Skocz do zawartości

SALMO Lil Bug nowość na 2013

wisnia023

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś udało mi się wyskoczyć z pracy i łowić za dnia. Pojechałem na bardzo płytkie miejsce, zaliczyłem kilka (5-7) agresywnych brań na "kulkę" jednak żadnego klenia nie udało mi się zaciąć. Trudno stwierdzić na 100% ale mam wrażenie, że oryginalne kotwiczki trzeba będzie wymienić na rozm. 6, w zestawie kotwiczka ma zbyt krótki trzonek i w pozycji STOP kleń praktycznie nie ma za co się zaczepić. W Olsztynie jest mokro i chłodno co nie ułatwia mi "badania" łowności tego woblera ale dziś jestem pewien, że będzie on łowił klenie.

Guciolucky, Salmo Lil'Bug 2 uzbrojony jest w kotwiczkę nr 10 i jest to zdecydowanie optymalna wielkość do tej przynęty. Jeżeli założysz #6 w/w przynęta na pewno zatonie... W większym modelu (już za chwilę powinien być dostepny w sprzedaży) zastosowaliśmy kotwiczkę nr 8.

Podobnie jak w przypadku innych przynęt powierzchniowych łowiąc na Lil'Bug'a należy zacinać dopiero po wyczuciu ciężaru ryby na kiju. To najlepszy, sprawdzony sposób aby uniknąć tzw pustych brań.

M.

Guciolucky, Salmo Lil'Bug 2 uzbrojony jest w kotwiczkę nr 10 i jest to zdecydowanie optymalna wielkość do tej przynęty. Jeżeli założysz #6 w/w przynęta na pewno zatonie... W większym modelu (już za chwilę powinien być dostepny w sprzedaży) zastosowaliśmy kotwiczkę nr 8.

Podobnie jak w przypadku innych przynęt powierzchniowych łowiąc na Lil'Bug'a należy zacinać dopiero po wyczuciu ciężaru ryby na kiju. To najlepszy, sprawdzony sposób aby uniknąć tzw pustych brań.

M.

A to może większe a o zbliżonej wadze. Potworów na taka przynętę raczej nie ma co się spodziewać.

• Like 1

guciolucky- w Olsztynie tytułowe woblerki są do kupienia? Jeśli tak, to w którym sklepie? Z góry dziękuję za informację :)

Wprawdzie ja nie Kuba, ale może trochę pomogę... wspomniane wobki są (a przynajmniej były) dostępne w "Sezonie" na Dworcowej... w 4 "kolorach"... w cenie 21 zł/szt... pozdrawiam...

Wprawdzie ja nie Kuba, ale może trochę pomogę... wspomniane wobki są (a przynajmniej były) dostępne w "Sezonie" na Dworcowej... w 4 "kolorach"... w cenie 21 zł/szt... pozdrawiam...

Wielkie dzięki. Często bywam, to się zaopatrzę. Łam kij ;)

Dzisiaj podczas trzygodzinnego łowienia w Wiśle, rzucałem też Lil Bugiem 2,5 cm. Rzuty plecionką 0,08 dosyć dalekie jak na tak małą przynętę. W słabszym nurcie praca bez uwag, natomiast w silniejszym nurcie były problemy, woblerek zaczął się wykładać. Jak wyszedł na spokojniejszą wodę było już dobrze. Brań kleni niestety dzisiaj nie miałem, zresztą na inne woblerki też. Czekam z niecierpliwością na większy model.

• 2 tygodnie później...

W tamtym roku udało mi się trochę połowić tą przynętą i byłem z niej bardzo zadowolony.Niestety dwa wobki,które miałem zostały nad rzeką.Czekałem aż pojawią sie w sklepach,no i wczoraj kupiłem tego większego salmiaka.Przynęta mnie  znowu nie zawiodła.Na "moje" letnie klenie to przynęta numer jeden.Pierwszy rzut i klenik 46cm.Był jeszcze jeden  42cm,kilka mniejszych i jeden spad około 50+.Szkoda,że to już końcówka lata...

post-46066-0-35675900-1376836196_thumb.jpg

Mnóstwo jest takich tegorocznych. Miały dobre tarło przez długo się utrzymującą wysoką wodę. Dobrze to wróży na przyszłość. Szkoda mi tylko mrówki, bo była skuteczna, a rękodzieło ma to do siebie, że nie tak łatwo je zastąpić. Nie lubię seryjnych woblerów, ale w tym jednym uznaję ich wyższość - wystarczy iść do sklepu i kupić nowe.

Tomas, a na co Ci ten przypon stalowy przy smużaku? Czy to taka gruba żyłka :huh:

To nie przypon tylko akurat po ostatnich pstrągach,miałem na kołowrotku szpulkę z dwudziestką i musiałem tym łowić.Kleniom to nie przeszkadzało,a poza tym na tym łowisku i tak nie stosuję cieńszej żyłki jak o,18.Mnóstwo zielska i klenie po braniu od razu praktycznie nurkują w zielsko. 

U mnie drut do kleniówek to podstawa choćby ten do 2,5 kg ale być musi, w zeszłym roku szczupak taki około 50-60 cm ZEBRAŁ!!!  mi swobodnie spływającą bez ruchu po powierzchni stonkę 2,5 cm i niestety odpłynął z nią w paszczy a taki to był killer że ho ho, miał na koncie ponad 200 kleniojazi, trochę ryby białej (krąp, leszcz, płoć) i sporo boleni, kilkukrotnie wymieniałem w nim ster dokładałem warstwę lakieru co miesiąc echhhh.... w tym roku drobnego szczupaczka jest multum i może odbuduje się Odrzańskie stado

Co do smużaków, to miałem na nie fazę i naprawdę fajne łowienie, super brania jak się woda podnosi i jebut!  B) Ale też nie potrafiłem warcianych dr prof. hab. dorwać. Na przynęty ok. 7cm owszem. Po zmroku to nie mówię, bo wtedy - szesnastka, czy rycząca 40-tka - zaprawdę rozmiar nie ma znaczenia i na owada siądzie sumek, a na Skinnera15 kleń.  :rolleyes: Takie uroki.
Co do przyponu, to stety niestety, w klatce wystarczy czasem na chwilę zwolnić ekspres i obcinka gotowa. To samo na przelewach, nie wszystkich oczywiście. Na bączki miałem tyle obcinek, że to m.in. to mnie zniechęciło do szukania profesorów po wierzchu...

Pozdrawiam
Grzesiek

... Nie lubię seryjnych woblerów, ale w tym jednym uznaję ich wyższość - wystarczy iść do sklepu i kupić nowe.

Czasami jednak nie do końca tak jest.

Ile razy miałem sytuację, że po stracie łownego wobka, kupiłem ten sam model i pomimo że to ten sam wobler to coś było nie tak :( , brania ustały i gdybać jedynie mogę czy to charakterystyczna praca poprzedniego woba tak dobra była, czy też zbieg innych czynników zdecydował o mniejszej łowności (lub jej braku) następcy.

Edytowane przez Zwierzu