Skocz do zawartości

Ciekawy wobler

Banjo

Rekomendowane odpowiedzi

Teoretycznie dopuszczałem taką myśl, przecież plwają statki, łodzie podwodne.

Przyznam, że nie szukałem zawzięcie potwierdzenia moich przypuszczeń ;) . 

Aż tu nagle, Martin (@abudam) chcąc sprawić mi radość i nie mylił się  :) przysłał mi sporą garść woblerów skandynawskich.

Wśród nich zauważyłem kilka interesujących rozwiązań, zapewne zwróciłem uwagę na inne niż Martin, ale ja w przeciwieństwie do Martina nie mam rozeznania w przynętach zagranicznych. 

Jednym z nich był wobler wykonany całkowicie z metalu. Jest to pływający wobler, korpus uformowany z blachy, do którego przymocowany, (zapewne lutowanie) jest ster. Wobler jest pusty w środku.

post-54908-0-84425400-1692192993_thumb.jpg

Proszę nie przenosić do wątku: "Dziwne konstrukcje przynęt", bo to nie jest dziwne rozwiązanie, gdyż do jego wykonania zostały wykorzystane podstawowe prawa fizyki i nic w tym dziwnego  ;)  :lol: .

• Like 8

Romku, on jest jak metalowa (blaszana) wydmuszka. Jest pusty w środku.

Koledzy mają rację. Tylko pewnie nie potrafią wytłumaczyć. Opierają się na swoich spostrzeżeniach i wyciągają wnioski, które są prawidłowe.. 

• Like 1

Romku, on jest jak metalowa (blaszana) wydmuszka. Jest pusty w środku.

Koledzy mają rację. Tylko pewnie nie potrafią wytłumaczyć. Opierają się na swoich spostrzeżeniach i wyciągają wnioski, które są prawidłowe.. 

No przecież gdyby z sodu był - to by pływał.

Parę razy pisałem, że lżejszy(o mniejszej gęstości materiał) umożliwia większą swobodę w rozmieszczaniu obciążenia.

W tym jest tam jakieś obciążenie?

A mógbyś więcej fotek wstawić?

Romku, nie chodzi o swobodę w rozmieszczeniu obciążenia.

Raczej nie ma, jest pusty. Ciężko to określić, może RTG by pomogło, jeśli byłoby coś w środku.  Można go oczywiście zważyć, ale nie znam grubości blachy z jakiej jest wykonany, Ponadto trudno dla takiej bryły wyliczyć objętość, Musiałbym go narysować w 3D, a potem dobierać grubość blachy i porównywać wyliczoną wagę ze zmierzoną.

Co chciałbyś, abym na fotkach pokazał?

Romku, nie chodzi o swobodę w rozmieszczeniu obciążenia.

Raczej nie ma, jest pusty. Ciężko to określić, może RTG by pomogło, jeśli byłoby coś w środku.  Można go oczywiście zważyć, ale nie znam grubości blachy z jakiej jest wykonany, Ponadto trudno dla takiej bryły wyliczyć objętość, Musiałbym go narysować w 3D, a potem dobierać grubość blachy i porównywać wyliczoną wagę ze zmierzoną.

Co chciałbyś, abym na fotkach pokazał?

Zamiast liczyć można go zanurzyć w naczyniu z podziałką i zobaczyć, ile wody wyprze ;)

Zamiast liczyć można go zanurzyć w naczyniu z podziałką i zobaczyć, ile wody wyprze ;)

I co dalej? Będziesz w stanie określić z jakiej grubości blachy jest zrobiony? Mając masę i gęstość stali można wyliczyć objętość, to nie problem  ;) .

A ten wobler ma jakąś pracę? Jeżeli nie wiemy to może by strzelać "jaką" uwzględniając kształt korpusu i ster. Puszka (okrągła w przekroju) raczej nie pracuje.

W sumie można zrobić test. Okrągłą, odpowiednio przygotowaną strzykawkę uzbroić podobnie i jakiś materiał do testów będzie. :D

Patrząc na fotkę tego "blaszaka", kształt i osadzenie steru obstawiam że lekko kiwa się wokół swojej odłużnej osi symetrii. "Kiwa" mam na myśli chęć przekręcenie się wokół osi w prawo lub lewo. Czyli tzw. "lusterkowanie", czy jak to tam się zwie. :)