Skocz do zawartości

Jaki tablet - do jerkbaita i nie tylko

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
  • 9 lat później...

Zdaje sobie sprawę ,że odkopuje temat po 10 latach , ale po co zakładać nowy  temat o identycznej tematyce. Mam sobie wybrać tablet do 1600zł , pewnie dobrze by było żeby był 5G/LTE bo samo WiFi to pewnie za mało. O ile cos w tematyce smartfonów ,,coś dzwoni" to w sprawach tabletowych kompletnie się nie znam -nie maiłem i nigdy nie używałem. Wstępnie nad dwoma się zastanawiałem (wstępnie) tylko już na samym początku pojawił się problem 16:9 czy 4:3 .Wiem ,że jeden jest do filmów drugi do stron internetowych -tylko nie wiem , który będzie bardziej  uniwersalny. Modele , które brałem pod uwagę to : Lenovo Tab P12 TB370FU 12,7 (mój faworyt) oraz Galaxy Tab A9+ SM-X216 11. Ale jak już pisałem kompletnie się nie znam , więc liczę ,ze poprowadzicie jak dziecko za rękę. 

Edytowane przez Łukasz90

Żaden z nich nie jest wart tych pieniędzy, a już na pewno nie ten lenovo, który nie obsługuje kart sim. Samsung natomiast ma dual sim, w tym eSim, przydane w podróży np dalej niż w UE. Warto pomyśleć sobie o danych granicznych, czyli: do czego będzie używany, jak duży ekran, itp itd wtedy można zawęzić poszukiwanie do kilku modeli.

To akurat co piszesz, to praktycznie nie są wymagania. Moim zdaniem tablety trzeba dzielić jak laptopy, czyli do gier i do reszty. Czym większy ekran i rozdzielczość tym wyższe zużycie "paliwa". Jeżeli kupisz tablet z lte i oczywiście dobrym gps to wykorzystasz go również na rybach. Moim zdaniem optymalne to 10 i 11 cali. Wybieraj jednak markowe, nie żadne no name, tu masz gwarancję dobrze sparowanego procesora z płyta główną i pamięcią. Wiele razy widziałem tablety z niby dobrymi parametrami, a wysiadały w prostych aplikacjach. No i jeszcze ważne, czy to ma być tylko do domu, czy w teren. Jeżeli tylko dom, coraz więcej osób rezygnuje z tableta na rzecz laptopa, jeżeli w administracji, to tylko tablety na windows. W wielu instytucjach jest wręcz zakaz przechowywania danych na tabletach z ios i android. Jak chcesz to po niedzieli wracam z azji i mogę coś Ci doradzić.

Edytowane przez Matteoo

Mam sobie wybrać pakiet smartfon /tablet /laptop . O ile w sprawie laptopa to mniej więcej wiem czego chce to w sprawie smartfonu a szczególnie tableta nie mam zielonego pojęcia. 

I tablet pomimo ,ze służbowy itd. dostanie mamusia i będzie na nim przeglądać strony i oglądać filmy. Tak naprawdę wszystkie ważne rzeczy będę wykonywać na laptopie a tablet mogli sobie darować , ale jak dają to niech się mamusia cieszy. 

Wolałbym chyba go na Windowsie bo te na Androidzie z zasłyszenia  różnie się zachowują z upływem czasu (znajomi mieli problem ,że po kilku tygodniach tablet przestał być użyteczny bo miał przestarzałego Androida a z jakiegoś powodu nie możliwa była jego aktualizacja) , ale podejrzewam że cena będzie sporo wyższa.    Właśnie czytałem tutaj na forum ,ze niektórzy tabletu używają jako ekranu echosondy. 

Bardzo bym prosił o pomoc i doradztwo zarówno w sprawie smartfonu jak i tabletu . Nie pali mnie się -na podjęcie decyzji i zakup mam około miesiąca.