Rheinangler Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 (edytowane) I jak to zrobić?Kazdy wysilek aerobowy, ktory odbywa sie w obciazeniu aktywujacym 60-65% masymalnego tetna mobilizuje organizm do siegania po energie z tkanki tluszczowej. Przekraczajac ow prog organizm musi siegnac po glikogen. Najpierw ten zgromadzony w miesniach bo on jest najlatwiej dostepny. Dlatego po intensywnym godzinnym biegu czuc jakby powietrze zeszlo z miesni. Dzieje sie to za sprawom dwoch czynnikow, czyli wyrzutu kortyzolu i spalenia glikogenu.Trening oporowy na Keto zapewne jest mozliwy w kategorii kulturystycznej czyli budowania masy miesniowej, dzieki hipertrofi sarkoplazmatycznej, natomiast na pewno nie pomaga w budowaniu sily.Zamiast jednak dopasowywac ideologie Keto do treningu silowego, mozna sie posluzyc zdrowym rozsadkiem i zachwac tylko tyle wegli w dziennej diecie ile zuzywamy w trakcie treningu w danym dniu. Edytowane 10 Grudnia 2023 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Chętnie poczytałbym jeszcze wpisy (nieuprawiających sportu) osób, które mają nadwagę, otyłość, a zdecydowały się chociaż na miesiąc wyłamać się z mainstreamu i ograniczyć spożywanie węglowodanów w postaci pieczywa, ziemniaków, ryżu, kasz. Oczywiście przy całkowitej rezygnacji z fastfoodów (pizzy, kebsów, hot dogów itp.) i wszelkich słodyczy. Szczególnie interesuje mnie ewentualny spadek wagi, chęć podjadania, ilości posiłków zapewniających uczucie sytości, permanentne uczucie senności, wzdęcia, reflux spadek/wzrost energii, ciśnienie. Tak bez liczenia kalorii, do syta. Od siebie nieśmiało dodam, że od sierpnia spadek wagi o 11 kg, brak wzdęć, przysłowiowej zgagi, przypływ energii, która sprawiła, że znów chce mi się uprawiać sport - działa motywująco. https://youtu.be/-zJBAsrLD8U?t=310 Edytowane 10 Grudnia 2023 przez HaDe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Rok temu przed sylwestrem okazało się, że muszę sporo poszerzyć spodnie od garnituru.Stwierdziłem wtedy, że pora się wziąć za siebie, bo to już przegięcie. A ponieważ nienawidzę wszelkich diet zacząłem mniej żreć.Poszła aplikacja do liczenia kalorii. Ustalone 1900 dziennie. Plus dwa treningi crossfitu w tygodniu. Kalorii nie liczę w weekendy. Wtedy mam czas na szklaneczkę whisky i inne przyjemności kulinarne. Bez tego nie wytrwał bym nawet miesiąca. A tak w pół roku zrzuciłem 14 kg, a teraz raczej utrzymuję wagę, bo kolejne 5 miesięcy to tylko - 2 kg.Ale po drodze były wakacje, urlopy itp.Brzucha się prawie pozbyłem, sylwetka się poprawiła, samopoczucie również. Kondycja lepsza niż 15 lat temu.16 kilo mniej i znowu trzeba było odwiedzić krawcową ???? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Rok temu przed sylwestrem okazało się, że muszę sporo poszerzyć spodnie od garnituru.Stwierdziłem wtedy, że pora się wziąć za siebie, bo to już przegięcie. A ponieważ nienawidzę wszelkich diet zacząłem mniej żreć.Poszła aplikacja do liczenia kalorii. Ustalone 1900 dziennie. Plus dwa treningi crossfitu w tygodniu. Kalorii nie liczę w weekendy. Wtedy mam czas na szklaneczkę whisky i inne przyjemności kulinarne. Bez tego nie wytrwał bym nawet miesiąca. A tak w pół roku zrzuciłem 14 kg, a teraz raczej utrzymuję wagę, bo kolejne 5 miesięcy to tylko - 2 kg.Ale po drodze były wakacje, urlopy itp.Brzucha się prawie pozbyłem, sylwetka się poprawiła, samopoczucie również. Kondycja lepsza niż 15 lat temu.16 kilo mniej i znowu trzeba było odwiedzić krawcową ????Crossfit w domu czy siłowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Crossfit w domu czy siłowania?Cross Box z trenerem. Na mnie ktoś musi krzyczeć ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Cross Box z trenerem. Na mnie ktoś musi krzyczeć ????A aplikacja która Ci się sprawdzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 FatSecretNajlepsza nie jest ale daje radę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Zbyszek i Hubert swietnie sie odchudzili poprzez Low-carb i keto,- super .Artur przez ujemny bilans kaloryczny i crossfit.Mnie przed dwoma laty udala sie redukcja o prawie 8kg takze poprzez liczenie kalorii i dodatkowa aktywnosc aerobowa i staly trening Powerlifting-owy.Osobiscie na razie az do lutego pozostaje na kalorycznym "0" bo mam priorytat na BP i jak wszystkie oblicznenia wykonalem poprawnie to pod koniec lutego osiagne zamierzony cel i wtedy zaczne redukcje z Low-carb a moze nawet skoncze na keto ale najpierw musze dotrzec do 600 kg w totalu Edytowane 10 Grudnia 2023 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Kazdy wysilek aerobowy, ktory odbywa sie w obciazeniu aktywujacym 60-65% masymalnego tetna mobilizuje organizm do siegania po energie z tkanki tluszczowej. Przekraczajac ow prog organizm musi siegnac po glikogen. Najpierw ten zgromadzony w miesniach bo on jest najlatwiej dostepny. Dlatego po intensywnym godzinnym biegu czuc jakby powietrze zeszlo z miesni. Dzieje sie to za sprawom dwoch czynnikow, czyli wyrzutu kortyzolu i spalenia glikogenu.(...)Eeee.... mnie uczyli trochę inaczej - glikogen jest spalany najpierw, a dopiero potem rusza machina spalania tłuszczu. Przy dłuższym wysiłku da się to wyczuć, w pewnym momencie opadamy z sił (kończy się zapas dostępnych cukrów), jeśli będziemy kontynuować umiarkowany wysiłek, łapiemy drugi oddech. Zależnie od stanu metabolicznego, może to być mniej lub bardziej wyraźne, w ketozie może być niezauważalne, u kogoś z niesprawnymi mechanizmami spalania tłuszczu może dojść do utraty przytomności.Co ciekawe okazało się, że intensywny wysiłek anaerobowy, również powoduje uruchamianie rezerw z tkanki tłuszczowej, nawet mocniej od aerobowego i długi czas po zakończeniu. Stąd popularność treningów interwałowych, tabat i temu podobnych.A wyrzut kortyzolu akurat nie jest szczególnie korzystny przy odchudzaniu, bo między innymi hormon ten zwiększa odkładanie tłuszczu i zanik mięśni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bertus Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 Rok 2021 kwiecień. Waga startowa 96kg. Pierwsza dieta ułożona przez dietetyczkę dla mojej żony,u mnie to samo tylko ilośc x1.5. Pięć posiłków dziennie,dieta zrównoważona. Utrata wagi do 12.2022-16 kg. Aktualnie od miesiąca po prawie roku "wszytkojedzenia" rozpocząłem keto. Z 86 kg w 30 dni zjechałem do 82 Nie wydaje mi się jednak by to była zasługa tylko braku węglowodanów w diecie, bardziej wynikło to z regularnego odżywiania i stałej ilości dostarczanach kalorii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 Powyższe zjawisko często występowało u mężczyzn podczas obowiązkowej służby wojskowej. Jedni łączyli redukcję z regularnością posiłków inni, z regularnym wysiłkiem fizycznym. Niemniej u części żołnierzy występowała redukcja a u innych dokładnie odwrotny proces. Fakt, że "łatwość" zmiany masy ciała jest w dużym stopniu skorelowana z wiekiem. Jak byłem młodszy to potrafiłem w miesiąc uciąć nawet ponad 10kg obecnie trudno mi uciąć a bardzo łatwo dodać co kiedyś z kolei było gehenną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Ja w 1,5 roku z 132 do 78. Tylko jedzenie o połowę mniej i zero białego pieczywa. 5x tyg po 10 km biegałem. Zacząłem od 8 min/km i 1,5km skończyłem na 3:50. Ale się połamałem (tzn. kręgosłup) bo spaliłem wszystko co kregosłup trzymało. Teraz 85-88 przy ok 2000kcal i 6-7 treningach tygodniowo (conajmniej 4 siłowe, tylko w domu.) . Bardzo mało śpię, po 4, max 5h. Jem wszystko ale z umiare. I tak już 7 lat. Nie mam atletycznej budowy, ale kochanki twierdzą, że jest OK Dodam, że od dziecka zawsze byłem grubasem.Patrząc po znajomych i ich próbach, to chyba tylko tym którzy kładą nacisk na ćwiczenia coś trwale zostaje. Sporadycznie ktoś diety trudniejsze znosi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 16 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 (edytowane) Czolem Wedkrze, 1. Prosze nie popadac w skrajnosc! 2. Na poczatek wystarczy spacerowac najlepiej 30/40 Minuten ( 3 razy w tygodniu) i doslownie zredukowac o polowe weglowodany!3. Cukier( Slodycze) zamienic na owoce. Bialka nalezy jest wiecej! Prosze tutaj stopniowo o np 20 % tygodniowo dokladac 4. Nie trzeba sie katowac treningami silowymi ! Wsluchac sie w organizm ( aktywnosc/ jedzenie) 5.Po okolo 2 tygodniach Nasz organizm zaaklimatyzuje sie do tych porcji pozywienia. 6. Z kazdym nastepnym tygodniem bedziemy odczuwac brak apetytu na slodycz. 7. Automatycznie nadejdzie redukacja w zjadaniu owocow! Przechodzac obok piekarni nie bedzie Nas korcic aby zakupic drozdzowke itp. 8. Zgaga i inne dolegliwosci odejda w las ! 9. Powtorze , posty przerywane 16/8. stosujac te zasade odkrywamy w naszym umysle ( czytaj kazdego dnia) niesamowita zdolnosc koncentracji i ultra szybkie rozwiazywanie problemow. I. Moj profil:Pracownik Biurowy/ Projekt Manager/ wentylacja -klimatyzacja. 10-12 godz za biurkiem albo 10-14 godz za kierownica. II. Do 2021 aktywny sportowiec. Tygodniowo: 2x 70 km na rowerze, min 1 x basen ( w godzine 2.5 km) III. Od 2023 stalem sie leniem biurowym i zajadalem smieci! IV. W koncu brakowalo sily i motywacji. Odkrylem Braci Rodzen z ktorymi razem mozna pieknie zyc!! V. Podsumowanie: Bracia polecaja zejsc do Keto 50 g Badz 100 g wegli dziennie. U mnie to funkcjonowalo 4 tyg na ketozie 50 g dziennie. To bylo dla mnie za ciezko. Dzis jem miedzy 80-120 g na dzien plus duzo bialka ( okolo 80-120g) czuje sie fizycznie i umsylowo swietnie! Liczby to tylko przyklad ! Zredukowac o polowe i sluchac organizmu, znow zredukowac i nadal sluchac ! Gdy wejdziemy miedzy 50-100 g nadal sluchac. Sprobowac kilka dni na 50 g i jak pasuje to tylko 120 to w zdrowiu i szczesciu Wam zycze! Na sam koniec polecam Sybis Puszke MIX ( 25 g orzechow wloskich, 25g innych orzechow , okolo 10-15 g wior albo kostek kokosowych plus Bonus na wielki stress 1 daktyl ) Ten mix poprawia Humor w czasie krysysu! Pozdrawiam serdeczne Zbigniew Mozna pieknie Zyc ! Edytowane 16 Grudnia 2023 przez krokop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Ja, w szczycie formy jak miałem 50-60g węgli to kilomtera przebiec żwawo nie mogłem, a z gęby waliło mi jak z kloaki. Wytrzymałem 3 miesiące i nic z tego nie miałem. Ciekawe co by bracia doradzili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 20 lat 74 kg 49lat 74 kg. Troszkę ruchu. Znaczy kilka kilometrów po krzakach czy z wędką czy z aparatem. Nie umiem usiedzieć w miejscu. Jak jestem np. na rybach to muszę zobaczyć co jest za następnym zakrętem a później za następnym . Lubię się zmęczyć ale nie na siłowni. Wolę zrobić 15 km po krzakach . Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Ja, w szczycie formy jak miałem 50-60g węgli to kilomtera przebiec żwawo nie mogłem, a z gęby waliło mi jak z kloaki. Wytrzymałem 3 miesiące i nic z tego nie miałem. Ciekawe co by bracia doradzili.Napisz jeszcze raz, żeby dało się zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Napisz jeszcze raz, żeby dało się zrozumieć.Będzie problem prościej to opisać. Przykro mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ide52 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Na diecie ketogenicznej brzydko pachnie z buzi, ot cała historia. Bracia Rodzeń zwyczajnie zarabiają pieniądze i straszenie spiskami koncernów węglowodanowych dobrze się sprzedaje tak jak każda kontrowersja. Żeby nie było - dieta ma swoje zastosowanie, ale głoszenie jedynej słusznej drogi jest zwyczajnie słabe. Najważniejsze żeby odżywiać się zdrowo, a kalorykę dobierać pod siebie. A, jakby KETO była najlepsza to wszyscy elitarni sportowcy pewnie korzystaliby z dobrodziejstw tego wyboru. Ciekawe dlaczego tak nie jest. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Ktoś mi powie, czy jak na keto będę jadł ponad dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, to czy przytyję? W sensie jeżeli zjem 5-6 tysięcy kcal dziennie, gdzie przy normalnym, wyliczonym na kalkulatorze dietetycznym zapotrzebowaniu, powinienem jeść 2200 kcal dla utrzymania wagi? Czy też keto to jakaś cudowna dieta, w czasie której nie trzeba faktycznie liczyć kalorii? Dodam, że na deficycie kalorycznym stosowanym konsekwentnie schudłem 24 kg. W długim okresie czasu wyszło mi średnio nieco ponad 0,5 kg na tydzień, czyli niemal idealnie jak w założeniu z kalkulatora dietetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Jeżeli będziesz na plusie kalorycznym i to razy 2 albo więcej, to choćbyś węgle całkowicie wyeliminował to przytyjesz. Szybko i mocno 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Tylko apetyt na te tysiące kcal zmaleje na keto. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 31 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2023 Potwierdzam opinię WalterW.Przy odpowiednio ustawionej diecie po prostu hamuje apetyt. Nie ma sensu pchać się od razu w posty, ale to przyjdzie samo. Prędzej niż się spodziewasz. Konsekwencja to klucz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Nie lubię pisać o czymś co jest teorią, zatem postanowiłem sprawdzić jak mój organizm zachowa się na tzw. diecie keto, choć trudno nazwać dietą jedzenie dużych dawek mięsa, jaj, sera i masła...Ja lubię mięso więc nie było i sumie nadal nie jest dla mnie wyzwaniem jedzenie samego tylko mięsa. Cóż, po miesiącu "diety" będącej w moim przypadku, objadaniem się stekami pływającymi w topionym maśle, schudłem 15kg. Czuję się dobrze, czuję poprawę węchu, nie doskwiera mi alergia, mam dużo mniejsze zapotrzebowanie na sen, choć nigdy z tym nie miałem problemów, bo ogólnie mało śpię.Zatem mogę polecić dietę keto jak szybką i skuteczną metodę pozbywania się tłuszczu z organizmu przy jednoczesnym jedzeniu, dużych dawek pokarmu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Aż sprawdziłem kalendarz, ale jednak dzisiaj 06 sierpień, odpust w Konopnicy. Już myślałem, że początek kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 (edytowane) Krzysiek, pisząc powyższe, poddajesz pod wątpliwość, mój eksperyment? Edytowane 6 Sierpnia 2024 przez guciolucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi