Skocz do zawartości

Problem z Outlook Express

Wojtek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z ww. programem.

Po wejściu na pocztę przez Outlooka, pobiera mi się lista wiadomości. W momencie kiedy przeczytam jedną z nich i chcę wejść w następną, poprzednia znika bez śladu (przeszukałem wszystkie foldery).

Może ktoś wie co jest przyczyną?

Używam programu od kilku lat i nigdy nie miałem z nim problemów.

Pozdrawiam, Wojtek

Masz prawdopodobnie zapelniona skrzynke. W opcjach mozesz sprawdzic katalog magazynu przechowywania wiadomosci :

Opcje > narzedzia > zakladka konserwacja > folder magazynu

Skopiuj adres ktory tam znajdziesz i wejdz do niego, np wklejajac go w pasek adresu exploratora windows.

Sprawdz czy plik skrzynki odbiorczej nie ma przypadkiem ok 2gb. To maksymalny rozmiar pliku i dlatego program nie ma gdzie przechowywac wiadomosci.

Kasowanie w outlook express nie kasuje wiadomosci tylko ich nie pokazuje i stad ten problem.

Jesli plik ma 2gb, najprostszy sposob to skopiowanie wszystkich wiadomosci do innego folderu, mozesz go zrobic w outlooku i skopiowac wiadmosci do niego. Nie kopiuj wszystkich na raz po outllok sie powiesi. Kopiuj np miesiacami. Jak wszystkie skopiujesz to wtedy skasuj plik odbiorcza. Po uruchomieniu outlooka plik sam sie stworzy. Archiwum bedziesz mial we wczesniej stworzonym katalogu, a odbiorcza bedzie pusta. Manewr powtorzysz za kilka lat jak znow plik osiagnie maksymalne 2gb.

• Like 1

Panowie, dzięki !

Wyszło na to, że w opcji widoki miałem zaznaczoną wersję " Ukryj przeczytane wiadomości" :)

@ictus

Nie mam u siebie w Outlooku czegoś takiego jak :

Opcje > narzedzia > zakladka konserwacja > folder magazynu

Mam po kolei: plik, edycja,widok, narzędzia, wiadomość, pomoc

Wyczyściłbym to całe archiwum, gdyż to co dla mnie najważniejsze w nim było, już dawno ma swoje miejsce gdzie indziej.