Grzesiek Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Panowie, zamierzam poprzyklejać kamienie (otoczaki) do studni zrobionej z betonowych kręgów. I mam pytanie, jak i na czym to najlepiej poukładać ? Na kleju do płytek ? Na zwykłej zaprawie murarskiej ? Wszelkie poważne sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Spoiwa potrzebujesz 2x więcej jak kamieni.Żeby było ekonomicznie - klej na zwykłej zaprawie murarskiej.W przypadku takiego klejenia ( podejrzewam warstwy na metr wysokiej) nie ma sensu stosować kleju do płytek czy cos bo i tak nie ma niczego co szybko schnie i będzie trzymać taki ciężar.Proponuje podzielić prace na 3 etapy i po jednej trzeciej w górę żeby nie odpadło i się nie odkleiło na mokrej zaprawie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Ty chcesz kleić te kamienie czy obłożyć wystający ponad ziemię kręg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Robercie, nad ziemię wystaje krąg, ok. 80 cm. Na górze zrobione jest drewniane wieko z otworem na wiadro. I mam takie małe otoczaki (4-6 cm) i postanowiłem poprzyklejać je do tego kręgu, by było ładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Tak jak kolega wyżej pisał zwykła zaprawa piach i cement najlepiej trasowany proporcje 3-1 nie za dużo wody układaj na bogato i gąbka profiluj fugę jak podciągnie już trochę. Najpierw pędzel i woda później zrób szpryc żeby tego nie odparzyło i nie układaj w pełnym słońcu zrób sobie osłonę . Najlepiej zacznij z rana jak będzie chłodno. Powodzenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 I pokaż efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Było tak:Potem tak:A na końcu tak:Dziękuję Panowie za pomoc. Kamienie na zaprawie murarskiej trzymają bardzo dobrze. Muszę jednak je trochę poczyścić, bo niektóre ubrudziły się, gdy wygładzałem fugę pomiedzy nimi. Ale to już szmatka i ciepła woda załatwią sprawę bezproblemowo, gdyż naloty z zaprawy są cienkie i schodzą bardzo łatwo..Było to tanie i proste rozwiązanie. Worek zaprawy kosztował 14 zł., a zużyłem 2,5 worka. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi