Monocero Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Koledzy wędkarze, zapewne wielu z was po zakupie echosondy stanęło przed dylematem montażu przetwornika. Sztyca do jego zamontowania w pierwszej chwili wydaje się nie być problemem ale to do pierwszych wypraw na wodę. Zakupiona za 100 zł okazuje się z reguły jednorazowa lub nie spełnia oczekiwań. Zaczynamy wtedy kombinować i wymyślamy, przyssawki, uchwyty, gotowe rozwiązania systemowe itd. Wszystko to jednak jest nie to. W końcu znajdujemy coś co spełnia nasze oczekiwania. Porządna sztyca, solidnie wykonana ze stali nierdzewnej, no BAJKA. Niestety zimny prysznic, cena 1600 zł. !!! No ale szukamy taniej i są po 1000 zł i nawet w końcu udaje się znaleźć kogoś kto zrobi za 800 plus koszt przesyłki. Problem w tym, że800 zł to tez wydaje się za dużo za tak prosta w wykonaniu rzecz. Poniżej przedstawiam jak samemu wykonać sztyce na przetwornik w tym przypadku GT 54 samemu w domu w jedno popołudnie za 160 zł. Sztyca nie ma żadnych elementów spawanych i do jej wykonania zostały wykorzystane podstawowe narzędzia jakie prawie każdy ma w garażu. W moim przypadku zamontowałem ją na relingu FI 22 mm. Liczę, że ten post pomoże i do zobaczenia nad wodą. 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beny Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Bardzo dobra robota! Robi wrażenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekmaj Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Pytanie czy ten pręt fi 10 nie jest za ciwnki i się nie wygina odnaporu wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monocero Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Panowie i Panie wędkarze, niech odpowiedzią na wasze pytania, wątpliwości będzie ten film poniżej z próby sztycy na wodzie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Wykonałem - z pewnymi modyfikacjami to mocowanie i jest naprawdę solidne . Jako bonus podsuwam pomysł na mocowanie do perspektywy za 30 PLN https://allegro.pl/oferta/lacznik-regulowany-do-relingow-25-32mm-tt253-14169378294 Można dobrać odpowiednią do sztycy średnicę montażową - ja kupiłem 25 mm - bo z takiej rurki chroniklowej mam sztyce zrobioną . To samo rozwiązanie jest sprzedawane na olx za 250 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Tu mój handmade Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2024 Tu mój handmade Nie przeszkadza Ci te mocowanie z odchyłem 8 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1976 Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2024 Sztyca którą wykonałem do AT2 kosztowała mnie około 200zł łączniki zaślepki do rurki fi20 kupiłem na Aliexpres a rurkę na Allegro zostaje to tylko poskładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mc.D Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2024 Ja , jako że jestem wzrokowcem, i lubię gdy oprócz walorów użytkowych coś jest ładne zrobiłem taki. Tu zdjęcie jeszcze nie wykończonego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxd Opublikowano 2 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia Mam pytanie do użytkowników sztycy KED - z tego co mi wiadomo styce można regulować w osi nazwijmy ja X/Y wzdłuż lodzi( przod tyl) lecz czasami jak płyniemy na dziobówce według ustalonego kursu to na obecnym uchwycie czasami musze zajrzeć pod łódkę czyli przestawić uchwyt w osi prostopadle to X/Y. Bądź musze odchylić uchwyt od lodzi . ( w osi Z) Z tego co mi wiadomo KED nie ma takiej regulacji - wiec jak sobie z tym radzicie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi