Skocz do zawartości
  • 0

pstrągowo-trociowe poczatki:)

OKONIOKRAD

Pytanie

Witam

Będąc ostatnio w szwecji nad jeziorem,po kilku dniach katowania okoniowo-szczupakowego,zresztą bardzo przyjemnego ,postanowiliśmy wybrać sie nad pobliską rzeczke. Jako że żaden z nas nie łapał pstrągów,dysponując jedynie wirówkami i jakimiś na szybko znalezionymi małymi woblerkami sklepowymi ruszyliśmy lecz prawde mówiąc bez większej wiary w sukces:)Wyniki przeszły nasze oczekiwania wszyscy połapali i mozna powiedziec ze złapaliśmy zajawke.Wybierając i planując przyszłoroczną wyprawe znalezlismy miejsce gdzie mamy trzy rzeki z pstragami,trociami i podobno łososiami.I tu zaczynają się schody bo nie mam zielonego pojęcia jak to ugryźć,tzn po pierwsze bedziemy tam od 1 do 8 czerwca pytanie na co mozemy liczyć w tym okresie? w jakich miejscach najlepiej w tym okresie szukać ryb? jakie przynęty stosować? wiekszośc sklepowych woblerów w szybkim nurcie sie wykładała wiec co byście polecali? jakieś sprawdzone przynety,porady itd?

Wiem że zakres pytań jest ogromny ale może fachowcy pstrągowo-rzeczni:)pochylą sie i rzucą troche światła na zupełnie dla mnie ciemną strone wędkarstwa:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jesli jezioro ma duza populacje drobnicy to najwieksze pstragi beda tam, nie oplaca sie ganiac w rzece za owadami jak mozna cos przekasic szybko i zdecydowanie bardziej kalorycznie. Poswiec jeden wieczor na obserwacje. Jak wychodza na zer to je widac. Ujscia doplywow zawsze sa dobrymi miejscowkami, w takim wlasnie niepozornym miejscu w dodatku bardzo plytkim trafilem kiedys 70 cm. Rzeki maja z reguly populacje przepieknie ubarwionych ryb do 40 cm. Zalozyc bezzadziory i ognia. Ja uwielbiam takie lowienie, idac w gore malej rzeczki z obrotowka czy wobkiem:)