Skocz do zawartości

Sztyca do przetwornika echosondy

Monocero

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy wędkarze,

zapewne wielu z was po zakupie echosondy stanęło przed dylematem montażu przetwornika. Sztyca do jego zamontowania w pierwszej chwili wydaje się nie być problemem ale to do pierwszych wypraw na wodę. Zakupiona za 100 zł okazuje się z reguły jednorazowa lub nie spełnia oczekiwań. Zaczynamy wtedy kombinować i wymyślamy, przyssawki, uchwyty, gotowe rozwiązania systemowe itd. Wszystko to jednak jest nie to. W końcu znajdujemy coś co spełnia nasze oczekiwania. Porządna sztyca, solidnie wykonana ze stali nierdzewnej, no BAJKA. Niestety zimny prysznic, cena 1600 zł. !!! No ale szukamy taniej i są po 1000 zł i nawet w końcu udaje się znaleźć kogoś kto zrobi za 800 plus koszt przesyłki.

Problem w tym, że800 zł to tez wydaje się za dużo za tak prosta w wykonaniu rzecz.

Poniżej przedstawiam jak samemu wykonać sztyce na przetwornik w tym przypadku GT 54 samemu w domu w jedno popołudnie za 160 zł.

y121.jpg

y122.jpg

y123.jpg

y124.jpg

y125.jpg

y126.jpg

y127.jpg

y128.jpg

y129.jpg

y130.jpg

y131.jpg

y132.jpg

y133.jpg

y134.jpg

y135.jpg

y136.jpg

y137.jpg

y138.jpg

y139.jpg

y140.jpg

y141.jpg

y142.jpg

y143.jpg

y144.jpg

y145.jpg

y146.jpg

y147.jpg

y148.jpg

y149.jpg

y150.jpg

y151.jpg

y152.jpg

y152.jpg

y154.jpg

y155.jpg

y156.jpg

y157.jpg

y158.jpg

y159.jpg

Sztyca nie ma żadnych elementów spawanych i do jej wykonania zostały wykorzystane podstawowe narzędzia jakie prawie każdy ma w garażu. W moim przypadku zamontowałem ją na relingu FI 22 mm.

Liczę, że ten post pomoże i do zobaczenia nad wodą.

• Like 27

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Wykonałem - z pewnymi modyfikacjami to mocowanie i jest naprawdę solidne . Jako bonus podsuwam pomysł na mocowanie do perspektywy za 30 PLN :)

https://allegro.pl/oferta/lacznik-regulowany-do-relingow-25-32mm-tt253-14169378294

Można dobrać odpowiednią do sztycy średnicę montażową - ja kupiłem 25 mm - bo z takiej rurki chroniklowej mam sztyce zrobioną .

To samo rozwiązanie jest sprzedawane na olx za 250 :D

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 3 miesiące temu...
  • 9 miesięcy temu...
  • 9 miesięcy temu...

Mam pytanie do użytkowników sztycy KED -  z tego co mi wiadomo styce można regulować w osi nazwijmy ja X/Y  wzdłuż lodzi( przod tyl) lecz czasami jak płyniemy na dziobówce według ustalonego kursu  to na obecnym uchwycie czasami musze zajrzeć pod łódkę czyli przestawić uchwyt w osi prostopadle to X/Y. Bądź musze odchylić uchwyt od  lodzi . ( w osi Z) 

Z tego co mi wiadomo KED nie ma takiej regulacji - wiec jak sobie z tym radzicie ???