsze są włókniny ścierne o różnej gradacji,które nie zapychaja się i nie ''biorą'' materiału z obróbki z powrotem na powierzchnię i nie ''zabijają'' np: oplotu na blanku jeśli takowy istnieje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 ''Zwykłe'' papiery ścierne są dobre do polerowania do gradacji max. 800,później do wykańczania na sucho lepsze są włókniny ścierne o różnej gradacji,które nie zapychaja się i nie ''biorą'' materiału z obróbki z powrotem na powierzchnię i nie ''zabijają'' np: oplotu na blanku jeśli takowy istnieje.Dzięki za info. Spróbuję wiec tego sposobu następnym razem ... człowiek się uczy całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Ostatniego patyka dla siebie tez robilem bez lakieru i wyglada super. Tylko polerke na koniec zrobilem pasta do polerowania samochodow K2. Blank sie ladnie blyszczy i zawsze to jakies zabespieczenie przed warunkami atmosferycznymi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Delfin na testach ... Edytowane 26 Marca 2016 przez Tomasz eS 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Delfin na testach ... Napisz coś więcej . Widzę na kropkach testowany to gdzie urywa ręke w ramieniu czy przedramieniu Tomek jak oceniłbyś to rozwiazanie z placu boju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Największe zalety : ergonomia i dalekosc rzutów dzięki delcie.Lżejsza wędka ... czucie bardzo dobre .... ale to też zasługa blanku (matagi tr78 )No i ciepły jest... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Nie wiem co powiedzieć ... ja jestem zauroczony tym rozwiązaniem ... Dlamnie jest super...Co do urwania ręki ... to cóż wszystko zależy od blanku ... bo uchwyt nie jest magicznym pudełkiem rezonansowym ... on poprostu nie tłumi tego co "mówi " blank Edytowane 26 Marca 2016 przez Tomasz eS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Oj leci z tego nieźle, potwierdzam bo rzucałem Tomkowym kijem . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Tego trzeba poprostu spróbować i wyrobić sobie własne zdanie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 To prawda co pisze Tomek, on nie wzmacnia, ale bardzo dobrze przekazuje to co blank "gra", ale myślę, że warto wspomnieć o ważnym również aspekcie takiego uzbrojenia, czyli lepszym wykorzystaniu mocy blanku. Co do wspomnianej lekkości zestawu...cóż skutek uboczny z którym trzeba się pogodzić przy użytkowaniu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Tymczasem shimano bestmaster gotowy do wysyłki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Co można zrobić jak się złamie fajną wędkę ? A no wklejke (bleee) Może juz nie będzie tak fajna ale cóż .... lepszy rydz niż nic Compozite Developments blrbr2108L skrócony o jakieś 40 cm.... wklejona nowa (próbna ) pełna wklejka węglowa o średnicy szczytowki w topie 1.2 mm... Niestety nie jest jak chciałem i trzeba będzie coś z tym zrobić . Za mocno zlecialem ze średnicy w miejscu najbliższym złamania i wklejka ładnie się gnie od szczytu później jest kawałek który nie pracuje(a raczej na odcinku 5-7 cm pracuje z jednakową mocą ) i dopiero zaczyna pracować reszta blanku ... Ale ma to wyglądać tak finalnie - wizualnie Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Tomasz eS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Tomku a już takie fajne wędki robiłeś - te ostatnie to takie mizerne wyjątkowo.Tak jakbyś kupił sportowe auto i z oszczędności stalowe felgi o rozmiar mniejsze zakładał - wg. mnie nie nie o to w tym chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Tomku a już takie fajne wędki robiłeś - te ostatnie to takie mizerne wyjątkowo.Tak jakbyś kupił sportowe auto i z oszczędności stalowe felgi o rozmiar mniejsze zakładał - wg. mnie nie nie o to w tym chodzi.Ale że jak mizerne ? Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Ale że jak mizerne ?W porównaniu do poprzednich to tacy ubodzy krewni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) W porównaniu do poprzednich to tacy ubodzy krewni ... Wiesz chciałem bym pracować tylko na topowych blankach z nieograniczonym budżetem w tytanach i na delfinie lub drewnie . Ale życie jest inne ... dostaje wędkę do przezbrojenia ma być tanio a dobrze ... i tak wg mnie jest ...Kilka projektów wstecz to "cudzesy "robione wg tego co było ustalone ... A i nieskromnie dodam że właściciele zadowoleni (chyba ze kłamią ... ) Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Tomasz eS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Tomku , na forum rzadko kiedy ktoś wychodzi z krytyką i mamy wieczne likowanie nic nie wnoszące do tematu . Jako prosty obserwator odważyłem się podzielić moim zdaniem.Czasami wystarczy plasterek korkogumy , korka , jakaś pierdółka za kilka groszy ... brakuje mi tutaj jakiegoś akcentu i kropki nad ''i'' . Po prostu wyszły kijki wizualnie nudne jak flaki z olejem , przepraszam, że dosadnie tak przedstawiam sprawę i mam nadzieję , że ani Ty ani ich właściciel nie zapamięta mnie i nie dopisze do swojej czarnej listy Oczywiście szanuję odmienny gust , nic nie musi się wszystkim podobać , rozumiem to i szanuję , ale coś mi się wydaje, że nie będę tutaj samotnym wywrotowcem. Tymczasem jeszcze Cię pomęczę ( a co mi tam , podpadnę Ci na max ) Chodzi o tego wcześniejszego BeastMastera gotowego do wysyłki.Miałem kilka tych kijów , widziałem też oskrobane i co mi się rzuciło w oczy ( być może foto przekłamuje ) , ale ...Blank tych Shimano pokrywa charakterystyczna faktura - ja to nazywam lukrowaniem bo świeci się jakby ktoś pomalował przezroczystym lukrem cały kij.Z tego co zauważyłem to wyszlifowałeś go do zera , ale czy nie pozostawiałeś niedoszlifowanego fragmentu w okolicach łączenia nad skuwką i wyższą przelotką ? Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Jasne ze tak po to mamy forum i dyskutujemy o tym... Ale nie ukrywam ze prostota pianki jest też fajna .... czasem PS niebawem projekty moje i dla mnie Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 A co wniesie do tematu nazwanie czyjegoś kija ( mojego zapewne też) kijem nudnym jak flaki z olejem ? Oczekiwałem o wiele mniej od Tomka, a odwalił kawał dobrej roboty, którą zdjęcia niestety nie przedstawiają. Jeżeli kij ma służyć do łowienia w trudnych wiślanych warunkach, to prostota jest u mnie priorytetem. Takie było założenie i zostało wykonane wzorowo. Kij miał swoje minusy, które zostały zniwelowane do minimum. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Tomku , na forum rzadko kiedy ktoś wychodzi z krytyką i mamy wieczne likowanie nic nie wnoszące do tematu . Jako prosty obserwator odważyłem się podzielić moim zdaniem.Czasami wystarczy plasterek korkogumy , korka , jakaś pierdółka za kilka groszy ... brakuje mi tutaj jakiegoś akcentu i kropki nad ''i'' . Po prostu wyszły kijki wizualnie nudne jak flaki z olejem , przepraszam, że dosadnie tak przedstawiam sprawę i mam nadzieję , że ani Ty ani ich właściciel nie zapamięta mnie i nie dopisze do swojej czarnej listy Oczywiście szanuję odmienny gust , nic nie musi się wszystkim podobać , rozumiem to i szanuję , ale coś mi się wydaje, że nie będę tutaj samotnym wywrotowcem. Tymczasem jeszcze Cię pomęczę ( a co mi tam , podpadnę Ci na max ) Chodzi o tego wcześniejszego BeastMastera gotowego do wysyłki.Miałem kilka tych kijów , widziałem też oskrobane i co mi się rzuciło w oczy ( być może foto przekłamuje ) , ale ...Blank tych Shimano pokrywa charakterystyczna faktura - ja to nazywam lukrowaniem bo świeci się jakby ktoś pomalował przezroczystym lukrem cały kij.Z tego co zauważyłem to wyszlifowałeś go do zera , ale czy nie pozostawiałeś niedoszlifowanego fragmentu w okolicach łączenia nad skuwką i wyższą przelotką ?Masz racje . Tam nie szlifowane mocno ponieważ to jednak łączenie... ale usunięty jest ten lukr jak to nazwałeś. .. wizualnie jest taki sam jak element spigota Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 chyba masz literówkę w nazwie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 chyba masz literówkę w nazwieSpostrzegawczy jesteś i masz oczywiście racje ... tak się skupiłem na opisie ze się pomyliłem.... bywa :/ Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi