Skocz do zawartości

Jaki tablet - do jerkbaita i nie tylko

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, chyba przyszedł na mnie czas tzn. czas żebym kupił tablet :blink:

smartfona juz mam ( samsung galaxy II ) dlatego pierszą myślą jaka przyszła mi do głowy było kupienie w abonamencie Play tableta również samsunga... tylko tu zaczynam się zastanawiać

- czy brać tablet z ekranem 10.1 czy 7 cali

- czy i jak ważne jest to 3G

- czy system android 4.0 będzie wystarczający

- jakie inne rzeczy powinienem wziąc pod uwagę przy wyborze tabletu

nigdy wczesniej nie interesowałem sie podobna tematyka wiec niestety rozeznanie mam małe... dobra rada w cenie :rolleyes:

Pozdrawiam

Do jerkbaita nada się każdy tablet, trochę informacji o tym co jest w tej chwili w Play; http://www.play.pl/p...lay-online-pro/

Czy 10,1 czy 7 cali to już musisz obadać samodzielnie, wziąć do łapki itd

Edytowane przez janusz.walaszewski

• 4 tygodnie później...

Siemka , pozwolę podpiąć się pod temat :) Szukam jakiegoś niedrogiego ale spełniającego swoje zadania tabletu do internetu i jakiś mało wymagających gier :P Wpadł mi w oko tablet Ainol novo 7 aurora , ma dość dobre opinie :) Co o nim myślicie , jerkbait będzie śmigał ? :D

Zależy mi na dość szybkim działaniu bez większych lagów oraz na dobrym ekranie cobym nie musiał powiększać do maxa strony żeby przeczytać tytuł artykułu...

Specyfikacja techniczna:

• Ekran: 7-calowy pojemnościowy IPS z funkcją multi-touch (5 punktów) o rozdzielczości 1024 x 600 pikseli
  • Procesor: Allwinner A10 1,2 GHz + Mali-400
  • Pamięć RAM: 1 GB DDR3
  • Pamięć wewnętrzna: 16 GB
  • Łączność: WiFi 802.11 b/g/n
  • Kamera internetowa: 2 Mpix
  • Złącza: mini-HDMI, micro–USB, microSD (obsługa do 32 GB), mini-jack 3.5 mm
  • Bateria: 3700 mAh litowo-jonowa
  • System: Google Android Ice Cream Sandwich 4.0
  • Funkcje dodatkowe: czujnik położenia (G-sensor), USB OTG, akcelerator graficzny

http://allegro.pl/ta...2813592532.html

Pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez Manniek66

Wnusiowi kupiłem taki:

http://allegro.pl/ta...2801435443.html

Siedmiolatek ujeżdża toto, na maxa. Wygląda, że Lark, jak Stelle z 98 roku, jest nie do zdarcia :D

O szczegóły jednak mnie nie pytaj proszę. Nie znam się na tych "tabliczkach z rysikiem".

Edytowane przez popper

Mnie zastanawia co innego.

Na ile lepsza jest "tabliczka" za 430 od tej za 230 zeta.

Dwukrotnie? Czy o 200 zeta?

Bo jeśli to drugie, to może warto rozpatrzyć "tabliczkę" od poziomu np:

http://allegro.pl/listing/product.php?category=89253&product=NTUzNx4XFFxRFwkFUgxUAgUFABtHXBBqXFERDVVIZTVkNQ%3D%3D&sg=0&string=tablet

i dalej w górkę?

Ja bym tak zrobił i kropka (i raty np w PKO czy innym LukasBank) ;)

Edytowane przez popper

To może zrobię takie porównanie popper :P

Tablet Ainol jest lepszy dlatego , że ma:

Ekran: 7-calowy pojemnościowy IPS z funkcją multi-touch (5 punktów) o rozdzielczości 1024 x 600 pikseli

Pamięć RAM: 1 GB DDR3

Procesor: Allwinner A10 1,2 GHz

Pamięć wewnętrzna: 16 GB

Bateria: 3700 mAh litowo-jonowa

Kamera internetowa: 2 Mpix

A Lark:

Procesor kilka klas starszy i słabszy 1Ghz

512 MB pamięci ram DDR3

Ekran zwykły dotykowy 800 x 480

Androida ISC , który na tym sprzęcie będzie się mulił aż miło

Kamerkę internetową 0,3 Mpx

Moim zdaniem teblet ainol jest o kilka klas wyżej niż wspomnainy Lark :) Opinie w internecie ma takie że to najlepszy tabler z ISC do 400 zł , który się jednocześnie nie tnie niemiłosiernie :P

PS.Myślałem też o czymś z Sasmunga ale stwierdziłem żę tylko do neta to mi starczy najzwyklejszy tablecik za 4 stówki :)

@Maniek66,

Waldek, znaczy @popper sobie żartuje, a Ty łykasz jak młody rekin :). Ale spoko, to tylko żarty, nie bierz tego do siebie. Jeśli chodzi o parametry sprzętu, to łapiemy temat ;) :P . Choć my starzy i co niektórzy z nas wnuki już mają. :D

Manniek66 nie chcę burzyć Twojego entuzjazmu, ale podejrzewam, że z tymi tanimi tabletami jest tak jak i z chińskimi podróbkami smartfonów. Piękna specyfikacja, ale człowiek po paru minutach ma ochotę rzucić tym o ścianę...

Galaxy Taba II kupisz już chyba poniżej 800 zł, Nexusa 7 też w niewiele drożej. Zastanów się dobrze.

Sam od ponad 2 lat mam Galaxy Taba. Super sprzęt do neta, filmów, książek i wściekłych ptaków. Ale ostatnio oglądałem iPada Mini. Taki ekran 7.9 byłby dla mnie najlepszy. Tylko ten system... Nienawidzę iTunsa.

@Maniek66,

Waldek, znaczy @popper sobie żartuje, a Ty łykasz jak młody rekin :). Ale spoko, to tylko żarty, nie bierz tego do siebie. Jeśli chodzi o parametry sprzętu, to łapiemy temat ;) :P . Choć my starzy i co niektórzy z nas wnuki już mają. :D

Dzięki Janusz. Już się balem że na noże pójdziemy ;) Nie mniej (nie porównujący już tych tańszych, powyżej) przychylam sie do wniosków @tpe.

Edytowane przez popper

Ale ostatnio oglądałem iPada Mini. Taki ekran 7.9 byłby dla mnie najlepszy. Tylko ten system... Nienawidzę iTunsa.

@tpe, jeśli mogę zapytać, dlaczego?

Pytam, bo moim zdaniem iOS to jedna z najlepszych rzeczy jakie spotkała produkty Apple i w mojej ocenie niedościgniona przez konkurencję, gwarantująca przede wszystkim szybkość i stabilność działania. Wystarczy spojrzeć jaką specyfikację techniczną muszą mieć urządzenia hulające na Android`zie a ile potrzebuje iOS czy nawet OS X.

Pozdrawiam,

Maciek

Edytowane przez Maciek_7
  • Like 1

z tymi tanimi tabletami jest tak jak i z chińskimi podróbkami smartfonów. Piękna specyfikacja, ale człowiek po paru minutach ma ochotę rzucić tym o ścianę...

Może i tak jest, ale popatrzcie jak to może być zrobione.

Gdyby się trochę bardziej postarali, to nie do odróżnienia.

Maciek_7 masz rację, iOS jest super dopracowany. Bawiłem się kilka razy i iPadami i iPhonami i faktycznie pięknie to wygląda. Ale powiedz mi, czy żeby przerzucić parę zdjęć z kompa na iPada potrzebuję tylko podłączyć go z nim kablem/bluetoothem? Czy mogę pobrać dane z kompa kolegi, który nigdy nie miał nic z i na początku? Czy mogę rozszerzyć pamięć urządzenia z i na początku kartą pamięci?

Dlatego mam SII i GalaxyTaba ;-)

Edytowane przez tpe

Fajna obiektywna opinia :)

Nie wiem jakie założenia mają inżynierowie Apple, ale jak wiesz każda karta będzie mniej wydajna od pamięci wbudowanej = wolniejsza. Optymalną szybkość i stabilność w 100% zapewni tylko i wyłącznie pamięć wbudowana. Użytkownik może wybrać sobie jaką ilość potrzebuje - wydaje mi się, że 64 GB w urządzeniu przenośnym to jest już kosmos, natomiast dedykowane 16 i 32 spokojnie wystarczą.

Przerzucanie zdjęć, dokumentów, filmów? Mi już nawet dzisiaj nie chce się podłączać kabli, bawić się w bluetooth`y itd. (mówię o urządzeniu z Androidem i Windowsem) Eksportuję to co mi potrzebne np. na google drive lub sky drive, w Apple jest iCloud i mam zawsze i wszędzie dostęp do tego czego potrzebuję, nie tylko po kablu :)

Dzięki za odpowiedź,

Pozdrawiam

W irlandzkiej rzeczywistości z "chmurami" nie ma problemu, mam tam abonament z nielimitowanym Internetem. Troszkę gorzej wygląda to w Polsce.

A wracając do pamięci w urządzeniach przenośnych, wg. mnie 16 GB to już w chwili obecnej trochę mało, a cenowo 32 GB (nie wspominając o 64) w i to już kosmos...

No i niby przypadkiem doszliśmy do ceny :ph34r: Przychylę się do głosów, że przede wszystkim iPhony są po prostu za drogie... O ile cena iPadów jest do przełknięcia, to ceny telefonów Apple'a są wg. mnie za wysokie. Niedługo będę mógł przedłużyć umowę z moim operatorem w Ire. Za iPhona 5 16 GB musiałbym zapłacić 149 euro, SIII mogę mieć za darmo. Ale chyba poczekam na SIV B)