a231g Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) Witam chciałbym kupić wędkę muchową na pstrągi (wpuszczaki) na żwirownie. Przeważnie łowi się ryby w przedziale 50-65cm. Do tej pory miałem robinsona firebird fly 2,7m #5/6 jako pierwszą muchówkę. Chciałbym przesiąść się na coś konkretniejszego do ok 1000zł. Proszę kolegów o pomoc w doborze sprzętu bo nie bardzo orientuje się na co zwracać uwagę i czym powinna się wyróżniać taka muchówka. Łowię głównie na streemery Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez Arek 231 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Kup sobie kija w klasie 6 do strimera na linke tonącą/pływająca/ czy intermedium jaki to będzie kij to już twoje preferencje czy lubisz szybko czy wolno na wodę stojącą to tak minimum 9.0 6# może być 9,6 wpuszczaki na żwirowni zbyt waleczności większej nie wykazują uciągu nie ma nurtu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 A co dolega kijowi który aktualnie posiadasz? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) Czolem Arku, Z mojego dosiwiadczenia w lowieniu troci morskich polece Tobie wedke w klasie 6 i dlugosci 2,75. Wedka powinna miec akcje fast albo extra Fast, gdyz takim blankiem lowiac bedzie Tobie latwiej wyciagnac tonacy sznur z wody. Po prostu nie bedzie sie reka szybko meczyc. Seria Greys GR60 609-4 zalapie sie na Twoj budzet. Cena to okolo 150 Euro. Do tego sznur plywajacy , intermedium i sink 3. Klasa 6 to mocna muchowka, da sie lowiac ze srednim wiatrem i ryby do 70 cm na jeziorach nie bedzie problemu wycholowac. Wielkosc ryb padany przez Ciebie da wielka frajde z holu. Jezeli plywaja tam wieksze gady to mozna 7/8 klase zakupic i rowniez na mocniejszy wiatr P.s a jak sie wkrecisz w zajawke to zakupisz gloomisa, sage, Scotty itp. Pozdrawiam Zbigniew Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez krokop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Dzień dobry z rana Pytasz: czym powinna się wyróżniać taka muchówka? Niczym innym, niż każda inna, w pierwszej lini powinna współpracować z linkami, których będziesz używał, i które będą transportować muchy, którymi będziesz łowił. O tym czy będzie długa czy krótka, czy będzie fast czy slow, czy będzie to węgiel czy szkło, decydują warunki w jakich będziesz łowił i twój styl (i umiejętności) rzucania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a231g Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Dziękuję za pomoc ogólnie w moim Firebird przeszkadza mi to że jest taka "gumowa" akcja- bardzo się kołysze przy rzucaniu. W tym sezonie zacząłem łowić muchówką, już się wkręciłem. Rozglądałem się już za używanymi wędkami z Sage, widziałem też gloomisa, hardy które mniej więcej łapią się na mój budżet. Nie mam możliwości porównania sprzętu tej klasy bo w sklepach w okolicy raczej mają budżetowy sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Trudno doradzić nie znając Twoich umiejętności i preferencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a231g Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Łowisko na którym łowie ma brzegi zarośnięte drzewami, więc nie mogę pozwolić sobie na dalekie wypuszczenie zestawu za plecy. Moje preferencje mogę porównywać do wędek spinningowych, używam xfast 20 i 25lb, nie wiem jak to ma się do muchówki. Może takie głupie pytanie, ale czy ilość składów przekłada się na komfort rzucania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Nie łap się na nazwy i marki sage hardy loomis jeśli nie znasz wędek często te wędki nisko budżetowe tych firm to szit. Z wędek do streamera warto polecić sage method, hardy zenith, hardy jet sage z axis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Nie łap się na nazwy i marki sage hardy loomis jeśli nie znasz wędek często te wędki nisko budżetowe tych firm to szit. Z wędek do streamera warto polecić sage method, hardy zenith, hardy jet sage z axis, sage foundation, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Preferencje ze spinnigu nijak się mają do muchy. Przy dobrej wędce ilość składów nie przekłada się na komfort łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Myślę że z markowych wędek to Orvisa Recona warto rozwazyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Możesz poszukać Tfo bvk jest to dość szybko kij do strimera jak najbardziej co prawda już trudno dostępny ale jak się dobrze poszuka ciągle można kupić nowe w okolicach 200€ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Cieśliński Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Jeżeli streamer i tęczaki do 65cm to nawet #7 można brać pod uwagę. Daj ogłoszenie w komisie na flyfishing.pl czym jesteś zainteresowany a na pewno dostaniesz jakąś interesującą ofertę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi