Skocz do zawartości

Pełna szczytówka węglowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem dorobić do swojego chińskiego travela pełną węglową szczytówkę(w oryginale jest szklana),ale niestety jest problem z dostępnością takich szczytówek na naszym rynku.

Parametry jakie mnie interesują,to najmniejsza średnica szczytówki w granicach 1mm(wędka ul),dolna 3,2mm(tutaj pewnie lepiej wziąć mały zapas i ewentualnie zeszlifować, tak żeby nie było luzów) i długość około 51cm.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestię.

A może ewentualnie coś pośrodku,czyli w granicach 0,8mm,ale z czego zauważyłem,to i tak nie robią takich szczytowych przelotek i jakie są ewentualne koszta wysyłki taki szczytówki,bo nie ukrywam,że wędka była bardzo tania,więc nie chcę za bardzo w nią inwestować?

• 4 tygodnie później...

Mam takie szczytówki co da się przyciąć do ~51 cm i będzie 1 mm-3,2 mm, ale to jest raczej średnio UL, coś bliżej 5-15 g. Tip potrzebujesz prędzej 0,5-0,6 mm - tu niestety nie pomogę, bo najgrubsze o długości 50 cm mam 3,0 mm na dole.

A wiesz może, skąd się biorą takie wynalazki, jak szczytówka hard solid? Bo nie planuję złamać, ale gdyby jednak się to zdarzyło... :)

Witam,

chciałem dorobić do swojego chińskiego travela pełną węglową szczytówkę(w oryginale jest szklana),ale niestety jest problem z dostępnością takich szczytówek na naszym rynku.

Parametry jakie mnie interesują,to najmniejsza średnica szczytówki w granicach 1mm(wędka ul),dolna 3,2mm(tutaj pewnie lepiej wziąć mały zapas i ewentualnie zeszlifować, tak żeby nie było luzów) i długość około 51cm.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestię.

https://www.szczupak.pl/konger-szczytowka-weglowa-pelna-i8006.html

A co to znaczy hard solid? Znam solid albo tubular, czyli pełna, albo pusta.

Np. jak w Graphiteleader Finezza albo w Crazy Fish Arion/Favorite Black Swan. Taka trochę sztywniejsza (jak na swoją średnicę) wklejka. Choć to może jakieś wciskanie kitu, Ale właśnie - nigdzie czegoś takiego nie widziałem na sprzedaż. A byłoby ciekawie, móc np. wstawić minimalnie sztywniejszą szczytówkę do wędki i uzyskać kij o nowych właściwościach (np. możliwość używania blach rozmiar 1 na wklejce do 6g).

Edytowane przez Andżej

No ale to jeżeli chodzi po prostu o to żeby wklejka była sztywniejsza to przecież są dostępne różne sztywności. Inaczej mówiąc są wklejki 'lejuchy' i szybkie igły.

A to super, tylko gdzie tego szukać, bo wpisywałem różne.rzeczy w google i chyba słabo ki poszło.

Coś znalazłem na aliku, dobry start, ale nie podają informacji o sztywności.

Edytowane przez Andżej

Przecież można podtoczyć na odpowiednie średnice pełny węgiel i można podmodelować sobie moc :)

No i super. Czyli problemu nie ma. Bo obawiałem się, że tam jest stosowany jakiś cholera-wie-jaki proces produkcyjny itd., a tu w sumie okazuje się, że wszystko się da nie tylko naprawić, ale nawet poprawić po fabryce.

No i super. Czyli problemu nie ma. Bo obawiałem się, że tam jest stosowany jakiś cholera-wie-jaki proces produkcyjny itd., a tu w sumie okazuje się, że wszystko się da nie tylko naprawić, ale nawet poprawić po fabryce.

Można np na wiertarkę /tokarkę założyć i na WOLNYCH obrotach modelować delikatnie papierem ściernym - pamiętając aby nie zagrzać zbytnio węgla /szkła

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Można np na wiertarkę /tokarkę założyć i na WOLNYCH obrotach modelować delikatnie papierem ściernym - pamiętając aby nie zagrzać zbytnio węgla /szkła

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeśli chodzi o konkretne działania - to raczej udam się z tym do fachowca. Nie chciałem głowy zawracać pisaniem na PW, skoro wędka o którą się martwię, na ten moment ma się świetnie, ale że planuję jej używać długie lata, więc... :)