Pat92 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Panowie, potrzebuje casta pod sandacza z verta. Polecicie jakaś przyzwoitą wędkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Panowie, potrzebuje casta pod sandacza z verta. Polecicie jakaś przyzwoitą wędkę?Troche dokladniej moglbys opisac czego oczekujesz I ile jestes w stanie zapłacić za wędkę. Ja mam 2 . Westina do 52gr używam do przynęt które z główka ważą około 60gr. I Hearty Rise Zander Pelagic do 120gr. Używana do wszystkiego powyżej 60gr. Wedka leciutka i czuła. Problem z dostępnością bo szybko znikają. Rozważałem też Abu Garcia Beast Pro Pelagic 50-120gr. Prezentuje się fajnie, ale jak wypada w praktyce tego nie wiem Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Na co zwracać uwagę przy wyborze kija/ blanku ? Sam jestem na etapie zakupu/budowy/adaptacji czegoś co mam na stanie . Obciążenia od 50 do 100 gram, przynęty jaskółki 16 do 24 cm . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat92 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Troche dokladniej moglbys opisac czego oczekujesz I ile jestes w stanie zapłacić za wędkę. Ja mam 2 . Westina do 52gr używam do przynęt które z główka ważą około 60gr. I Hearty Rise Zander Pelagic do 120gr. Używana do wszystkiego powyżej 60gr. Wedka leciutka i czuła. Problem z dostępnością bo szybko znikają. Rozważałem też Abu Garcia Beast Pro Pelagic 50-120gr. Prezentuje się fajnie, ale jak wypada w praktyce tego nie wiem Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalkachciałbym coś pod jaskółki 10-20cm moze wiecej nie łowię jakos mega głęboko jak na razie wiec pewnie te 60g by starczyło, najlepiej w miare krotki patyk poniewaz mam mala łódź. W zasadzie nie złożę tego kija pewnie w pracowni bo to wyjdzie 1000+ ale myślę, że te 700-800pln byłoby optymalne, jakby 1000tyś starczył mi na dwa patyki byłoby zajeb*scie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Pytanie czy chcecie łowić w tradycyjnym vericie czy łowić z panoptix lub jego odpowiednikami innych producentów. Moge się tylko wypowiedzieć o 2 metodzie. Zwrócić uwagę trzeba na ergonomię. Łowisz blisko przetwornika , dostosuj do tego długość wędziska. Moje wedki mają 1,8 i 1.9 m co u mnie pasuje idealnie. Na wprost sa przy pr,etworniku ale gdy rybą jest przesunięta do 2 metrów od przetwornika sięgnę je beż przestawiania lodzi. Wedka ma być szybką i mocna. Jeśli chodzi o adaptacje to fajne wedki są jerkowki od foxa prismy i terminatory . W zależności od budżetu jaki chcemy wydać. Jeśli chcecie 1 wędkę to lepiej wybrać ta z większym cw. Przy zatrzymaniu lodzi , uciągu wody czy nawet wietrze łatwiej jest utrzymać przynete w pionie z większym obciążeniem Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Ja mam Zamiar pierwsze kroki stawiać z moją jerkówką croixa 2sw70hf . Jak będzie bakcyl złapany pewnie coś sobie ukręcę pod tą metodę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Jako że łowię już 3 rok sandacze w vercie i przerzuciłem już sporo sprzętu to się wypowiem. Zaczynałem od jerkówek które miałem ,,na stanie" .dwie z nich przerobiłem potem było kilka kijów dedykowanych do verta ale nie znalazłem nic lepszego i nie zamierzam szukać niż Xzogi modele BB i taka-gx w przedziale 8-10 kg . Dla mnie nie ma lepszych blanków obsługujących przynęty w przedziale 30-150 g. Kij musi być bardzo szybki gdyż nieraz mamy ułamek sekundy na zacięcie ryby a klasyczna jerkówka jest jak dla mnie za wolna.. No i tymi blankami można też klasycznie porzucać z opadu jak znajdziemy sobie miejscówkę gdzie jest więcej sandacza . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Masz przylowy okoni na takich zestawach z przynętą powiedzmy 16 cm ?? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Masz przylowy okoni na takich zestawach z przynętą powiedzmy 16 cm ?? Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTomku generalnie nie mam . Okonie nie reagują na przynętę wiszącą mocno nieruchomo . Ale zdarza się ,że jak mało się dzieje i widzę okonie to zakładam jaskółkę ok 12 cm na lekkiej główce i gwałtownie ją podrywam a później opuszczam to na taką spadającą gumę potrafi przywalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Tomku generalnie nie mam . Okonie nie reagują na przynętę wiszącą mocno nieruchomo . Ale zdarza się ,że jak mało się dzieje i widzę okonie to zakładam jaskółkę ok 12 cm na lekkiej główce i gwałtownie ją podrywam a później opuszczam to na taką spadającą gumę potrafi przywalić Na lekkiej główce to jakiej?? Nie spadają ryby z takiej wędki czy masz drugą do okoni?? Bo nie ukrywam nimi też chce się zainteresować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 lekka główka to 5 g. Ale do okoni musisz mieć drugi kij coś w przedziale do 15 g . Tu mam jakiegoś mocno budżetowego dragona ale nie pamiętam modelu . Natomiast w sandaczach nie ma zmiłuj bo albo się nie zatnie albo spadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 To z tym nie problem, okoniówka zawsze jest ze mną myślałem że je też łowi się na ciężkich główkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Okonie na ciężkich główkach udało mi się złowić ale tylko w listopadzie/grudniu . Jak jest ciepło to nie reagują na takie przynęty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 To z tym nie problem, okoniówka zawsze jest ze mną myślałem że je też łowi się na ciężkich główkachJest kilka przynęt do łowienia w pionie okoni, tylko ,zawsze zapominam. Cykada, chubby darter i salmo Rails shad. Są też woblery podlodowe do verta. Widziałem kiedyś na yt jak gość łowił nimi waleye w Kanadzie. Myślę że do okoniowego warta też się nadadzą. Rapala Jigging ta seria się nazywa. Tylko nie wiem czy wszystkie modele są w Polsce legalne. Bo maja 2 haki i kotwiczke, niektóre maja 1 hak i kotwiczke Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Jako że łowię już 3 rok sandacze w vercie i przerzuciłem już sporo sprzętu to się wypowiem. Zaczynałem od jerkówek które miałem ,,na stanie" .dwie z nich przerobiłem potem było kilka kijów dedykowanych do verta ale nie znalazłem nic lepszego i nie zamierzam szukać niż Xzogi modele BB i taka-gx w przedziale 8-10 kg . Dla mnie nie ma lepszych blanków obsługujących przynęty w przedziale 30-150 g. Kij musi być bardzo szybki gdyż nieraz mamy ułamek sekundy na zacięcie ryby a klasyczna jerkówka jest jak dla mnie za wolna.. No i tymi blankami można też klasycznie porzucać z opadu jak znajdziemy sobie miejscówkę gdzie jest więcej sandacza .Zastanawiam się nad Lemax SlimMax 8kg przyszłościowo czy nie motać na nim kija do werta Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zastanawiam się nad Lemax SlimMax 8kg przyszłościowo czy nie motać na nim kija do werta To podobno tez niezły wybór ale nie miałem go w ręku .Podpytaj Patryka1125 ma duże rozeznanie w kijach do verta Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Dam Spike X do 56g , Westin W4 do 52g to są nie bardzo drogie przyzwoite kije do verta sandaczowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_LBN Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zastanawiam się nad Lemax SlimMax 8kg przyszłościowo czy nie motać na nim kija do werta Mam ten blank pod Verta i polecam, za te pieniadze nic lepszego nie ukrecisz, blank b.lekki, szybki, fajnie pracuje pod rybą Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Ile góra pociągnie ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_LBN Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Ile góra pociągnie ? ~80g Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Ile góra pociągnie ?~80g Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk No włąśnie dla mnie chyba trochę za mało , w obwodzie są przynęty 100 gram + do opuszczania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) to celuj w xzogę . 8 kg spokojnie pociągnie 120g a 10 kg 150 Dlatego właśnie wybrałem te blanki bo ich rozpiętość ,, cw " jest bardzo duża . Dołem zaczynam od 25g + 4 cale . Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 No właśnie czołga jest mi mocno polecana ewentualnie przycięcie slimmaxa wchodzi w grę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_LBN Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2023 No włąśnie dla mnie chyba trochę za mało , w obwodzie są przynęty 100 gram + do opuszczania80g to on ogarnia z rzutu, do verta mozna spokojnie troche gram dodać, ew masz tez wersje 10kg, ktora ogarnia 120g z rzutu, luknij na yt kanał Mdd fishing, chłopaki łowią szczupaki na lemaxa 10tke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) @Pat92 wszystko zależy na jak głębokich wodach łowisz vertykalnie. Ja łowię max na 15m głębokości, przy czym średnio jest to 7-8m, w związku z czym nie używam cięższych główek niż 40g. Kij to u mnie TD Z-Series 18-42g 1,83m. Edytowane 27 Sierpnia 2023 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi