Skocz do zawartości

Wędka muchowa na tęczaki 50+

a231g

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym kupić wędkę muchową na pstrągi (wpuszczaki) na żwirownie. Przeważnie łowi się ryby w przedziale 50-65cm. Do tej pory miałem robinsona firebird fly 2,7m #5/6 jako pierwszą muchówkę. Chciałbym przesiąść się na coś konkretniejszego do ok 1000zł. Proszę kolegów o pomoc w doborze sprzętu bo nie bardzo orientuje się na co zwracać uwagę i czym powinna się wyróżniać taka muchówka. Łowię głównie na streemery

Edytowane przez Arek 231

Kup sobie kija w klasie 6 do strimera na linke tonącą/pływająca/ czy intermedium jaki to będzie kij to już twoje preferencje czy lubisz szybko czy wolno na wodę stojącą to tak minimum 9.0 6# może być 9,6 wpuszczaki na żwirowni zbyt waleczności większej nie wykazują uciągu nie ma nurtu nie ma. 

Czolem Arku,

Z mojego dosiwiadczenia w lowieniu troci morskich polece Tobie wedke w klasie 6 i dlugosci 2,75. Wedka powinna miec akcje fast albo extra Fast, gdyz takim blankiem lowiac bedzie Tobie latwiej wyciagnac tonacy sznur z wody. Po prostu nie bedzie sie reka szybko meczyc. Seria Greys GR60 609-4 zalapie sie na Twoj budzet. Cena to okolo 150 Euro. Do tego sznur plywajacy , intermedium i sink 3.

Klasa 6 to mocna muchowka, da sie lowiac ze srednim wiatrem i ryby do 70 cm na jeziorach nie bedzie problemu wycholowac. Wielkosc ryb padany przez Ciebie da wielka frajde z holu. Jezeli plywaja tam wieksze gady to mozna 7/8 klase zakupic i rowniez na mocniejszy wiatr

P.s a jak sie wkrecisz w zajawke to zakupisz gloomisa, sage, Scotty itp.

Pozdrawiam Zbigniew

Edytowane przez krokop

Dzień dobry z rana

Pytasz: czym powinna się wyróżniać taka muchówka? Niczym innym, niż każda inna, w pierwszej lini powinna współpracować z linkami, których będziesz używał, i które będą transportować muchy, którymi będziesz łowił. O tym czy będzie długa czy krótka, czy będzie fast czy slow, czy będzie to węgiel czy szkło, decydują warunki w jakich będziesz łowił i twój styl (i umiejętności) rzucania.

• Like 1

Dziękuję za pomoc ogólnie w moim Firebird przeszkadza mi to że jest taka "gumowa" akcja- bardzo się kołysze przy rzucaniu. W tym sezonie zacząłem łowić muchówką, już się wkręciłem. Rozglądałem się już za używanymi wędkami z Sage, widziałem też gloomisa, hardy które mniej więcej łapią się na mój budżet. Nie mam możliwości porównania sprzętu tej klasy bo w sklepach w okolicy raczej mają budżetowy sprzęt.

Łowisko na którym łowie ma brzegi zarośnięte drzewami, więc nie mogę pozwolić sobie na dalekie wypuszczenie zestawu za plecy. Moje preferencje mogę porównywać do wędek spinningowych, używam xfast 20 i 25lb, nie wiem jak to ma się do muchówki. Może takie głupie pytanie, ale czy ilość składów przekłada się na komfort rzucania?